Vijesti

Naslovna » Kad bi se više muškaraca zalagalo za život, više bi majki izabralo život za svoju nerođenu djecu

Kad bi se više muškaraca zalagalo za život, više bi majki izabralo život za svoju nerođenu djecu

tra 2, 2021

Istraživanja pokazuju da 75 posto žena se odlučuje na pobačaj zbog ekonomskih razloga i pritiska okoline, odnosno nedostatka podrške obitelji, prijatelja i nerijetko partnera.

Desetljećima su zagovaratelji pobačaja pokušali prikazati pobačaj kao „pitanje samo za žene“. Muškarcima se često govorilo da ako “nemaju maternicu“, nemaju pravo na mišljenje o pobačaju. U drugim slučajevima, zagovaratelji pobačaja zahtijevali su od muškaraca da izraze svoje mišljenje o pobačaju … a zatim inzistirali na tome da je pobačaj jedino prihvatljivo gledište, donosi liveaction.org.

Nažalost, u situaciji u kojoj se muškarcima govori da je pobačaj jedini prihvatljiv način da pruže ženama podršku, u našoj kulturi se ne čuje često o muškarcima koji daju podršku ženama koje odabiru život za svoju nerođenu djecu. Najčešće se čuju izjave muškaraca koji govore da su imali korist od pobačaja jer nisu morali preuzeti odgovornost za svoju djecu. Kad bi više muškaraca imalo hrabrosti zalagati se za život, više bi majki imalo potrebnu podršku i odlučilo zaštiti život svoje nerođene djece.

Unatoč lažima da su žene “osnažene” pobačajem, istraživanja pokazuju da su mnoge žene prisiljene na odluku da okončaju život svog djeteta. Ova vrsta prisile može dovesti do doživotne emocionalne boli i žaljenja. Ispovijesti žena koje žele život za svoju nerođenu djecu i nužnu podršku muškaraca u svome životu pokazuju koliko snažna ta podrška može biti.

Ponekad je otac djeteta taj koji će podržati majku u njenoj odluci da rodi svoje dijete. Organizacija „Cities4Life Charlotte“ nedavno je podijelila dirljivu priču o obitelji koja je odabrala život. Iako su bili naručeni za pobačaj, par je saznao da organizacija Cities4Life nudi pomoć u obliku novčanih sredstava i besplatnog ultrazvuka. Prilika da vidi svoju nerođenu bebu dirnula je majku do suza. Otac je rekao: “Nećemo otići na pobačaj.” Potom su zajedno otišli na odjel za ultrazvuk. Cities4Life objavljuje: “Kad su vidjeli sliku svoje bebe na ultrazvuku, zagrlili su se.” Nakon što je par odabrao život za svoju bebu, dobili su pelene i dječje potrepštine, kao i knjige i igračke za svoju drugu djecu.

U mnogim drugim situacijama otac djeteta ne želi ili ne može podržati majku u tome da zaštiti život svoga djeteta. Čak i u tim situacijama, podrška muškaraca u životu majke može imati ogroman učinak na to kako ona gleda na sebe i svoje dijete, jačajući njezinu odluku da odabere život za svoje nerođeno dijete.

Jedna je majka – Alexa Hyman pokrenula online zajednicu na Instagramu te web stranicu „Back in February“ da pruži podršku majkama u njihovoj neplaniranoj trudnoći. Naime, Alexa je 2017. neočekivano zatrudnjela. Podijelila je iskustvo o tome kako su joj dvojica muškaraca iz njenog života pomogla te ju podržala kad je bila ranjiva i kad se bojala odabrati život za svoju kćer, kojoj je dala ime Renley Jane. Otac njezine kćeri bio je previše uplašen da bi Alexi pružio emocionalnu podršku, prožet vlastitim strahovima o budućnosti.

Pišući o svome emocionalnom stanju odmah nakon što je saznala da je trudna, Alexa je rekla: „Kao što svaka žena koja nosi svoje dijete to želi, i ja sam očajnički željela biti voljena. Ali sjećam se samo straha. Straha s kojim sam se osjećala očajno i posramljeno.” Osjetivši da nema drugog izbora, Alexa je zakazala termin za pobačaj.

Naišavši na prijatelja koji je znao za njezinu neplaniranu trudnoću, Alexa je napisala: “Namjerno je uspostavio kontakt očima sa mnom i izrekao rečenicu koju nisam očekivala, a koja je sve promijenila: „Ti i otac tvoga djeteta to možete.“ Njezin prijatelj zatim je ponudio posvojiti dijete ako se ona i otac djeteta ne osjećaju sposobnima za roditeljstvo. Alexa o ovom susretu piše: „Bilo je to kao da su vrata koja sam čvrsto zatvorila opet bila širom otvorena. Bilo je to prvi put da sam osjetila hrabrost donijeti odluku za koju sam duboko u sebi znala da je trebam donijeti – a to je život za svoju nerođenu bebu.”

Na jednom poslovnom sastanku, Alexa je smogla hrabrosti reći svome drugom prijatelju o neplaniranoj trudnoći: “Odmah je obišao oko stola, stavio ruku na moje rame i s toliko radosti rekao: ‘Alexa, u tebi je beba!’. Alexa je bila dirnuta do suza. Objašnjava: “Prvi put u tjedan dana netko je na moju iznenadnu trudnoću odgovorio radošću s kojom inače reagiramo na vijest objavljivanja trudnoće. Oči su mu se ispunile istinskim uzbuđenjem, nasmiješio se, a ja sam mu uzvratila osmijeh – prvi put dopustivši si prihvatiti činjenicu da moje dijete zaista sada raste u meni.”

Monica Aberle, suosnivačica online majčinske zajednice “Everyday Mamas“, također je podijelila svoju priču o neplaniranoj trudnoći i pronalasku podrške u prijatelju. Na Instagramu je Monica napisala da je bila dirnuta kad joj je prijatelj, koji će kasnije postati njezin suprug i posvojitelj djeteta, ponudio ohrabrenje i podršku. Kad je saznala da je neplanirano trudna, Monica se preselila na drugi fakultet udaljen više od tisuću kilometara, ali je ostala u kontaktu s prijateljem Danom.

Iako je Monica uživala u prijateljstvu, brinula se kako bi Dan mogao reagirati na saznanje o njezinoj trudnoći, pravom razlogu zbog kojeg se preselila. Monica se iznenadila kad je Dan jednog dana nazvao i rekao: „Čuo sam neki dan od prijatelja razlog zbog kojeg si se preselila. I samo želim da znaš da sam ponosan na tebe. Činiš pravu stvar i tako si hrabra.” Ovakve Danove riječi Monica nije očekivala. Objašnjava: „Nije me osuđivao. Nije me vidio kao manje vrijednu. Bio je tako ljubazan. I tako pun podrške.” Njih su se dvoje nastavili družiti kao prijatelji i na kraju se vjenčali.

Pobačaj pogađa sve. Kad dijete biva ubijeno u maternici, čitava zajednica izgubi člana. Što više muškaraca može suosjećajno podržati trudne majke, to će više žena imati hrabrosti odabrati život za svoju nerođenu djecu.

S engleskog preveo: Domagoj Beg

Pročitaj više..