Vijesti

Naslovna » Božićni poklon roditeljima – UIO prvi put na jednom mjestu objedinila sve informacije o potporama za novorođeno dijete

Božićni poklon roditeljima – UIO prvi put na jednom mjestu objedinila sve informacije o potporama za novorođeno dijete

pro 22, 2020

Od danas, udruga U ime obitelji otvorila je stranicu www.e-Roditelj.hr – prvu internetsku stranicu u Hrvatskoj na kojoj roditelji i svi zainteresirani na jednom mjestu, jednostavnim pretraživanjem mogu naći informaciju o tome na koje financijske potpore imaju pravo temeljem rođenja djeteta: od svog grada/općine, od županije i na nacionalnoj razini.

Udruga U ime obitelji prikupila je ove roditeljima važne informacije  od 20 županija, 127 gradova i 428 općina te ih unijela u bazu podataka. 

Tražilica e-Roditelj.hr jednostavna je za korištenje – potrebno je samo upisati svoje prebivalište (npr. Osijek) te će stranica u lako pretraživom obliku prikazati informacije o tome na koje potpore temeljem rođenja djeteta roditelj ima pravo na državnoj (RH),  regionalnoj (Osječko-baranjska županija) i lokalnoj razini (Grad Osijek), koji su uvjeti  za njihovo ostvarivanje (npr. određeno mjesto prebivališta, hrvatsko državljanstvo, zdravstveno osiguranje i sl.) te kako te mjere ostvariti (koja dokumentacija je potrebna, gdje  je potrebno predati zahtjev i sl.).

Foto: UIO

Poticaj na osmišljavanje i realizaciju projekta “e-Roditelj” dali su nam sami roditelji te  oni koji se tek spremaju na zasnivanje obitelji i roditeljstvo, koji navode da često nisu  upoznati s pravima na potpore koja imaju na temelju roditeljstva, te da do sada nisu  imali mogućnost dobiti sve informacije na jednom mjestu. 

Tako je tražilica e-Roditelj.hr nastala kao istoimeni projekt “e-Roditelj” koji udruga U ime obitelji provodi u partnerstvu s udrugom 4+ Cetinskog kraja. Projekt je financiran donacijama članova udruge UIO i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Do danas, nažalost, nije postojala internetska stranica na kojoj se sve navedene informacije o potporama koje su dostupne roditeljima nalaze na jednom mjestu, već su bile razbacane po stranicama lokalne i regionalne samouprave, loše strukturirane te ih je bilo  teško pronaći. Udruga U ime obitelji je zato uputila na 20 županija, 127 gradova i 428  općina zahtjev za pristupom informacijama te sve prikupljene informacije unijela u  bazu podataka, na internetsku stranicu e-Roditelj.hr u strukturiranom i lako pretraživom  formatu. Sve što trebate učiniti je upisati mjesto svog prebivališta!

Ovim projektom U ime obitelji potiče roditelje da svoja prava počnu ostvarivati putem  interneta na platformi e-Građani, umjesto odlaskom na šalter i čekanjem u redu, čime se  štedi i vrijeme i novac. Također, U ime obitelji potiče i jedinice lokalne i regionalne  samouprave koje to nemaju da roditeljima omoguće korištenje prava putem e-Građani.

Prava na različite usluge i financijske potpore koje državna, regionalna i lokalna vlast dodjeljuju roditeljima imaju za cilj da se njihovim korištenjem poveća kvaliteta života  roditelja i obitelji. Projekt “e-Roditelj” će dugoročnim provođenjem omogućiti da što više  roditelja upozna i ostvari svoja roditeljska prava te da ista sve više ostvaruju putem različitih  e-usluga. Povećano ostvarivanje roditeljskih prava, a osobito njihovo ostvarivanje  putem e-usluga, omogućit će i bolju usklađenost poslovnog i obiteljskog života.

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..