Vijesti

Naslovna » Kardinal Bozanić: ‘Vjernik, koji želi biti katolik, ne može pregovarati o početku ljudskoga života’

Kardinal Bozanić: ‘Vjernik, koji želi biti katolik, ne može pregovarati o početku ljudskoga života’

svi 21, 2019

„Crkva nema mjerodavnost donositi zakone i političke odluke, ali smo nasljedujući primjer bl. Alojzija dužni dizati glas i iznijeti istinu bez obzira kako se netko odnosio prema toj istini. Vjernik koji želi biti katolik ne može pregovarati o početku ljudskoga života, niti mu može biti svejedno kako se odnosi prema nerođenoj djeci”, ističe se poruka kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog koju je izrekao tijekom svečanog euharistijsko slavlje u prigodi ovogodišnje proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj, Stepinčevoj katedrali, u objavi Zagrebačke nadbiskupije kojom se poziva na Hod za život u subotu, 25. svibnja u Zagrebu.

“Vjernik, koji želi biti katolik, ne može pregovarati o početku ljudskoga života. Vidimo se u subotu? 👣“, poziva Zagrebačka nadbiskupija:

Podsjetimo, kardinal Josip Bozanić služeći svetu misu na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca u Zagrebačkoj prvostolnici podsjetio je na ideologiju koja polazi od stare i nove neistine istodobno, a usko je povezana s pitanjem pobačaja.

> Homilija kardinala Josipa Bozanića za Stepinčevo: ‘Vjernik, koji želi biti katolik, ne može pregovarati o početku ljudskoga života’

„Premda znanost kaže da ljudski život počinje začećem, vidimo da se za zakonski okvir predlažu neka druga polazišta“, upozorio je dodavši kako će se Crkvi s nevjerojatnom lakoćom prigovoriti kako se miješa u politiku, da narušava pravilo sekularnosti države, da je zatvorena za nova stajališta.

“Crkva nema mjerodavnost donositi zakone i političke odluke, ali smo, nasljedujući primjer blaženoga Alojzija, dužni dizati glas i iznijeti istinu, bez obzira kako se netko odnosio prema toj istini. Vjernik, koji želi biti katolik, ne može pregovarati o početku ljudskoga života, niti mu može biti svejedno kako se odnosi prema nerođenoj djeci. No, budući da pitanje ljudskoga života nadilazi stranačko odlučivanje, za nas katoličke vjernike ostaje neprihvatljivim zagovaranje pobačaja.

Istaknuo je kako je pokušaj selektivne primjene istine zapravo promicanje laži.

“Ne zaboravimo: pokušaj selektivne primjene istine zapravo je promicanje laži. I ne čudi nas što će se, uz isticanje nepostojećega ljudskog prava na pobačaj, paralelno zastupati dokidanje prigovora savjesti. Relativiziranjem i po mogućnosti gušenjem glasa savjesti, otvara se put novim nedjelima koja se protežu: od narušavanja odnosa u obitelji, do korupcije u svim slojevima društva, te do nebrige za Domovinu”, poručio je tada kardinal Josip Bozanić.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku miroljubivi je hod građana u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Ove, četvrte godine za redom, održava se u dvije subote u 5 hrvatskih gradova. U subotu, 18. svibnja održao se u Osijeku i Rijeci, dok se subotu, 25.5. održava u Zagrebu, Splitu i Zadru. Više o Hodu za život pogledajte na stranici https://www.hodzazivot.hr/, a za volontiranje se možete prijaviti ovdje.

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..