Vijesti

Naslovna » Guverner Idaha potpisao zakon o zaštiti života od kad je moguće detektirati otkucaje dječjeg srca

Guverner Idaha potpisao zakon o zaštiti života od kad je moguće detektirati otkucaje dječjeg srca

svi 10, 2021

Guverner Idaha iz redova Republikanaca potpisao je zakon o zabrani pobačaja nakon trenutka kad je moguće detektirati otkucaje dječjeg srca.

Guverner Brad Little potpisao je „Zakon o zaštiti fetalnog otkucaja srca“ koji zabranjuje pobačaj nakon što se otkriju otkucaji srca djeteta, a to je otprilike u prvih četiri do šest tjedana trudnoće. Žena koja pobaci u tom roku može tužiti liječničku ustanovu koja je izvela taj zahvat, prenosi DailyWire.

Jedine iznimke od zabrane su pobačaji u slučajevima silovanja, incesta ili hitni medicinski slučajevi, a žena koja traži pobačaj zbog silovanja ili incesta mora liječniku dostaviti kopiju policijskog izvještaja.

“Idaho je država koja cijeni najnevinije od svih života – živote beba. Nikada ne bismo trebali popuštati u svojim naporima da zaštitimo živote nerođenih”, rekao je guverner Little u svojoj izjavi.

“Stotine i stotine beba svake godine izgube život u državi Idaho zbog pobačaja, što je apsolutna tragedija. Cijenim zakonodavce iz Idaha što nastavljaju štititi živote donošenjem ovog važnog zakona i ponosan sam što sam danas potpisao zakon”, rekao je guverner.

Liječnik koji izvrši pobačaj izvan zakonskih ograničenja čini krivično djelo i može dobiti dvije do pet godina zatvora te usto riskira da mu se oduzme i liječnička dozvola.

Dom i senat države Idaho donijeli su zakon sa svega nekoliko dana razmaka.

Pripadnici Saveza za obiteljsku politiku (Family Policy Alliance) iz Idaha pozdravili su odluku guvernera i potpisivanje zakona, rekavši da će spasiti “tisuće dragocjenih života”.

“Ponosni smo što se Idaho može dodati na popis pro-life država koje prednjače u pružanju pravne zaštite našim najmlađim i najranjivijim stanovnicima”, izjavila je ova pro-life organizacija.

„Zahvaljujući modernoj medicinskoj tehnologiji, svaki novi roditelj sada može osjetiti uzbuđenje kad prvi put čuje otkucaje srca svog sina ili kćeri tijekom ranih predporođajnih pregleda. … Nerođene bebe kojima kuca srce zaslužuju isto ustavno pravo na život koje se priznaje bilo kojoj drugoj živoj osobi.”

Zakon uključuje “odredbu o stupanju na snagu”, što znači da jedino može stupiti na snagu ukoliko se sličnih zabrana pridržava barem jedan od saveznih žalbenih sudova u državi.

“Zakoni o zaštiti otkucaja srca” nisu prolazili naročito dobro na saveznim sudovima; nekoliko sličnih zakona u drugim državama ipak nije usvojeno prošle godine.

„Da razjasnimo: ništa se ne mijenja danas ili u budućnosti. Pobačaj je i dalje legalan u državi Idaho”, napisao je u postu na Twitteru zagovornik organizacije Planned Parenthood koji je nadležan za državu Idaho.

Novi zakon o pobačaju države Idaho najnoviji je u nizu takozvanih “zakona o zaštiti otkucaja srca” koje su donijeli državni parlamenti predvođeni republikancima. Takvi zakoni su vrlo brzo naišli na pravne izazove od strane organizacija koje zagovaraju pobačaj.

Dan ranije, guverner Oklahome Kevin Stitt, također republikanac, potpisao je sličan zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se mogu detektirati otkucaji srca djeteta. Taj zakon dopušta pobačaj isključivo u slučaju kada postoji ozbiljan rizik za majku, ali ne dopušta pobačaj u slučajevima silovanja ili incesta.

“Održavam svoje obećanje da ću potpisati sve prijedloge zakona koji se zalažu za život”, napisao je Stitt na Twitteru.

Guverner Stitt je također potpisao dva druga zakona vezana uz pobačaj, jedan koji zahtijeva da pružatelji pobačaja moraju imati certifikat u pordučju primaljstva i ginekologije, a drugi koji učinkovito zabranjuje sve pobačaje osim hitnih medicinskih slučajeva prijeteći pružateljima lijeka gubitkom medicinske dozvole na godinu dana ili više ako izvrše pobačaj.

S engleskog preveo Domagoj Beg

 

Pročitaj više..