Vijesti

Naslovna » Američki pro-life zastupnik predlaže zakon koji bi zamijenio riječ ‘fetus’ riječju ‘nerođeno dijete’
zakon zastupnik

Američki pro-life zastupnik predlaže zakon koji bi zamijenio riječ ‘fetus’ riječju ‘nerođeno dijete’

ožu 9, 2022

Republikanski zastupnik u Kongresu iz američke savezne države Colorado u siječnju predstavio je zakon kojim se djeca i prije rođenja jasno priznaju kao osobe u saveznom zakonu. Zamijenio je riječi „fetus“ riječju „nerođeno dijete“, donosi portal LifeSiteNews.

Recognizing the Unborn Act (Zakon o priznavanju nerođenih, op. prev.) zastupnik Doug Lamborn provodi promjenu u svim saveznim statutima. „U određivanju značenja bilo kojeg prijedloga zakona, izraz „nerođeno dijete“ znači dijete u maternici. Izraz „dijete u maternici“ ili „dijete, koje je u maternici“ označava pripadnika vrste Homo sapiens. I to na bilo kojem stupnju razvoja, koji se nosi u maternici”, stoji u prijedlogu zakona.

Prijedlog zakona trenutačno ima 19 susponzora (zastupnika koji ga podržavaju, op. prev.). Na čekanju je pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma.

Svaki čovjek zaslužuje pravo na život

„Svaki pojedini čovjek, rođen ili nerođen, obdaren je od svog Stvoritelja i zaslužuje pravo na život“, kaže Lamborn. „Prečesto ljevica pokušava dehumanizirati i degradirati život nerođene djece. Moj prijedlog zakona nastavlja se boriti za prepoznavanje i zaštitu najranjivijih u našem društvu.“

Promjena izravno ne zabranjuje pobačaj. Ali nada je u tome da će formalno priznavanje nerođene djece u saveznom zakonu dodatno dati na težini njihovoj zaštiti. Osobito u sudskom ili izvršnom tumačenju.

Odavno utvrđeni biološki kriteriji i uobičajeni znanstveni i medicinski udžbenici utvrđuju da se živo ljudsko biće stvara oplodnjom i da je prisutno tijekom cijele trudnoće.

> Pro-life kampanja u Irskoj pokazala zabrinjavajuće podatke: Pobačaj nakon legalizacije u porastu

> Prijedlog izmjene zakona o pobačaju djece s invaliditetom dobio više od 99% glasova

Priznaju da život počinje začećem – a obavljaju pobačaje

Mnogi liječnici koji obavljaju pobačaje te zagovornici pobačaja su to i priznali. Godine 2019., Steve Jacobs, diplomant Odsjeka za komparativni ljudski razvoj Sveučilišta u Chicagu otkrio je da se s tim slaže 96 % od više od 5500 biologa koje je ispitao. Unatoč tome što su se većinom deklarirali kao „liberalni“, „pro-choice“ i demokrati, a 63 % ih se identificiralo „nereligioznima“.

Nadalje, odvjetnik Josh Craddock pokazao je kako je američki Ustav izgrađen na pravnoj tradiciji koja prepoznaje nerođene kao osobe. „U vrijeme usvajanja četrnaestog amandmana 1868., gotovo svaka država imala je kazneno zakonodavstvo koje je zabranjivalo pobačaj (Navedeni amandmanom priznalo se pravo na državljanstvo svima, pa i bivšim robovima, a zagarantirala se i jednakost pred zakonom te pravo glasa, op. prev.), a većina tih zakona bila je klasificirana među tzv. krivična djela protiv osobe“, navodi.

Zaštita će se odnositi na “bilo koje ljudsko biće”

Craddock također primjećuje da su sastavljači i podupiratelji četrnaestog amandmana, izričito izjavili da će se njegovo obećanje jednake zaštite odnositi ne samo na one koji su i prethodno bili priznati kao osobe, već i na, kako Bingham kaže, „bilo koje ljudsko biće“. Ovo su priznali i senatori Jacob Howard i zastupnici Thaddeus Stevens i John Bingham.

Bez obzira na to, u praksi su povijesni zapisi manje važni od toga hoće li ih Vrhovni sud  SAD-a, koji trenutačno razmatra dva velika slučaja pobačaja, odlučiti priznati. A onima koji se zalažu za život trenutačno nedostaju glasovi da prođe Zakon o priznavanju nerođenih kroz Kongres koji kontroliraju demokrati. Nedostaju im glasovi da nadjačaju veto predsjednika Joea Bidena koji se zalaže za pobačaj. Ali prijedlog zakona i dalje predstavlja priliku da se javno istakne to pitanje te se iznesu reakcije predlagatelja zakona.

Preveo/uredio: Tomislav Kaurloto/narod.hr

Pročitaj više..

0