Vijesti

Naslovna » Izumitelj tablete za pobačaj objašnjava zašto su ‘samostalno izvedeni’ pobačaji opasni
pobačaj

Izumitelj tablete za pobačaj objašnjava zašto su ‘samostalno izvedeni’ pobačaji opasni

velj 15, 2022

Pokret koji promovira pobačaj i industrija povezana s pobačajem već dugo promiču pobačaj pomoću tablete bez prethodnih pretraga. Izvori koji zagovaraju pobačaj nude abortivne tablete koje se dostavljaju poštom kao način kojim se se zaobilaze zakoni koji zabranjuju pobačaj i to se događa sada kad se razmatra mogućnost odbacivanja slučaja Roe v. Wade. Dakle, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) najavila je da će trajno ukinuti sigurnosna ograničenja pristupu tabletama za pobačaj te će omogućiti naručivanje tableta poštom, donosi Live Action News.

Potrebne su pretrage

No, upravo čovjek koji je izumio tabletu za pobačaj, francuski znanstvenik dr. Etienne-Emile Baulieu, u knjizi iz 2013. objavio je da je upotreba tablete za pobačaj na takav način opasna.

Prema Miriam Claire[1], zagovarateljici pobačaja, Baulieu je rekao:

Oko 5 na 1000 trudnoća (0.5 %) je izvanmaternična… Ako izvanmaternična trudnoća nije dijagnosticirana, žena doživljava  katastrofu bez obzira upotrebljava li ili ne upotrebljava RU-486 (tabletu za pobačaj) jer će završiti s obilnim unutarnjim krvarenjem

Zbog toga inzistiram da žena mora proći liječnički pregled ako želi pobačaj bilo koje vrste, kirurški ili pomoću lijekova. Izvanmaternična trudnoća je velik rizik.

Kao što tvrdi Baulieu, jedini način kako isključiti potencijalno smrtonosnu izvanmaterničnu trudnoću jest pregled. To se najjednostavnije može učiniti  ultrazvukom.

Prema National Health Serviceu „izvanmaternična trudnoća obično se dijagnosticira vaginalnim ultrazvukom.“

Dva nalaza krvi koji mjere trudničke hormone u razmaku od 48 sati također mogu otkriti izvanmaterničnu trudnoću. Kako National Health Service ističe, izvanmaternične trudnoće teško se dijagnosticiraju bez takvih mjera.

„Prilično užasno“ sada je postalo poželjno

I ostali uključeni u industriju pobačaja u prošlosti bili su suzdržani prema tzv. „samostalno izvedenim“ pobačajima.

Konferenciju Nacionalnog udruženja za pobačaj (The National Abortion Federation) pod nazivom „Preobražena poteškoća, budućnost kvalitetne skrbi“, održana od 2. do 4. travnja 1995. u New Orleansu, snimila je grupa zagovaratelja za život Life Dynamics koja je omogućila dostupnost snimki portalu Live Action News.

Tijekom radionice „Kako se postaviti prema budućnosti, vještine i strategije“, oni koji provode pobačaj podijeljeni su po grupama i zamoljeni da govore o svojim najvećim strahovima u vezi s budućnosti.

Jedna osoba govorila je o tada novoj tableti za pobačaj RU-486 kao i o metotreksatu, lijeku koji se može koristiti za izazivanje pobačaja. Rekla je: „Razgovarali smo o opasnostima korištenja bez nadzora, no zapravo, o zloupotrebi ovih lijekova i ženama koje si samostalno propisuju lijekove za pobačaj što bi bilo poprilično grozno.“

Prošlo je samo 26 godina da samostalno propisivanje i izvođenje pobačaja prestane biti „poprilično grozno“ i postane dobar izbor za žene.

Desetci tisuća žena godišnje već su iskusile komplikacije

A danas znamo više, a ne manje, o tome koliko opasne mogu biti tablete za pobačaj.

Trenutačno 5 – 8 % žena koje uzmu tabletu za pobačaj završe na hitnoj pomoći. Taj se broj penje do 27 000 žena godišnje. Ako tzv. „samostalno izvedeni“ pobačaji postanu sve češći, ova bi brojka mogla rasti. Prema podacima Američke agencije za hranu i lijekove (FDA):

FDA je primio izvještaje o ozbiljnim poteškoćama kod žena koje su uzimale Mifeprex. Od 31. prosinca 2018. prijavljena su 24 smrtna ishoda žena povezanih s Mifeprexom otkad je taj proizvod odobren u rujnu 2000., uključujući dva slučaja izvanmaternične trudnoće koja su završila smrću te nekoliko slučajeva ozbiljne sistemske upale (znane kao sepsa) uključujući one koje su bile fatalne.

Dvije su žene već umrle uslijed nedijagnosticirane izvanmaternične trudnoće nakon što su uzele abortivnu tabletu. Ta bi brojka mogla eskalirati ako žene više ne budu išle na liječničke preglede.

Prema liječniku koji je izumio tabletu za pobačaj, „samostalno izveden“ pobačaj bez pregleda ili ultrazvuka bio bi opasan za žene.

[1] Miriam Claire The Abortion Dilemma: Personal Views on a Public Issue (Xlibris Corporation, 2013) 117

Pročitaj više..