Vijesti

Naslovna » Kako voditi brigu o ožiljcima nakon carskog reza?

Kako voditi brigu o ožiljcima nakon carskog reza?

pro 22, 2021

Svi znamo da je beba “glavni zgoditak” nakon trudnoće. No,većina žena usput dobije još neke uspomene – npr. strije i opuštenu kožu. Trećina Amerikanki koje se porode carskim rezom dobiju još jedan “znak” na putu do roditeljstva: ožiljak od carskog reza1, piše Gabby Shacknai za Verywell Family.

Carski rez je kirurški zahvat kojeg izvodi opstetričar (akušer) za porođaj kroz trbuh. On zahtijeva popriličan rez u tom području jer liječnik mora šavovima, a ponekad i kopčama, ponovo spojiti mišiće, vezivno tkivo i kožu. Kako rana zacjeljuje, na njenom mjestu se stvara mali ožiljak koji s vremenom blijedi i postaje tanka crta, iako se to može razlikovati od osobe do osobe.2

Premda je udio carskog reza pri porođaju znatan, a napredak medicine omogućava manju uočljivost ožiljaka, mnogim ženama smeta izgled ili produljeno trajanje zacjeljenja.3

Zanemarimo li estetiku, ožiljci od carskog reza nose i određene zdravstvene rizike ako se ne tretiraju ispravno. Ako želite biti sigurni da će ožiljak zacijeljeti učinkovito i bez poteškoća u otprilike šest tjedana nakon porođaja, možete poduzeti određene korake koji čak mogu pomoći da ožiljak izgleda dopadljivo.

Što je ožiljak od carskog reza?

Carski rez se izvodi iz raznih razloga, koji uključuju nenormalan položaj bebe, nedostatak kisika i postojeće dijagnoze kod majke.4 Postupak uključuje rez na trbuhu, koji se nakon porođaja zatvara šavovima a ponekad i kopčama.

Premda se općenito smatra sigurnim i smanjuje opasnost da beba ostane bez kisika ili dođe u opasan položaj, carski rez nosi više rizika od vaginalnog porođaja, a ostavlja i ožiljak na mjestu reza.

“Potrebno je zatvoriti nekoliko slojeva kad se “popravlja” ožiljak od carskog reza: iz dubine do mišića maternice, trbušne maramice, zatim trbušnog zida, zatim ovojnice rektusa, te na kraju masti i kože”, objašnjava dr. Fatima Fahs, dermatologica iz Cantona u Michiganu. “Svi ti slojevi zahtijevaju šivanje i pažljivo zatvaranje.”

Vrsta reza određuje i vrstu ožiljka koji ostaje nakon carskog reza. Najčešće se radi vodoravni ili “bikini rez”, oko 5 cm ispod pupka, uz rub bikini zone. Okomiti rezovi su puno rjeđi, ali ako dođe do njih (često u ekstremnim situacijama), oni idu od pupka ili malo iznad njega do ruba bikini zone.5

“Obično je to ravan horizontalni ožiljak preko donjeg trbuha, područje zdjelice ispod ruba bikini zone” , kaže dr. Mara Weinstein-Velez, dermatologica iz Rochestera u državi New York.

Ali ožiljak od carskog reza je drukčiji od ožiljaka koje imate ako ste se opekli na pećnici ili pali s bicikla u djetinjstvu. “Ovaj ožiljak je tako poseban zato jer ima smisao i značaj,” dodaje. “Vrlo je prepoznatljiv jer mnoge žene imaju isti takav ožiljak kao znak nečega kroz što su prošle – traumatično ili ne – kako bi sigurno i, nadajmo se, uspješno rodile svoje dijete (ili djecu).”

Zašto je važno brinuti se o ožiljku od carskog reza?

Briga o tijelu nakon trudnoće je dobra ideja, bez obzira na vrstu porođaja, ali posebno je važna ako ste prošli carski rez. Trebali biste posvetiti posebnu pažnju području oko reza i prije nego se ožiljak počne formirati.

“Bitno je pobrinuti se za ožiljak ubrzo nakon porođaja kako bi se izbjeglo njegovo otvaranje ili odgodilo zacjeljivanje rane i kako bi se smanjio rizik od infekcije” primjećuje Dr. Fahs. “Inficirani ožiljci mogu dovesti do hospitalizacije ili komplikacija u drugoj trudnoći.”

Iako može biti teško pronaći slobodnog vremena uz bebu u kuću, dobro je omogućiti svom tijelu vrijeme za odmor i oporavak.

“Iako možda zvuči trivijalno, carski rez nije trivijalan zahvat,” kaže Dr. Weinstein. “On uključuje rez kroz kožu i veliku količinu mišića kako bi se došlo do posteljice i konačno do bebe , a tu su i vitalni organi koji se poremete ili su čak čimbenici rizika tijekom postupka, pa je odmor vrlo važan kako bi se stvari vratile na svoje mjesto.”

Briga za to područje od početka može povećati vjerojatnost da ožiljak zacijeli na estetski prihvatljiv način.

