Vijesti

Naslovna » Irska: Oko 1500 života spašeno zahvaljujući trodnevnom razdoblju odgode pobačaja

Irska: Oko 1500 života spašeno zahvaljujući trodnevnom razdoblju odgode pobačaja

sij 11, 2022

Prema objavljenim podatcima u Irskoj, gotovo 1500 nerođenih života spašeno je u trodnevnom razdoblju odgode pobačaja, donosi Right To Life UK.

Kao dio odgovora na parlamentarno pitanje o kojem se raspravljalo u Irskoj početkom mjeseca, (o broju inicijalnih savjetovanja za prekid trudnoće, op.prev.) objavljeni su podatci koji su pokazali da je u 2020. godini u Irskoj bilo 8057 inicijalnih savjetovanja o pobačaju. Ipak, statistika iznosi da je iste godine u Irskoj izvršeno 6577 pobačaja. To znači da 1480 žena nisu izvršile planirani pobačaj.

Trenutna zakonska regulativa nalaže trodnevno razdoblje čekanja, koji žena mora proći između prvog savjetovanja i nastavljanja s pobačajem.

Najnovije podatke, dobivene od lokalnih obiteljskih liječnika iznijela je Služba za povrat troškova primarne zdravstvene zaštite, kao odgovor na parlamentarno pitanje koje je postavila neovisna članica parlamenta Carol Nolan.

Trodnevno razdoblje čekanja bilo je od neupitne važnosti

 „Moja glavna briga je majkama i bebama osigurati podršku i zaštitu. Nažalost, sve što dobivamo od trenutnog ministra, što smo dobivali i od bivšeg ministra zdravstva, hladna je nezainteresiranost prema onima koji nastoje istaknuti važnost smanjenja pobačaja, umjesto da ih potiče. Ovo je neprihvatljivo, i nastavit ću se boriti protiv toga. Možemo i moramo činiti bolje za majke i njihovu djecu”, izjavila je Nolan.

Eilis Mulroy iz Irske Pro-Life Kampanje izjavila je: „Ove nam informacije pokazuju da postoji popriličan broj žena koje mijenjaju svoje mišljenje između prvog savjetovanja o pobačaju sa svojim obiteljskim liječnicima i izvršavanja samog pobačaja.”

Iako trodnevno razdoblje čekanja možda nije bio jedini ili najvažniji čimbenik u svim tim slučajevima, nedvojbeno je bila značajna mjera koja spašava živote u mnogim slučajevima.

Istraživanja pokazuju smanjenje broja pobačaja nakon razdoblja čekanja

Otkriće u Irskoj o očiglednoj poveznici između obveznog razdoblja čekanja i činjenice da veliki broj žena ne izvrši pobačaj potvrđeno je istraživanjem koje navodi da je obavezno razdoblje čekanja, u kojem žena mora dva puta otići na pregled kod liječnika koji će izvršiti pobačaj, doveo do pada broja pobačaja u stanovništvu za čak 8.9%.

Ispitivanje javnog mišljenja pokazuje da je britansko stanovništvo velikom većinom za uvođenje ‘razdoblja čekanja’ između inicijalnog savjetovanja i pobačaja, kako bi se majci omogućilo dovoljno vremena da sagleda sve mogućnosti koje su joj dostupne. Ovo potvrđuje podatak da se čak 79% ispitanika slaže s ovim prijedlogom.

Uz Irsku, zemlje koje također zahtijevaju razdoblje čekanja od najmanje tri dana između inicijalnog savjetovanja i pobačaja su Belgija, Italija, Nizozemska, Portugal i Španjolska.

„Nimalo ne čudi postojanje poveznice između trodnevnog perioda čekanja i smanjenja broja žena koje izvrše pobačaj. Čak bi i zagovaratelji pobačaja koji temelje svoje rasprave na ‘izboru’ trebali baš zbog toga podržati uvođenje razdoblja čekanja. Jasno je da to omogućava ženama da sagledaju svoje mogućnosti, te možda pronađu pomoć koja im treba da nastave sa svojom trudnoćom”, izjavila je Catherine Robinson, glasnogovornica udruge Right To Life UK.

*Prevela i uredila: Ornela Findrik/narod.hr

Pročitaj više..

0