Vijesti

Naslovna » Kako pripremiti svoje dijete na dolazak novorođenčeta (2/2)

Kako pripremiti svoje dijete na dolazak novorođenčeta (2/2)

stu 30, 2021

Dok se tijekom narednih mjeseci pripremate za dolazak novorođenčeta, jedan od najvažnijih zadataka pred vama je pripremiti vaše starije dijete za važnu ulogu starijeg brata ili sestre (to može biti po prvi puta ili opetovano). Podsjetite se na prvi dio naših preporuka za pripremu za dolazak novorođenčeta. Ovdje je članak:

KAKO PRIPREMITI SVOJE DIJETE NA DOLAZAK NOVOROĐENČETA (1/2)

Pred porod i u bolnici

Kako se termin bude približavao iskušajte ove strategije koje mogu pomoći starijem djetetu da se pripremi za mlađe dijete.

Približite dijete realnosti cijele stvari

Ako imate sreće da poznajete nekoga tko je nedavno dobio bebu pokušajte vidjeti bi li vaše dijete moglo “glumiti” starijeg brata ili sestru nekoliko sati. Ovisno o dobi vašeg djeteta (i hrabrosti mladih roditelja), procijenite bi li vaše dijete moglo malo pridržati bebu ili napraviti kakvu korisnu stvar u vezi njege bebe, naravno pod nadzorom odrasle osobe.

Ako ne znate nikoga s malom bebom pokušajte s realističnim lutkama koje će poslužiti kao dobra zamjena, a dat će vašem djetetu priliku da stekne nekakvu predodžbu onoga što ga očekuje.

Napravite plan

Kada se termin približi pričajte sa svojim djetetom šta će se dogoditi kada budete morali ići u bolnicu. Objasnite djetetu tko će voditi računa o njemu i da će moći s vama i razgovarati telefonom (ako postoji ta mogućnost) i posjetiti vas i vaše novorođenče. Pokušajte održati redovne dnevne rutine sve do poroda, da za vaše dijete život do vašeg poroda bude što uobičajeniji.

Prvi posjetitelj

Neka vaše dijete bude prvi član obitelji koji će upoznati vašu novu bebu i neka to bude što ranije nakon poroda. Omogućite ovaj susret bez gužve drugih ljudi tako da dijete može reagirati prirodno. Taj prvi susret za dijete može biti emocionalno intenzivan i važno je da vi prepoznate njegove osjećaje.

Kad dođe vrijeme za druge posjetitelje dozvolite svom mališanu da preuzme ulogu koja mu odgovara. Neka djeca vole biti glavna, predstavljajući svog bracu ili seku ostaloj rodbini, dok druga više vole ostati po strani i gledati šta se događa. Ako imate s kim, pošaljite dijete u šetnju ili po neku grickalicu i slično tako da se može malo odmaknuti od cijele strke.

Slavite!

Rođenje djeteta je, prije svega, razlog za slavlje. Neka vaš stariji mališan odabere poklon za svog mlađeg bracu ili seku, a također neka i mala beba „donese“ poklon za starijeg brata ili seku. Može se očekivati da ćete u bolnici dobivati puno poklona za novu bebu. To može biti jako teško za vaše prvo dijete. Pripremite bojanke, bojice, sličice i slične sitnice kojima ćete obradovati starije dijete.

Novi život u kući

Očekujte nazadovanje

U periodu privikavanja na nove okolnosti, zapamtite da sada „veliko dijete“ nije možda baš oduševljeno svojom ulogom. Nemojte se iznenaditi ako bude tražilo bočicu ili dudu, ako bude imalo nezgode povezane s odlaskom na toalet, ako ponovo počne tepati ili ako bude tražilo da spava u kolijevci (pogotovo ako je to prije bila njegova kolijevka).

Pokušajte ostati smiren; u stvari je vrlo važno da se ne naljutite. Ovakvim ponašanjem starije dijete izražava svoju anksioznost po pitanju svoga mjesta u obitelji. Jednostavno im pružite dodatne zagrljaje, a kad uspješno odrade ulogu starijeg brata ili seke ne štedite pohvale.

Budite zahvalni na pomoći

Ima puno poslova koje bi vaše starije dijete moglo obaviti za vas – donijeti pelenu, gurati kolica ili čak i pomoći pri oblačenju (na primjer izabrati između predloženih odjevnih predmeta ili obući čarapice na bebine nogice). Možda će vas to malo usporiti, ali ako se vaš mališan želi uključiti prihvatite njegova nastojanja.

Ipak će biti nekih aktivnosti iz kojih će se starije dijete osjećati isključeno, kao što je, na primjer, dojenje. Ako budete dojili, pripremite si slikovnice za čitanje za vrijeme dojenja ili sjednite zajedno sa starijim djetetom pred TV i dok beba doji gledajte program po izboru starijeg brata ili seke.

Odredite posebno vrijeme

Uza sve što treba činiti za novorođenče, lako će se dogoditi da zaboravite na starije dijete. Osigurajte si posebno vrijeme koje ćete vi kao roditelji provoditi sa starijim djetetom bez prisustva mlađeg. Ti prvi dani mogu biti naporni. Nitko ne spava kako treba i nijedna rutina nije više što je nekad bila.

Zatražite pomoć od rodbine ili prijatelja koji će sa starijim raditi neke zabavne stvari dok se stvari ne srede. Ili još bolje, nađite nekoga da vam pričuva bebu dok vi izvedete svoje prvo dijete u šetnju, na sladoled ili posjet knjižnici.

Pričajte mu kako ste ponosni na njega što je tako dobar veliki brat i ne zaboravite pitati ima li kakvih pitanja u vezi svega što se događa.

Usredotočite se na oba djeteta

Ponekad ćete morati skrenuti pažnju s bebe na starije dijete. Potaknite svoje posjetitelje da pričaju s vašim starijim djetetom o temama nevezanim uz novorođenče. Neka razgovaraju o školi, prijateljima, slobodnim aktivnostima, odnosno o svemu što zanima vaše starije dijete.

Neka djeca će prihvatiti novog brata ili sestru otvorenih ruku i nikad neće pokazati nikakvo nezadovoljstvo, dok druga mogu sasvim suprotno reagirati. Većina će se naći negdje između. Važno je biti strpljiv dok se vaše dijete ne prilagodi. Treba ga poticati da izrazi svoje osjećaje kroz riječi ili slike. Pokušajte suosjećati. Objasniti starijem djetetu da je i za vas frustrirajuće kada beba plače i neće prestati.

Prioritet vam treba biti da vam se dijete osjeća voljeno i željeno. Utjecaj novoga člana obitelji na vaše starije dijete će, u konačnici,i biti pozitivan. Ne zaboravite da je vaše dijete dobilo svog brata ili svoju seku i na kraju krajeva – doživotnog prijatelja.

Izvor: frendica.hr
Photo: depositphotos

Pročitaj više..