“Napetost na ožiljku može potencijalno dovesti do širenja, diskoloracije, pa čak i zadebljanja, što može izgledati kao hipertrofirani ožiljak (debeo, podignut ožiljak) ili keloid (kvrgav, nepravilan ožiljak koji može biti veći od početnog reza),” objašnjava Dr. Weinstein.6

“Dakle, što manje napetosti na ožiljku, na površini kože – veća vjerojatnost da će lijepo zacijeliti i s vremenom postati jedva vidljiv.”

Koji tretmani za ožiljke od carskog reza su dostupni?

Ključno je nakon carskog reza odmarati onoliko dugo koliko liječnik preporuča, u prvih nekoliko tjedana održavati područje čisto, pokriveno i vlažno, te izbjegavati direktno sunce. Ali ako niste zadovoljni izgledom ožiljka nakon tog perioda ili želite da ožiljak bude minimalan, ravan i svijetao koliko je to moguće, postoje druge opcije.

Koji proizvodi i sastojci dokazano pomažu?

Potreba korištenja proizvoda za njegu ožiljaka od carskog reza uvelike ovisi o materijalu korištenom za zatvaranje reza i preporuci liječnika, jer ponekad je najbolje ostaviti to područje potpuno čisto i suho. Međutim, kad dobijete dopuštenje od svog liječnika, korištenje sredstava za ovlaživanje može pomoći.

“Upotreba hidratantne kreme poput Aquaphor Healing Ointment može biti od pomoći, zato što sadrži provitamin B5 i glicerin koji hidratiziraju, hrane i štite kožu te tako poboljšavaju zacijeljenje,” kaže Dr. Fahs.

Nakon uklanjanja ili razgradnje šavova možete prijeći na silikonske obloge za ožiljke, kao što su Biocorneum ili ScarAway, i koristiti ih 2-3 puta dnevno kako biste poboljšali cjelokupni izgled ožiljka.

Koji su tretmani za ožiljke dostupni u ordinaciji?

Ako Vam se ne sviđa izgled ožiljka nakon što je potpuno zacijelio, na raspolaganju imate nekoliko tretmana u ordinaciji liječnika. “Ako ožiljak hipertrofira ili prijeđe u keloid, mjesečne injekcije koktelom steroida mogu pomoći da se ožiljak izravna i poboljšaju izgled i/ili simptomi,” savjetuje Dr. Weinstein. “U slučaju da je jako crven, što ukazuje na povećanje krvnih žila oko ožiljka, može se tretirati vaskularnim laserima kako bi se smanjile krvne žile na koži.”

Za one koji žele potpuno smanjiti ožiljak postoje zahvati remodeliranja, kao što su tzv. microneedling ili frakcionirani i ablativni laseri koji prave sićušne otvore u kožnom tkivu i stimuliraju stvaranje kolagena.

Microneedling je minimalno invazivan tretman koji izvodi obučeni zdravstveni djelatnik, pri čemu se koriste male igle koje nježno bockaju kožu. To potiče proizvodnju kolagena, što će pomoći da se ožiljak zamijeni novom kožom. Iako je ovaj tretman u ponudi mnogih kozmetičkih salona, najbolje je posjetiti dermatologa koji može odrediti koliko tretmana je potrebno.7

Frakcionirani ili ablativni laser postiže isti efekt šaljući mikrosnopove energije u niže slojeve kože. Ove tretmane provode dermatolog ili plastični kirurg i obično je potrebno tri do pet ponavljanja svakih nekoliko tjedana. Moguće su nuspojave, poput otečenosti i crvenila koje traju oko tjedan dana.

Zadnje, i najekstremnije, je kirurško ispravljanje ožiljka, što se obavlja uz sedaciju ili lokalnu anesteziju, pri čemu se ožiljak otvara (ali ne mišić ispod njega) i ponovno zatvara. Ovaj zahvat izvodi plastični kirurg a uključuje oko dva tjedna oporavka i oko 12 tjedana da bi se vidjeli rezultati.

Izvori:

  1. Births-Method of Delivery. Centers for Disease Control and Prevention.
  2. Pomorski M, Fuchs T, Rosner-Tenerowicz A, Zimmer M. Morphology of the cesarean section scar in the non-pregnant uterus after one elective cesarean section. Ginekol Pol. 2017;88(4):174-179. doi:10.5603/GP.a2017.0034
  3. Kealy MA, Small RE, Liamputtong P. Recovery after caesarean birth: a qualitative study of women’s accounts in Victoria, Australia. BMC Pregnancy Childbirth. 2010;10:47. doi:10.1186/1471-2393-10-47
  4. C-Section. Mayo Clinic.
  5. Kan A. Classical cesarean section. Surg J (N Y). 2020;6(Suppl 2):S98-S103. doi:10.1055/s-0039-3402072
  6. Diehl C. Article commentary: ob-gyn surgeries: why we should recommend to our patients a preventive management for keloids and hypertrophic scars. Clinical Medical Insights: Women’s Health. 2012. doi:10.4137/CMWH.S9814
  7. Majid I. Microneedling therapy in atrophic facial scars: an objective assessment. J Cutan Aesthet Surg. 2009;2(1):26-30. doi:10.4103/0974-2077.53096
  8. Scar revision. U.S. National Library of Medicine. MedlinePlus Medical Encyclopedia.

Izvor: frendica.hr
Photo: https://depositphotos.com/stock-photos/c-section-scar.html?filter=all&qview=369666410

Prevela: Dijana Stjepandić

Pročitaj više..