Vijesti

Naslovna » Hod za život: Očekujemo isti tretman kao i ostale manifestacije u Zagrebu, ovo je diktatorski pristup

Hod za život: Očekujemo isti tretman kao i ostale manifestacije u Zagrebu, ovo je diktatorski pristup

svi 14, 2022

Na današnjoj konferenciji za medije koordinatori Hoda za život u Zagrebu reagirali su na neistine gradonačelnika Tomaševića kojima je nastojao opravdati svoju zabranu podizanja zastava Hoda za život na gradskim jarbolima, iako je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet još 14. 4. ove godine izdao istu dozvolu kao i prethodnih godina za postavljanje zastava Hoda.

Holjevac: Gradonačelnik retroaktivno promijenio proceduru

Koordinator Hoda za život,  ekonomist i poduzetnik Luka Holjevac podsjetio je da je gradonačelnik Tomašević, nakon što su mediji objavili najavu sutrašnjeg Hoda za život i podizanja zastava,  intervenirajući u nadležnim uredima zabranio podizanje zastava.

„Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izadao je  14. 4. 2022.,  istu dozvolu kao i prethodnih godina, po istoj proceduri za postavljanje 10 zastava u periodu 12. 5. – 16. 5. na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Republike Hrvatske te još 65 zastava u periodu 12. 5. – 21. 5. na ostalim lokacijama u širem centru grada“, rekao je Holjevac.  

„Iz Grada su nas, nakon naše tiskovne konferncije u srijedu, informirali da je gradonačelnik retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da se za postavljanje zastava od 9. 5. 2022. treba imati njegovo osobno odobrenje“, naglasio je Luka Holjevac.

Dakle, Hod za život je pravovremeno i prema propisanoj proceduri zatražio postavljanje zastava za što je prije mjesec dana, 14. 4.  izdano pozitivno mišljenje. Gradonačelnik je prekjučer promijenio proceduru, primijenio je unatrag i zabranio stavljanje zastava za manifestaciju – jer se s njom, kako je objasnio, ne slaže.

> Tomašević tvrdi da su ga tražili pokroviteljstvo: Hod za život sazvao konferenciju za novinare o neistinitom informiranju javnosti

Dr. Markić: Neistina je da je Hod za život tražio Tomaševića pokroviteljstvo

Željka Markić, liječnica i nacionalni koordinator Hoda za život reagirala je na jučerašnju objavu gradonačelnika Tomaševića, kako je od njega zatraženo pokroviteljstvo te ga je on uskratio, jer se, kako je rekao, Hod za život ne poklapa s njegovim vrijednostima.

„Gradonačelnik je iznio neistinu da ga je Hod za život zatražio pokroviteljstvo. To je neistina kojom Tomašević želi opravdati svoje diktatorsko ponašanje. Postoje dvije vrste pokroviteljstva i Hod za život nije tražio niti jednoHod za život nikad ne bi tražio pokroviteljstvo političara koji napada priziv savjesti liječnika i medicinskog osoblja zajamčen Općom deklaracijom o ljudskim pravima. Hod za život nikad ne bi zatražio pokroviteljstvo od političara koji se javno zalaže za usmrćivanje bolesnog nerođenog djeteta čak i kad dijete može preživjeti izvan majčine utrobe“, izjavila je Markić.

“Imamo ista prava vezana za naše aktivnosti u ovom gradu kao i svi drugi”

Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave stotina i stotina javnih manifestacija,  kao i zastave udruga, koncerata, događaja. Zašto bi za bilo koju od tih manifestacija bilo važno što o njoj misli Tomislav Tomašević? Mi kao građani Zagreba živimo u pluralnom društvu, plaćamo poreze i prireze i imamo ista prava vezana za naše aktivnosti u ovom gradu kao i svi drugi. Gradonačelnik Tomašević nema pravo stvarati  građane prvog i drugog reda“, istaknula je Markić.

„Postoje gradovi koji na svoje jarbole ne podižu zastave javnih manifestacija. Jedan od takvih je Slavonski Brod u kojem je prošle subote održan Hod za život. U njihovom se gradu na jarbole diže jedino zastava grada, županije, Hrvatske i EU-a. U tim je okolnostima u redu da se ne podiže zastava jedne javne manifestacije s kojom se vjerojatno gradonačelnik Slavonskog Broda osobno i slaže“, naglasila je Markić. „Ali u ovim okolnostima kad grad vješa zastave manifestacija, kad je Hod za život dobio potrebnu suglasnot – potpuno je neprihvatljivo nametanje jednoumlja“.

> Gradonačelnik Tomašević zabranio dizanje zastava Hoda za život iako je za to Grad Zagreb 14. 4. izdao rješenje

“Mnogo ljudi u Zagrebu podupire Hod”

„U ovom gradu među 600-700 tisuća stanovnika ima mnogo onih koji podupiru Hod za život i dolaze na njega. Svi oni, svi mi imamo pravo biti tretirani isto kao i naši sugrađani koji podupiru i dolaze na druge manifestacije. Gospodin Tomašević privremeno upravlja ovim gradom. On nije njegov vlasnik“, naglasila je  Željka Markić.

Na pitanje novinara o ruti Hoda ove godine , Željka Markić je potvrdila da je okupljanje sutra, u subotu, 14. 5. u 11 sati na HNK, da će se za zakonsku i svaku drugu zaštitu ljudskog života hodati Frankopanskom, Ilicom preko Trga i Praškom do Zrinjevca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..