Vijesti

Naslovna » Biden najavio ozakonjenje pobačaja na federalnoj razini, katolički biskupi se usprotivili

Biden najavio ozakonjenje pobačaja na federalnoj razini, katolički biskupi se usprotivili

sij 24, 2021

Povodom 48. godišnjice presude američkog Vrhovnog suda Roe protiv Wadea, američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris objavili su izjavu u kojoj slave tu presudu, najavljujući njezino “kodificiranje”, odnosno ozakonjenje pobačaja na federalnoj razini, te “imenovanje sudaca koji poštuju temeljne presedane poput Roea”. Izjavu je Američka biskupska konferencija nazvala “duboko uznemirujućom i tragičnom”.

Naime, presudom Vrhovnog suda 1973. u slučaju Roe protiv Wadea omogućen je pobačaj na zahtjev, a od njezinog donošenja do danas u SAD-u je pobačeno 62 milijuna djece.

> Američki Vrhovni sud – zašto je toliko važan?

Iako je odluka Roe protiv Wadea bila ključna za nametanje pobačaja u svim saveznim državama, u izjavi se nigdje pobačaj ne spominje po imenu, već se koriste eufemizmi poput “reproduktivnog zdravlja” i “zdravstvene zaštite”:

“U posljednje četiri godine reproduktivno zdravlje, uključujući pravo na izbor, bilo je pod nemilosrdnim i ekstremnim napadima. Duboko smo predani osiguravanju da svi imaju pristup skrbi – uključujući reproduktivnu zdravstvenu zaštitu – bez obzira na njihov prihod, rasu, poštanski broj, status zdravstvenog osiguranja ili imigracijski status”, stoji u izjavi.

Na izjavu je reagirala Američka biskupska konferencija istaknuvši kako izjava pogrešno karakterizira odluku Roe protiv Wadea kao “unapređenje ženskih prava i zdravlja” te da katolici ne mogu podržavati pobačaj, prenosi Catholic News Agency.

Duboko je uznemirujuće i tragično da bi bilo koji predsjednik pohvalio i obvezao se kodificirati presudu Vrhovnog suda kojom se nerođenoj djeci uskraćuje njihovo najosnovnije ljudsko i građansko pravopravo na život pod eufemističkom maskom zdravstvene zaštite”, rekao je predstojnik američkog biskupskog odbora za pro-life aktivnosti, nadbiskup Joseph Naumann iz Kansas Cityja u Kansasu.

ABK je pozvala Bidena da odbaci pobačaj te da promovira pomoć ženama koja će štiti i život nerođenog djeteta.

Na izjavu Bidena i Harris reagirale su i brojne pro-life organizacije u SAD-u:

“Pobačaj nije zdravstvena zaštita. Potresno je, ali ne čudi što se na dan kada se prisjećamo gubitka 60+ milijuna Amerikanaca zbog pobačaja nova administracija već agresivno naginje ekstremizmu pobačaja”, napisala je predsjednica Hoda za život Jeanne F. Mancini na Twitteru. “To čini više podjele u vremenu kada je našoj zemlji potrebno jedinstvo i iscjeljenje.”

“U svojoj se izjavi Biden-Harris obvezuju kodificirati zastarjelu i neznanstvenu presudu Roe iz 1973. godine, što bi je učinilo trajnom. To bi rezultiralo saveznim zakonom koji dopušta pobačaj na zahtjev iz BILO KOJEG razloga, SVIH DEVET MJESECI”, stoji u reakciji organizacije Susan B. Anthony List.

Bidenova izjava u potpunoj je suprotnosti s proglasom koji je Donald Trump objavio posljednjih dana svoga mandata proglasivši 22. siječnja 2021., na godišnjicu presude Roe protiv Wadea, Danom nacionalne svetosti ljudskog života, ponavljajući postupke pro-life predsjednika prije njega.

Trump je u proglasu pozvao Kongres da zaštiti ljudski život. „Svaki je ljudski život dar svijetu. Bila ona rođena ili nerođena, mlada ili stara, zdrava ili bolesna, svaka je osoba stvorena na svetu sliku Božju. Svemogući Stvoritelj daje jedinstvene talente, lijepe snove i veliku svrhu svakoj osobi ”, napisao je, dodajući da pokret za život i dalje napreduje, unatoč odluci Roe protiv Wadea prije 48 godina.

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..