Vijesti

Naslovna » Gvatemala zabranila otvaranje klinike Planned Parenthood: ‘Štitimo život od začeća’

Gvatemala zabranila otvaranje klinike Planned Parenthood: ‘Štitimo život od začeća’

stu 19, 2020

Predsjednik Gvatemale, Alejandro Giammattei, ukinuo je sporazum kojim se omogućuje klinikama Planned Parenthood Global (Planirano roditeljstvo) otvaranje podružnica u zemlji.

Dana 7. listopada, Ministarstvo unutarnjih poslova zemlje sklopilo je sporazum s Planiranim roditeljstvom da djeluju u Gvatemali. No kad je taj sporazum objavljen 2. studenoga, građani okupljeni u grupama za zaštitu života iskazali su svoje nezadovoljstvo, što je rezultiralo ukidanjem sporazuma i ostavkom ministra unutarnjih poslova odgovornog za prvobitno odobrenje.

Vice.com izvještava da predsjednik nije bio upoznat sa sporazumom prije njegove najave. Tajnik za medije iz predsjedničkog ureda Francis Masek napisao je:

„Tek objavljivanjem informacija, predsjednik je postao svjestan pogreške u autorizaciji organizacije čiji je društveni cilj napad na pravo na život , koji, između ostalog, mora zaštititi država Gvatemala. ”

Predsjednik Giammattei odgovorio je na najavljeni sporazum ponovivši svoju predanost zaštiti života u svim fazama.

“Prepoznajem život od začeća i stoga neću tolerirati nijedan pokret koji krši ono što je utvrđeno našim ustavom i koji se kosi s vrijednostima i temeljima na kojima sam odgojen i liječničkim načelima,” napisao je.

“Ja sam vjerni branitelj života i naglašavam da neću podržati stvaranje, registraciju ili pokretanje bilo koje organizacije koja se protivi životu”, nastavio je.

> Najveća klinika za pobačaje u svijetu podržala Bidena protiv Trumpa

> Trump obećaje: ‘Ako pobijedim, potpuno ću prekinuti financiranje Planned Parenthooda javnim novcem’

> Planned Parenthood uklanja ime svoje osnivačice Margaret Sanger – rasistice i eugeničarke – iz naziva klinike za pobačaj

(VIDEO) Abby Johnson: ‘Radila sam za Planned Parenthood i lagala ženama da njihove bebe ne osjećaju bol kod pobačaja!’

Iako Planned Parenthood Global ne pruža izravno abortuse izvan Sjedinjenih Država, on nastoji “osnažiti lokalne partnere i saveznike resursima, financiranjem usluga i programa za planiranje obitelji, informacijama i podrškom”, prenosi LifeSiteNews.

Njihova web stranica navodi da se u Gvatemali Planned Parenthood Global koristi „inovativnim alatima za povećanje pristupa zdravstvenim informacijama i uslugama, uključujući kontrolu rađanja. Promoviramo angažman zajednice u promjeni socijalne, pravne i političke klime kako bismo izjednačili seksualna i reproduktivna prava s ljudskim pravima.”

AFI Guatemala (Udruga za obiteljska pitanja Gvatemale), zahvalila je Giammatteiju “na njegovoj čvrstoj izjavi”: Na svojoj su Twitter stranici podijelili da Planirano roditeljstvo u Gvatemali “ne posluje službeno”,ali ima podružnicu pod nazivom APROFAM.

 

U Gvatemali je pobačaj na zahtjev dopušten samo u slučaju prijetnje životu majke. U 2018. godini više od 20.000 građana hodalo je glavnim gradom u znak podrške životu nakon što su zagovornici pobačaja na zahtjev vršili pritisak na vladu da proširi pristup pobačaju. Godinu dana ranije, vojska je blokirala brod kojim upravlja nizozemska organizacija za abortus ‘Žena na valovima’ – Women on Waves. Ta organizacija želi ženama omogućiti pobačaj na zahtjev vodeći ih u međunarodne vode gdje se ne primjenjuju zakoni njihove zemlje.

Izvor: narod.hr/Lifesitenews

Pročitaj više..

0