Vijesti

Naslovna » 5 načina kako pomoći prijateljici koja je požalila zbog učinjenog pobačaja

5 načina kako pomoći prijateljici koja je požalila zbog učinjenog pobačaja

stu 22, 2021

Osjećaj žaljenja nakon pobačaja je stvaran kao i trauma zbog kojih nebrojene žene pate nakon što su pobacile svoje nerođeno dijete. Mnoge žene povjeruju ideji da su nesposobne za majčinstvo. Jer su “previše” mlade, stare, siromašne, neobrazovane, same ili jednostavno nisu dovoljne dobre da budu majke. Mnoge povjeruju u laž da je nerođeno dijete samo „nakupina stanica“. Svaka žena koja se bori s traumom pobačaja i zbog njega žali zaslužuje priliku za oporavak. Ako imate prijateljicu koja živi s osjećajem žaljenja zbog pobačaja, liveaction.org donosi pet načina kako joj možete pomoći:

  1. Naučite sve o traumama nakon pobačaja i njegovim posljedicama na mentalno zdravlje

Prema istraživanju koje je analiziralo podatke tijekom 14 godina, žene koje se podvrgnu pobačaju imaju povećan rizik za razvoj problema štetnih za mentalno zdravlje. Istraživanje koje je objavilo Cambridge University Press 2018. godine pokazuje da će žene koje su imale pobačaj vjerojatnije:

– iskusiti probleme mentalnog zdravlja za 81%

– iskusiti tjeskobu za 34%

– iskusiti depresiju za 37%

– koristiti ili zloupotrijebiti alkohol za 110%

– koristiti marihuanu za 230%

– pokazati suicidalno ponašanje za 155%

Jedno istraživanje sagledalo je psihijatrijske pristupe ženama nižeg socijalnog statusa nakon pobačaja ili poroda. Istraživanja su pokazala da će žene koje su imale pobačaj dvostruko vjerojatnije trebati psihijatrijsko bolničko liječenje nego žene koje rode svoje dijete, čak i nakon kontrole mentalnog zdravlja prije trudnoće.

Članak iz 2018. godine u časopisu SAGE Open Med otkrio je da je pobačaj „redovito povezan s povećanom stopom mentalnih bolesti“ u usporedbi sa ženama koje nisu prošle pobačaj te da pobačaj „direktno pridonosi problemima mentalnog zdravlja barem za određen broj žena“.

Kanadsko istraživanje otkrilo je da je 25% žena koje su imale pobačaj potražilo psihijatrijsku pomoć tijekom pet godina u usporedbi s 3% kontrolne grupe. Također, finsko istraživanje otkrilo je da žene koje su imale pobačaj imaju triput veću stopu samoubojstva tijekom godine nakon pobačaja nego sve žene reproduktivne dobi te šest puta veću stopu nego žene koje su rodile. Velško istraživanje otkrilo je da je stopa samoubojstva nakon pobačaja dvostruko veća nego kod žena koje su rodile.

  1. Prepoznajte prijateljičine potrebe

Kad pokušavate pomoći prijateljici koja se bori s osjećajem tuge nakon pobačaja, važno je da shvatite koliko se ona bori. Treba li joj samo netko tko će je slušati i razumjeti? Nekim je ženama dovoljno čuti da netko drugi kaže da joj vjeruje i da joj je potpora. Mediji su skloni nijekati postojanje osjećaja žaljenja nakon pobačaja te se usredotočuju na pobačaj kao način osnaživanja. To uzrokuje još više boli ženama koje žale zbog učinjenog pobačaja jer su navedene da vjeruju kako su u svojoj žalosti usamljene te da pri tome griješe. Objasnite svojoj prijateljici da su njezini osjećaji i žaljenje opravdani i da nije u tome sama.

No osim ramena za plakanje vašoj će prijateljici možda trebati liječnička pomoć. Ako vaša prijateljica pokazuje znakove depresije, zloupotrebe alkohola ili drogesuicidalne misli, potrebna joj je hitna pomoć. Razgovarajte o tome te joj pomozite da potraži pomoć.

  1. Pokažite joj ljubav, potporu i razumijevanje

Iako neki zagovaratelji života smatraju da su žene koje su učinile pobačaj ubojice, važno je istaknuti da su mnoge žene prisiljene na pobačaj osjećajući se kao da nemaju drugih opcija. Iako mediji prikazuju odabir pobačaja kao nešto osnažujuće, a slavne se osobe i televizijske emisije smiju pobačaju i hvale se da pobačaj daje ženama osjećaj kao da su bogovi, to ipak nije ono što većina njih osjeća nakon pobačaja.

Vašoj će prijateljici biti potrebna vaša ljubav i potpora, kao i razumijevanje, a jedan od načina da joj pružite potporu jest usmjeriti je prema izvorima koji će je izliječiti.

  1. Ponudite joj izvore za pomoć

Usmjerite svoju prijateljicu prema izvorima koji joj mogu pomoći – grupama posvećenima pomaganju ženama koje pate zbog pobačaja. Ove grupe omogućuju ženama da razgovaraju s drugim ženama koje su prošle kroz slične traume, što im može uvelike pomoći. Organizacije poput Centra za reproduktivno zdravlje i Hrvatske za život svojim programima za pomoć majkama i očevima nakon gubitka svoje djece mogu pomoći vašoj prijateljici da ozdravi i oprosti sama sebi, ali i da potraži ozdravljenje i oprost od Boga.

Internetske stranice poput klinikazapobacaje.com ili hodzazivot.hr mogu joj pokazati da nije usamljena. Mnoge žene žale zbog počinjenog pobačaja.

  1. Djetetov otac

U nekim slučajevima djetetov otac je možda onaj koji je prisilio vašu prijateljicu na pobačaj, ali ako nije, postoje velike šanse da i on osjeća žaljenje zbog pobačaja. Ako je moguće, usmjerite ga na mjesta gdje može pronaći pomoć.

Pobačaj je traumatski događaj i iako žene (i muškarci) pokušavaju zatomiti svoje osjećaje, s vremenom će isplivati bol koju osjećaju zbog industrije koja zagovara pobačaj i ostalih koji su ih natjerali na pobačaj. Trebat će im pomoć da se vrate na pravi put prema potrazi za zacjeljenjem.

Izvor: frendica.hr

Pročitaj više..