Vijesti

Naslovna » Hod za život u Varaždinu: Ni liječnici ni zastupnici nemaju pravo donijeti odluku za prekid života

Hod za život u Varaždinu: Ni liječnici ni zastupnici nemaju pravo donijeti odluku za prekid života

lip 8, 2024

U Varaždinu je danas održan Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Okupio se velik broj ljudi – ljubitelja života. U veseloj atmosferi poslane su jasne poruke za zaštitu nerođenih. Hod u Varaždinu došla je podržati i izvršna direktorica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić.

Povorka je krenula iz Starog Grada do Kapucinskog trga. U koloni je vladala vesela atmosfera i pjesma unatoč vrućini i jakom suncu.

Na hodu su poslane jasne poruke za zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Snažno svjedočanstvo ispričala je obitelj Markić.

Svjedočanstvo obitelji Markić

Svoje iskustvo podijelio je bračni par Markić, Danijela i Josip. Njih su, naime, nagovarali da pobace dijete zbog „bolesti“. Nakon prvog sina Andrije, Josip i Danijela saznali su da nose blizance.

„Nisu se emocije skroz ni slegle, a uslijedio je drugi šok – jedno od djece ima malformacije – na vratu povećani nuhalni nabor i konzilij liječnika oko mene je gotovo jednoglasno zaključio: Turnerov sindrom. Budući da je bio 11. tjedan rekli su da se moram brzo odlučiti na abortus jer nakon 12. tjedna to ne bude tako lagano za učiniti. Kad sam im onako u šoku rekla da abortus ne dolazi u obzir, rekli su da to nije samo moja odluka i da moram razgovarati i s mužem (misleći da će on valjda biti razumniji). Ovdje je zanimljivo da zagovornice pobačaja inače ne dopuštaju uključivanje očeva u odluku o pobačaju riječima ‘Moje tijelo-moj izbor’ (a kada neka žena želi zadržati ‘bolesno“ dijete onda kao treba razgovarati s ocem..). Očeve djece bi trebalo više uključivati u odluke i kada žena želi napraviti abortus“, ispričala je Danijela.

Nakon obilaska raznih liječnika, situacija se u 17. tjednu malo smirila. Nažalost, ubrzo je Danijela dobila trudove, a djeca su preminula.

„Jedno dijete rodila mrtvo kod kuće a drugome su ustanovili smrt u bolnici. Kasnije je na nalazima biopsije utvrđeno da se radilo o dečkićima i da su oba bili zdravi, ali da su umrli zbog hematoma koji je uzrokovao deformaciju posteljice. Dakle naši su sinovi bili zdravi – posteljica je bila deformirana. Da smo pristali prekinuti život jednog svog djeteta zato što je bolesno – u stvarnosti bismo usmrtili svoje zdravo dijete“, kazala je Danijela.

„Ne znamo zašto se to sve moralo tako dogoditi ali je to iskustvo nas samo još dodatno učvrstilo u stavu da nitko (ni mi, ni liječnici, ni neke udruge, ni zastupnici u saboru.. ) nemaju pravo na odluku prekida života u niti jednoj njegovoj fazi“, dodao je Josip.

Ante Buterin: Postoji samo pravo na život

Član organizacijskog tima varaždinskog Hoda za život Ante Buterin pozdravio je sve prisutne. Poručio je kako život svakog od nas počeo je začećem.

„Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Postoji pravo na život. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost sam po sebi“, istaknuo je.

Osvrnuo se na slučaj iz Zaprešića iz svibnja kada je tek rođena beba ostavljena u kanti za smeće. Poručio je da za malog Ivana stoje u redu bračni parovi koji ga žele posvojit.

„A kako bismo osigurali odgovarajuću skrb za bebe poput Ivana – zatražili smo od Sabora, Vlade i nadležnih ministara da se u hitnu proceduru stavi zakon koji će omogućiti anonimni porod majci koja ne može ili ne želi zadržati dijete te da se u bolnicama i drugim prikladnim institucijama osiguraju tzv. gnijezda za bebe. Kako bi se majka mogla poroditi bez da daje podatke o sebi ili ocu djeteta u sigurnim uvjetima, a dijete zbrinulo odmah nakon poroda“, dodao je.

 

Unatoč velikoj vrućini i suncu, u Varaždinu je bilo veselo. Uz bend Lovre Dokića pjevalo se i plesalo i nakon završetka službenog dijela programa.

Kako je bilo u Varaždinu pogledajte u FOTOGALERIJI.

Izvor: Narod.hr

Pročitaj više..