Vijesti

Naslovna » Kako se nositi s negativnim reakcijama na trudnoću?

Kako se nositi s negativnim reakcijama na trudnoću?

sij 10, 2022

Važan dan je napokon stigao – dan kada ćete sa svijetom podijeliti vijest o svojoj trudnoći. Vjerojatno se osjećate pomalo nervozno, tjeskobno i uzbuđeno. Vaš um vjerojatno ubrzano radi. Možda ste u svojim mislima isplanirali razgovor. Od toga kako ćete ljudima reći da ste trudni, do toga kako će oni reagirati.

Istina je da možete kontrolirati ono što ćete reći i na koji ćete način izreći vijest o trudnoći. Jedino što ne možete kontrolirati jest kako će netko drugi doživjeti vašu vijest o trudnoći. Ponekad ćete biti zabrinuti zbog nečije reakcije, a onda se ugodno iznenaditi kada drugi budu istinski sretni zbog vas. Sjećam se kada je moja sestra rekla da je trudna, svi smo očekivali da će naša mama imati provalu ljutnje. Umjesto toga, ispala je potpuno posvećena baka – od samog početka. Ipak, dogodi se da nas ponekad, kad podijelimo svoju radosnu vijest, nečiji odgovor povrijedi. Bilo izravno – nepristojnim ili zlobnim izjavama ili pak jednostavno ignoriranjem novosti koju smo objavili.

Pet načina kako se nositi s negativnim reakcijama

Slijedi nekoliko načina koje donosi Verywell Family o tome kako se nositi s lošim reakcijama na vijest o trudnoći:

  • Razmislite s kim komunicirate

Ponekad imate posla s ljudima koji vas vole i za koje želite da budu jednako sretni kao i vi. Ili od kojih očekujete podršku. Stoga je loša reakcija dvostruko snažan udarac: ne samo da nisu sretni nego još i nastoje isisati radost iz vas. Bez obzira na razloge zbog kojih su uzrujani, a to mogu biti valjane brige koje vi držite pod kontrolom, to ne opravdava njihovo ponašanje. Pokušajte biti bolja osoba i prijeđite preko toga.

  • Recite im kakvu reakciju očekujete od njih

Ako očekujete negativnu reakciju, pokušajte oblikovati vaš razgovor unutar svojih očekivanja. Primjerice: „Trebam razgovarati s tobom i potrebno mi je da me samo saslušaš. Kad završim, možeš podijeliti dojmove, ali sjeti se da mi upravo sada treba tvoja ljubav i potpora…“ Tada objavite svoju vijest o trudnoći. Iako to možda neće biti rješenje za svaki negativan komentar, može uvelike pomoći da umanji moguću negativnu reakciju.

  • Udaljite se i pridružite onima koji će vas poduprijeti

Ovisno o reakcijama, možete jednostavno odlučiti da se udaljite i promislite što ćete naknadno učiniti. Ovo vam može zapravo pomoći ako ste temperamentni ili ishitreno donosite odluke. Više od jedne trudnice je zabranilo bakama i djedovima uključenost u život unuka zbog njihove negativne reakcije na njihovu trudnoću. To je nepromišljeno i nešto što zapravo ne mislite. Jednostavno recite nešto poput: „Zaista bih htjela da budete sretni zbog nas…“ i otiđite.

  • Dotucite ih ljubaznošću

Kad je moguće, neki pokušaju i s ovim pristupom. Jednostavno na sve odgovorite nečim pozitivnim. Ovo bi mogao biti težak pristupi ako druga strana više voli igru ignoriranja – praveći se da niste trudni. To će možda zahtijevati potpuno novi pristup i razgovor.

  • Ignorirajte ih

Kada sve drugo propadne, možete odlučiti ignorirati one čija je negativna reakcija na vašu trudnoću prešla sve granice. To nije od vas zlobno niti na taj način iskazujete mržnju. Samo štitite sebe. Jednom kad ćete se moći dogovoriti i usuglasiti da oboje budete zadovoljni odnosom koji imate, tada možete ponovno procijeniti svoj odnos.

Izvor: frendica.hr
Photo: Unsplash

 

Pročitaj više..