Vijesti

Naslovna » Hod za život u Sinju: Ivan Čugura, otac troje djece – ‘Vrime je za život!’

Hod za život u Sinju: Ivan Čugura, otac troje djece – ‘Vrime je za život!’

lip 8, 2024

U Sinju se danas po prvi puta održao Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Sinjani se danas pridružuju događaju koji je potpora zaštiti života od začeća do prirodne smrti. Okupljanje je započelo na Trgu kralja Tomislava, a u povorci se skupio popriličan broj sudionika. Među njima je bila i Natalija Kanački, članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Ovogodišnji događaj održava se pod geslom “Glas rođenih za život nerođenih!”, a cilj je zaštita najveće vrijednosti – ljudskog života.

Ove godine u njemu sudjeluje ukupno 15 hrvatskih gradova. Osim Sinja, danas su na rasporedu Opuzen i Varaždin.

Bilić: ‘Pobačaj nije nikad rješenje’

Voditelj programa Josip Grčić pozdravio je prisutne i najavio govor sinjskog koordinatora Hoda za život Antonija Bilića.

Bilić je u svom govoru istaknuo da pobačaj nikad nije rješenje. Dodao je da je znanost dokazala da život svakoga od nas počinje začećem.

„Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Postoji pravo svakog čovjeka na život“, kazao je Bilić.

Dodao je da je potrebno zakonom osigurati i zaštiti nerođeno dijete čije srce kuca već od 18. dan od začeća.

“Tražimo izdvajanje javnog novca za potporu trudnicama i obiteljima s djecom. Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne ideologiji i kulturi smrti! I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina”, istaknuo je.

Od institucija zatraženo pravo na anonimni porod

“Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga”, naglasio je Bilić.

Osvrnuo se na slučaj malog Ivana koji je ostavljen u košu za smeće u Zaprešiću. Kazao je da u redu stoje bračni parovi puni ljubavi koji bi ga željeli posvojiti.

„Hvala njegovoj majci što je imala dovoljno hrabrosti da ga nosi devet mjeseci i rodi“, rekao je i dodao da je zatraženo od Sabora, Vlade i nadležnih ministarstava da se u hitnu proceduru stavi zakon koji će omogućiti anonimni porod majci koja ne može ili ne želi zadržati dijete te da se u bolnicama i drugim prikladnim institucijama osiguraju tzv. gnijezda za bebe.

Ovaj zakon, dodao je, u Austriji postoji duže od dva desetljeća, a u prosjeku 35 žena godišnje koristi pravo na anonimni porod.

“Zaštitimo na takav način i u Hrvatskoj – i majke i djecu. Kao supružnici i očevi, u svojim obiteljima dijelimo obaveze i odgovornosti s našim suprugama i majkama naše djece. Ono što je od ključne važnosti jest da djeca osjete kako je otac, jednako kao i majka aktivno uključen u njihov život i da na njega mogu računati. Zaštitimo život”, poručio je Antonio Bilić.

Ivan Čugura: ‘Vrime je za život!’

Okupljenima u Sinju obratio se i Ivan Čungura, otac troje djece od kojih je dvoje posvojeno.

“Svi smo se okupili sa istom nakanom. Da slavimo život. Da se veselimo zbog života”; kazao je Čugura.

Podsjetio je na riječi Ivana Pavla II koji je rekao kako je društvo napredno onoliko koliko ljubi i štiti malene i slabe.

“Društvo nije samo napredno kada gradi infrastrukturu, povećava BDP, povisuje plaće ili se dodvorava moćnicima ovoga svijeta. Društvo smo vi i ja. Društvo smo mi. Svaki naš dan. U kući, u svakodnevnici, u obitelji, na poslu, na putu… gdje god. (…) Biti hrabar i živjeti za ljubav nije lako. Ali se svakako isplati. Naše iskustvo posvojenja dvoje djece je dokaz tome”, kazao je među ostalim Čugura.

Iako se, kaže, nije bilo lako odvažiti na taj čin i donijeti tu odluku, danas njegova obitelj ima nešto što se ne može kupiti novcem, a to je novi život u obitelji.

“Mi ispunjavamo svoj smisao postojanja. Ljubiti i biti ljubljen. S obzirom da smo živi, pozvani smo na avanturu života. Pozvani smo odgovoriti na izazove roditeljstva, obitelji i života. Vrime je za život”, poručio je Čugura.

Livija Rogulj: ‘Svaki novi život mijenjao me na bolje’

Prisutnima se obratila i Livija Rogulj, majka šestero djece.

“Naši ljudi i dalje vole obitelj, tradiciju i život. Najveće ljudske vrijednosti. Vjerujem da će se zbog toga mnoge žene i majke poistovjetiti s onim što bih vam htjela prenijeti.
Majka sam šestero djece, najstarije ima 12 godina, najmlađe godinu i pol. Kada bi me netko danas pitao koji je moj najveći uspjeh i životna radost, bez razmišljanja bih rekla – moja obitelj”, poručila je među ostalim Rogulj.

Istaknula je da ju je svaki novi život mijenjao na bolje.

“Nikad vam neće biti žao zato što ste prigrlile i rodile svako svoje dijete. Kultura života je ono što želimo ostaviti svojoj djeci u nasljeđe tako da možemo s radošću promatrati kako i oni jednog dana grade svoje obitelji i dalje prenose ono što smo ih učili u djetinjstvu”; kazala je Rogulj.

Kako je bilo u Sinju pogledajte u FOTOGALERIJI.

Izvor: Narod.hr

Pročitaj više..