Vijesti

Naslovna » Hod za život u Vinkovcima: Znanost je dokazala – život svakog od nas počeo je začećem

Hod za život u Vinkovcima: Znanost je dokazala – život svakog od nas počeo je začećem

svi 18, 2024

Vinkovci već treću godinu zaredom miroljubivim hodom daju podršku nerođenima! Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Glas rođenih za život nerođenih” Danas se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo u gradu Vinkovcima. Ove godine u Hodu za život sudjeluje čak 15 gradova! Po prvi puta
održat će se u gradovima Sinju i Opuzenu.

Priopćenje Hoda za život u Vinkovcima prenosimo u cijelosti:

Pobačaj ranjava majku i oca djeteta i cijelo društvo

Hod za život miroljubiva je inicijativa građana koja traži uvažavanje znanstvenih činjenica da život svakog od nas počinje začećem. Tražimo zakonsku, ekonomsku, društvenu i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji. Pobačaj prekida život nerođenog dječaka ili djevojčice, ranjava majku i oca djeteta i cijelo društvo. Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline.

Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Ima puno parova koji željno čekaju zagrliti svako nerođeno dijete. Danas, kada živimo u demokraciji, imamo obvezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka! Naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju! Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta poštujući najnovije znanstvene spoznaje. Želimo zakon koji jača ženu! Nema slobode izbora kada nekoga netko ili nešto tjera na pobačaj.

Hod za život u Vinkovcima: Pravo na život je prvo od svih ljudskih prava!

Ivan Ćaleta, prof., glavni koordinator Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Vinkovcima, istaknuo je kako su se na ovogodišnjem trećem po redu Hodu za život okupili jer je pravo na život – prvo od svih ljudskih prava. „Znamo da pobačaj nikad nije rješenje. Znanost je dokazala – život svakog od nas počeo je začećem.

Zato je sve većem broju ljudi po cijelom svijetu neprihvatljivo da zakoni njihovih država proglašavaju prihvatljivim usmrtiti nerođeno dijete. Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Postoji pravo na život. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost sam po sebi.

Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti!

Neki znaju reći kako je svatko zamjenjiv ali to nije točno. Svaki čovjek je jedinstven i
nezamjenjiv! Svojim srcem želimo zaštiti to novo malo srce s otkucajima, zdravo i bolesno, ali i ono starije, bez snage i mogućnosti da iskaže svoju volju u tom stanju. Želimo zakonom osigurati i zaštiti taj otkucaj srca koji se javlja već 18. dan od začeća. Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti! I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina!

Dajmo sami sebi priliku odlučiti na temelju činjenica jesu li veći heroji one majke i očevi koji daju priliku životu, izbore se za život bez obzira na okolnosti ili oni koji ga odluče sami prekinuti. Nema nerođenog djeteta koje nekome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga“, naglasio je Ćaleta.

Iskustvo Gordane Štrbo

Danas smo u gradu Vinkovcima mogli čuti iskustvo Gordane Štrbo, majke četiri sina, bake malog Damjana i udomiteljice petero dječice. „Sve lijepe stvari u životu dogode se „slučajno“. Jedan odlazak u dom sv. Ana promijenio je moj život. Dugo godina sam željela djevojčicu i vidjela sam da ako otvorim srce, to je moguće ostvariti i na drugačiji način. Tu večer u domu otvorila sam srce i oči.

Bila sam sretna prihvativši tek rođeno malo biće. Cijela obitelj prihvatila je svako dijete koje je došlo u naš dom i unijelo nešto novo u našu
obitelj. Prihvaćajući jedni druge i mi smo mijenjali sebe, a da toga nismo bili svjesni.
Ljubav je ono što pokreće svijet. Neki dan rodio se mali Ivan, ali večer je dočekao ostavljen u kanti za smeće u Zaprešiću. Svi možemo nešto učiniti kako se to ne bi ponovilo! Otvoriti oči i srce!“, poručila je Štrbo.

Kako je bilo u Vinkovcima pogledajte u FOTOGALERIJI.

Izvor: Narod.hr

Pročitaj više..