Vijesti

Naslovna » IVAN ŠAGUD: „Pravo na život je temeljno ljudsko pravo. I nerođeno, nezaštićeno dijete i njegova majka imaju pravo na našu potporu i zaštitu“

IVAN ŠAGUD: „Pravo na život je temeljno ljudsko pravo. I nerođeno, nezaštićeno dijete i njegova majka imaju pravo na našu potporu i zaštitu“

svi 8, 2017

Ivan Šagud ima 33 godine i prošle i ove godine organizirao je radionicu na kojoj su se izrađivali plakati i transparenti Hoda za život koji se održava za nešto manje od 2 tjedna u Zagrebu i Splitu, u subotu, 20.5. Evo kako je to izgledalo: :

„Trebao sam biti volonter redar, no kako sam imao iskustva s izradom transparenata, zamoljen sam za pomoć oko toga. Unatoč stisci s vremenom, u prvom Hodu za život, uspjeli smo napraviti super posao. Odaziv je bio odličan, brzo smo se organizirali, naš nam je prijatelj nabavio potreban materijal i počeli smo raditi“, pojasnio je naš sugovornik, a s nama je podijelio i jedno ovogodišnje iskustvo koje ga je posebno oduševilo.

“Kada smo volontirali prije par vikenda i crtali naše zastave, u jednom trenutku došle su dvije mlade djevojke sa deset klinaca. Gledam ja njih i mislim si, pa gdje su skupile ovu silnu djecu? Nakon nekog vremena pita mene prijateljica znam li ja da svaka od njih ima petero djece i da su to bila njihova djeca. Bio sam oduševljen. To je za mene bio mali Hod za život“, ispričao je Ivan te dodao kako gledajući te dvije mlade žene, čovjek se može uvjeriti u ljepotu i čari roditeljstva i obitelji s više djece.

Osim Hoda za život, naš sugovornik, inače zaposlen kao konobar, volontira i u pučkoj kuhinji te je sudjelovao u raznim akcijama u kojima se pomagalo obiteljima slabijeg imovinskog statusa.

Volontiranje u Hodu za život posebno ga ispunjava, jer zna da daje i više od samog hodanja. „Najgore je kad je čovjek pasivan, kada se ne želi u ništa miješati. Hod za život je super stvar, jer nisi ostao doma u fotelji, nego si došao nešto reći. Hodom iskazuješ svoj stav – pravo na život je temeljno ljudsko pravo i mi trebamo govoriti u ime nerođenih, onih koji isto žele živjeti, a ne mogu se boriti sami za sebe. Mi možemo i trebamo biti njihov glas. Trudnice, majke imaju pravo na našu pomoć i podršku. Pa zar se išta može usporediti s time kad ženi pomognemo da ugleda lice svog djeteta?“, jasan je Ivan. Za njega je Hod za život pozitivna inicijativa koja je pokrenuta kako bi se ukazalo na problem pobačaja i da bi se slavio život kao takav, jer „život je nešto najdragocjenije što postoji i iza njega treba stati, za njega se treba zauzeti“.

Ovim putem pozvao je sve koji mogu i žele da se priključe ovogodišnjem Hodu za život, u subotu, 20.5.:. „Često danas čujemo odgovor ‘ne bih se miješao, to se mene ne tiče’. No, itekako te se tiče i zato je na nama da se angažiramo, damo sve od sebe i prestanemo razmišljati ‘netko drugi će’. Neće netko drugi. Ti preuzmi, ti mijenjaj svijet na bolje!“, poručio je Ivan.

Pročitaj više..