Vijesti

Naslovna » Francuska je izglasala produženje ograničenja roka za pobačaj s 12 na 14 tjedana trudnoće

Francuska je izglasala produženje ograničenja roka za pobačaj s 12 na 14 tjedana trudnoće

ožu 10, 2022

Ograničenje roka pobačaja u Francuskoj produženo je s 12 na 14 tjedana nakon spornog glasovanja u francuskoj nacionalnoj skupštini. Prije je pobačaj bio dopušten samo u drugom ili trećem tromjesečju ako je bio nužan za zdravlje majke (nikada nije uistinu medicinski nužan) ili ako je dijete imalo neizlječivu bolest.

Produljivala ograničenje

Francuska je prvotno legalizirala pobačaj 1975. godine, ali do 10. tjedna trudnoće. Godine 2001. ograničenje je produženo na 12 tjedana. Trenutačno dodatno produženje s 12 na 14 tjedana navodno je bilo zbog broja žena koje putuju u inozemstvo radi pobačaja, a izglasano je sa 135 prema 47 glasova. Olivier Véran, državni ministar zdravstva, navodno je rekao da je produljenje potrebno da bi se “okončala nevolja tisuća žena koje moraju otići u inozemstvo”.

Biskupi osudili dodavanje pobačaja u Povelju EU-a o temeljnim pravima

Ipak, bilo je nekih, uključujući predsjednika Emmanuela Macrona, koji nisu podržavali produljenje roka za pobačaj. Macron je dao intervju za Elle Magazin, navodeći da je za žene traumatiziranije podvrgnuti se pobačaju kasnije u trudnoći. Smatra da “produženi rokovi nisu neutralni u smislu trauma za žene”. Unatoč tom osjećaju, Macron je i dalje pozvao na dodavanje pobačaja u Povelju Europske unije o temeljnim pravima 2020. Taj potez osudilo je Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE).

Primaljama se dopušta prekid života

Osim što dopušta da se pobačaji obavljaju kasnije u trudnoći, promjena zakona sada dopušta primaljama da izvrše kirurški pobačaj. Prije su smjele davati samo pilulu za pobačaj. Podržan je amandman koji dopušta liječnicima da odbiju izvršiti pobačaj zbog moralnih razloga. Iako su političari koji se zalažu za pobačaj pokušali ukinuti spomenuti amandman i obećali da će se nastaviti boriti za njegovo uklanjanje.

Prema Nacionalnom katoličkom registru, broj pobačaja počinjenih u Francuskoj dosegao je rekordnih 232.244 u 2019. godini. Taj se broj smanjio 2020., vjerojatno zbog pandemije COVID-19.

Izvor: frendica.hr

Pročitaj više..