Vijesti

Naslovna » Istraživanje dokazalo: majčin glas smanjuje bol bebe na intenzivnoj njezi
majčin glas

Istraživanje dokazalo: majčin glas smanjuje bol bebe na intenzivnoj njezi

velj 21, 2022

Novo istraživanje pokazalo je da prijevremeno rođena beba osjeća manje bola tijekom medicinskog liječenja ako sluša majčin glas, donosi righttolife.org.uk. Prijevremeno rođene bebe često moraju provesti neko vrijeme odvojene od svojih roditelja na odjelima intenzivne njege za novorođenčad. Tijekom boravka mogu biti izložene višestrukim i bolnim medicinskim postupcima.

Ključna uloga roditelja tijekom bebina boravka na intenzivnoj njezi

Dr. Manuela Filippa, sa Sveučilišta u Genovi, objasnila je kako ovo istraživanje – čija je ona autorica – ne doprinosi samo novorođenčadi, nego i njihovim roditeljima. Upućuje im na ključnu ulogu koju majčin glas, očev glas i njihova prisutnost imaju tijekom bebina oporavka na intenzivnoj njezi.

„Trudimo se pronaći nefarmakološke načine da bismo umanjili bol kod tih beba”, izjavila je. Dodala je da mnoštvo dokaza upućuje na važnost kontakta između roditelja i prijevremeno rođenih beba, a jedan od razloga zašto je to važno je i privrženost.

Dr. Filippa izjavila je da se njezin tim usmjerio na govor roditelja. S obzirom na to da nije uvijek moguće da roditelji drže svoju djecu, ističe da govor može biti vrlo moćan način prenošenja emocija.

Provode istraživanje i s očevim glasom

Posebno su proučavali glas majke s obzirom na to da ga je dijete slušalo još dok je bilo u maternici. Ipak, dr. Fillipa ističe da to ne znači da očev glas neće s vremenom postati jednako poznat. Dodala je da trenutačno provode istraživanje na povezivanju s očevim glasom.

Dr. Fillipa i drugi stručnjaci sa Sveučilišta u Genovi iz dječje bolnice “Bosisio Parini”  u Italiji, te sa Sveučilišta Valle d’Aosta u svome su izvještaju objavljenom u znanstvenom časopisu „Scientific Reports” objasnili da su promatrali reakcije na bol kod 20 prijevremeno rođene djece na odjelu intenzivne njege za novorođenčad. To su provjerili rutinskim postupkom pikanja djetetova stopala te uzimanja po nekoliko kapi krvi.

Tim stručnjaka promatrao je reakcije djece nasumično izložene trima različitim situacijama: kad majka govori djetetu, kad mu pjeva, i kad majka nije prisutna.

Tim je mjerio razinu bola kod beba na temelju triju pokazatelja – njihovih izraza lica, rada srca i razine kisika. Izraze lica naknadno su proučavali stručnjaci koji nisu znali kojoj su od triju situacija djeca bila izložena.

Razina bola smanjena kad bebe čuju majčin glas

Rezultati su pokazali da se razina bola kod beba spustila s 4,5 na 3 (na ljestvici od 0-21) u situacijama kad bi čuli majčin glas.

Dr. Filippa je objasnila da je u ovako ranoj dobi ovo vrlo važna promjena u reakcijama.

„Oksitocin je poznat po tome što je prisutan pri razvijanju privrženosti, te u majčinskoj osjetljivosti. Također može i štititi protiv bola”, dodala je.

Također je objasnila da je smanjenje razine bola manje primjetno u situacijama gdje su majke pjevale djeci. Ovo može upućivati na „ograničenja u strukturi, riječima, tonu i melodiji pjesama i uspavanki”.

Jedan od problema samog istraživanja bio je mali uzorak novorođenčadi. „Naravno, trebali bismo imati više prijevremeno rođenih beba uključenih u istraživanje, kao i druge mjere, poput neuroloških, za praćenje razine bola”, izjavila je dr. Filippa.

Istaknula je da rezultati ipak mnogo govore. Dodala je da je „ključna poruka istraživanja važnost uključivanja roditeljskog glasa u ranoj fazi njege prijevremeno rođenih beba. Posebno se to odnosi na situacije gdje su one izložene bolnim liječenjima. Sad barem znamo da roditelji imaju utjecaj na svoje bebe u toj dobi, i to povoljan.

Rođeni u fazi dopuštenog pobačaja

Sve je učestalija pojava da bebe u Ujedinjenom Kraljevstvu rođene u fazi trudnoće u kojoj je pobačaj još uvijek dopušten preživljavaju. Naprimjer, u listopadu 2018. godine u Škotskoj je prijevremeno rođena jedna beba – skoro dva tjedna prije isteka perioda dopuštenog pobačaja (koji inače u UK-u traje do 24. tjedna trudnoće). Sofia Viktoria Birina, rođena u 22. tjednu trudnoće, težila je samo 500 g, no u veljači prošle godine bila je dovoljno zdrava da su je pustili kući s roditeljima.

Mala Sofia nije jedina beba rođena toliko prijevremeno, a koja je ipak uspjela preživjeti. Istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of the American Medical Association” u listopadu 2019. godine, proučavalo je 2,56 milijuna djece rođene u Švedskoj između 1973. i 1997., od kojih je oko 6 % prijevremeno rođenih.

Istraživanje je usporedilo zdravstvene podatke prijevremeno rođenih i djece koja su rođena na vrijeme. Otkrili su da 55 % prijevremeno rođenih nisu imali nikakve kronične, tjelesne ili psihičke, zdravstvene poteškoće tijekom svog odrastanja, dok kod djece rođene na vrijeme ovaj brojka iznosi oko 63 %.

Izgledi za preživljavanje prijevremeno rođenih beba u porastu

Uz to valja spomenuti da se izgledi za preživljavanje prijevremeno rođenih povećavaju sa svakim desetljećem – brojka od 91 % rođenih tijekom 1970-ih popela se na 96 % rođenih tijekom 1990-ih.

Catherine Robinson, glasnogovornica za organizaciju Right To Life UK, izjavila je: „Istraživanja poput ovih, uz napredak u medicinskoj tehnologiji, neprekidno povećavaju izglede za preživljavanje prijevremeno rođenih beba, te unaprjeđuju kvalitetu njihova života. Konkretnije, izrazito prijevremeno rođena djeca izravno dovode u pitanje zakon o pobačaju u Velikoj Britaniji, po kojem je pobačaj dopušten do 24. tjedna trudnoće.”

Prevela i uredila/frendica.hr: Ornela Findrik

Izvor: frendica.hr
Photo: Unsplash

Pročitaj više..