Vijesti

Naslovna » Gradonačelnik Verone predložio proglašenje “Nacionalnog dana nerođenog života” u Italiji
gradonačelnik

Gradonačelnik Verone predložio proglašenje “Nacionalnog dana nerođenog života” u Italiji

ožu 2, 2022

Gradonačelnik Verone želi uvesti Nacionalni dan nerođenog života, koji bi se obilježavao u ožujku, da bi se pomoglo društvu da prepozna da su djeca bogatstvo, donosi Lifenews.com.

Gradonačelnikov prijedlog

Gript prenosi da je gradonačelnik Federico Sboarina iznio tu ideju 2. veljače tijekom sjednice vijeća na kojoj su talijanske vođe raspravljale kako se boriti protiv brzopadajućeg nataliteta te kako potaknuti mlade parove da imaju djecu.

„Dan nerođenog života prvi je konkretan korak prema radikalnim kulturalnim promjenama da bismo roditeljstvu i obitelji dali središnju ulogu u društvu,“ rekao je Sboarina. „Djeca su bogatstvo, prvo za roditelje koji su dovoljno sretni da dobiju priliku iskusiti ljubav koja ne poznaje granice, ali i za cijelo društvo.“

Italija više nema djece

U pismu predsjednicima obaju domova, tražio je od talijanskog parlamenta da prepozna 25. ožujka kao Nacionalni dan nerođenog života.

„Italija više nema djece. To je nacionalni problem s kojim se hitno i jedinstveno trebamo suočiti jer nas posljedice pada broja rođene djece zabrinjavaju već sada, a i utjecat će na budućnost s ozbiljnim ishodima za nove generacije“, rekao je gradonačelnik.

Nova zdravstvena statistika pokazuje da je natalitet u Italiji najniži u više od sto godina. Mnoge druge europske i azijske zemlje također su zabrinute zbog svojeg niskog nataliteta.

> Medicinska sestra otpuštena jer nije željela imati posla s pobačajima; sada joj moraju platiti 370 tisuća dolara

> Katolički biskupi EU-a kritizirali Macronov poziv da se u Povelju o pravima doda pobačaj

Društvo se treba temeljiti na obitelji

Ako se ovakav trend nastavi, stručnjaci predviđaju da će se broj stanovnika u Italiji smanjiti za približno jednu trećinu (oko 20 milijuna ljudi) do 2050.

Na sjednici gradskog vijeća, nekoliko vijećnika Verone poduprlo je pro-life mjere, uključujući Paolu Bressan, donosi Italian news outlet Verona Sera.

„Društvo se ne može temeljiti na individualizmu već na nama, na obitelji i na roditeljstvu“, rekla je Bressan. „Stoga se majčinstvo treba cijeniti da bi zaustavili demografsku zimu.“

Svi trebaju djelovati za stvaranje bolje budućnosti

Vijećnik Ciro Maschino rekao je da je i on zabrinut zbog pada nataliteta i njegova utjecaja na generacije koje dolaze.

“Općina Verona se razlikuje od drugih kao vođa mreže na prvoj crti borbe za konkretne ciljeve“, rekao je Maschino. „Svi moramo djelovati zajedno da bismo stvorili bolju budućnost za državu i generacije koje dolaze.“

Ipak, prijedlog je naišao i na protivljenje Konferencije demokratskih žena koje su prijedlog opisale kao „ucjenu“, donosi VeronaSera.

Žene ne bi trebale birati između djeteta i posla

„Slažemo se s većinom kada kažu da se žene ne bi trebale suočavati s dramatičnim izborom između djeteta i zadržavanja posla, ali realnost ove ucjene, koja je nažalost još uvijek naveliko prisutna u talijanskom, venecijanskom i veronskom društvu, je potkopana stavljajući žene i njihova prava, uključujući pravo na posao, u središte politike“, izjavila je glasnogovornica Sabrina Ugolini.

Pobačaj već desetljećima masovno uništava generacije djece. Prema statistikama koje je skupio Worldometer, u svijetu je 2021. bilo 42,6 milijuna pobačaja.

Mnoge se zemlje suočavaju s demografskom krizom

Milijarde djece nestaje iz društva zbog pobačaja. Sada se mnoge zemlje suočavaju s demografskom zimom kako njihova populacija stari, a mladi parovi odbijaju imati djecu. Kao rezultat toga, tvrtke se suočavaju s nedostatkom zaposlenika, muškarci ne mogu pronaći supruge zbog pobačaja s ciljem odabira spola, a parovi bez djece se pitaju tko će se brinuti za njih kada ostare.

Čak je i papa Franjo nedavno govorio o ovoj neminovnoj krizi. U siječnju je poticao parove da imaju ili posvajaju djecu. Rekao je da oni koji izabiru kućne ljubimce umjesto djece štete i sebi i društvu.

Psi i mačke zauzimaju mjesta djeci

Imati dijete je uvijek rizik, bilo da je to prirodnim putem ili da posvojite“, rekao je papa Franjo. „Ali, riskantnije je ne imati ih. Riskantnije je odbijati očinstvo ili majčinstvo, bilo stvarno ili duhovno.“

„Da, psi i mačke zauzimaju mjesta djeci,“ papa je nastavio. „Da, to je smiješno, razumijem, ali to je realnost. Ovo odbijanje očinstva i majčinstva uništava nas i oduzima nam ljudskost. Na ovaj način civilizacija stari i to bez ljudskosti zato što gubi bogatstvo života – očinstva i majčinstva. I naša domovina pati jer nema djece.“

Prevela/uredila: Matijana Đuka

Pročitaj više..