Vijesti

Naslovna » Kanye West otkriva istinu: Svijet bi trebao oplakivati pobačaj

Kanye West otkriva istinu: Svijet bi trebao oplakivati pobačaj

kol 21, 2021

Kanye West šokirao je svijet 19. srpnja 2020. godine, kada je tijekom svog predizbornog skupa objavio da je prvotno želio pobačaj svog prvog djeteta, kćeri North, te da je i sam zamalo bio žrtva pobačaja. Kroz suze je ispričao kako je njegova supruga Kim Kardashian u rukama imala pilulu za pobačaj prije nego što su ipak odlučili to ne učiniti. Nakon što su mnogi iskazali zabrinutost za Kanyeovo mentalno zdravlje, on čvrsto brani svoj izbor da podijeli ovakvu ispovijest čime dokazuje da ne pomišlja prestati govoriti protiv pobačaja, prenosi Live Action.

Kanye se oglasio na Twitteru kako bi objasnio svoje emocije zbog svoje zamalo pobačene kćeri. Izjavio je: “Plakao sam pri pomisli na pobačaj svog prvog djeteta i svi su se toliko zabrinuli za mene… Ja sam pak zabrinut za svijet koji smatra da ne biste trebali plakati zbog pobačaja.”

Žaljenje zbog pobačaja je stvarno

Industrija pobačaja poriče postojanje traume pobačaja, iako su studije – i žene koje su imale pobačaj – pokazale drugačije. Studije pokazuju da je trauma pobačaja stvarna i da može dovesti do povećanog rizika od depresije, upotrebe droga, zlouporabe alkohola, suicidalnih misli i samoubojstva. Žene su progovorile o sramoti i kajanju koje su osjetile, te o svojoj borbi s depresijom nakon pobačaja.

Isto vrijedi i za muškarce koji su sudjelovali u pobačaju svog djeteta, a za koje je taj događaj bio vrlo traumatičan. Kanye West, znajući ono što sada zna o pobačaju i životu u maternici, vjerojatno danas gleda svoju kćer i osjeća krivnju jer je htio okončati njezin život prije nego što se ona uopće rodila. Ima se pravo tako osjećati.

Nakon njegove objave na Twitteru, Kanye je bombardiran komentarima koji uključuju mantru da je pobačaj ženski “izbor”. Kanye samo ukazuje na ono što su mnogi muškarci doživili, na to da pobačaj utječe i na njih, a ne samo na žene.

Svijet bi trebao oplakivati pobačaj

1973. i sljedećih godina, Amerikanci su pobačaj uglavnom smatrali ‘nužnim zlom’, kao što to mnogi i danas smatraju. No pobačaj je oduvijek bio ono za čim se žali, nikako slavi. Nitko ne želi odabrati pobačaj, govorili su nam. No ipak, danas je prolijevanje suza zbog pobačaja – ili čak zamalog pobačaja, kao u Kanyeovom slučaju – povod za ismijavanje.
Kanye je u pravu: Društvo koje može ignorirati sićušna, brutalno slomljena tijela nedužne djece, a da ne pusti ni suzu, slomljeno je društvo. U najmanju ruku trebalo bi biti razumijevanja za muškarce i žene koji tuguju zbog pobačaja. Ali ni to čak nije tako.

Pobačaj je ubio na desetke milijuna djece Afroamerikanaca

Kanye je nadopunio svoj originalni tweet još jednim, usredotočenim na to kako pobačaj ubija bebe Afroamerikanaca alarmantnom brzinom. “Preko 22.500.000 afroameričkih beba pobačeno je u posljednjih 50 godina”, napisao je. Ipak, usred sve buke oko rasne nepravde koja se događa, naše društvo na ovu činjenicu ne želi ni pomisliti.

Ipak, afroamerički pro-life čelnici građanskih prava na to ukazuju već godinama.
Utemeljiteljica organizacije Planned Parenthood, Margaret Sanger, imala je eugenički skovanu strategiju u nastojanju da žene nagovori na upravljanje trudnoćom u vrijeme kada je započela svoj tzv. “crnački projekt”. Doktorica Mildred Jefferson, prva afroamerikanka koja je završila Harvard Medical School, nazvala je pobačaj “novim ropstvom” i “genocidom” nad Afroamerikancima.

Danas pobačaj nerazmjerno više pogađa Afroamerikanke, koje čine 38% od ukupnog broja pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama, iako one čine samo 12% američkog stanovništva. Stopa pobačaja kod Afroamerikanaca je 3,8 puta veća od stope pobačaja kod bijelaca; Afroamerikanke su od početka bile jedna od glavnih meta industrije pobačaja. Prema organizaciji Protecting Black Life, u 2012. godini 79% klinika za pobačaj Planned Parenthood strateški je smješteno unutar pješačke udaljenosti od kvartova s pretežno crnom populacijom (nema podatka koliko sada iznosi ovaj postotak, devet godina kasnije). U New Yorku, više Afroamerikanaca se ubije pobačajem nego što ih se rodi. Vrijeme je da svi koji podržavaju pobačaj počnu to preispitivati, umjesto da to jednostavno prihvate.

* S engleskoga preveo: Domagoj Beg

Izvor: narod.hr/LiveAction

Pročitaj više..