Vijesti

Naslovna » Lidija Blagojević: ‘Na Hod za život pozvani su svi – političari, građani, vjernici, ateisti…’

Lidija Blagojević: ‘Na Hod za život pozvani su svi – političari, građani, vjernici, ateisti…’

svi 14, 2019

Povodom nadolazećeg Hoda za život u Osijeku 18. svibnja, u emisiji “Produženi vikend” na Osječkoj televiziji gostovala je Lidija Blagojević, koordinatorica osječkog “Hoda za život” te Biljana Tabak, specijalistica ginekologije i opsetricije.

“Ustav RH u čl. 21. govori da pravo na život ima svako ljudsko biće, pa prema tome i pravo na život ima nerođeno dijete. Međutim, postoji i zakon o slobodi odlučivanja rađanja djece koji je, ipak, dopustio da se napravi namjerni prekid trudnoće do 10. tjedna trudnoće, bez obzira na indikacije. Ustavni sud je 2017. rekao da taj zakon ne krši Ustav, međutim, jedan je sudac, Miroslav Šumanović, iznio mišljenje da se taj Zakon protivi Ustavu i da se on treba ukinuti. Ustavni sud je uputio zahtjev Saboru da se napravi novi zakon gdje bi se dao naglasak na prevenciji, obrazovanju te da namjerni pobačaj bude izuzetak. Trenutno se radi prijedlog novog Zakona o pobačaju. Ja bih se osvrnula na povijest medicine i spomenula Zakon kao što je Hipokratov zakon, ali i zakoni prije njega, pa i rimski zakon poslije, pa zatim zakoni sve do Prvog svjetskog rata koji su namjerni pobačaj tretirali kao kazneno djelo i svi sudionici tog dijela podlijegali su kaznenoj odgovornosti. Međutim, od kraja Prvog svjetskog rata do Drugog svjetskog rata, pobačaj je dozvoljen, ali samo u slučaju ugroženosti života majke ili djeteta. A, kasnije je to krenulo drugim smjerom. ” – rekla je dr. Biljana Tabak, koja je istaknula kako je davno dokazano da život počinje začećem te je podsjetila da je Katedra za ginekologiju i porodništvo na sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj dala potvrdu Ustavnom sudu da život počinje začećem.

Prvi Hod za život u RH

“Prvi Hod za život u RH bio je 2016. godine u Zagrebu. Inače su takve manifestacije poznate u svijetu i već dugo godina traju.” – rekla je Lidija Blagojević koja je podsjetila kako se nakon Zagreba 2017. uključio i Split, a zatim i Rijeka, dok se ove godine uključuje i Slavonija.

“Ove subote hodamo u Rijeci i Osijeku, 18. svibnja, a iduće subote u Zagrebu, Rijeci i Zadru.” – rekla je Blagojević te pozvala gledatelje da se pridruže u subotu u parku Zrinjevac u 10 sati u Osijeku.

“Na Hod za život su pozvani svi – i političari i građani, i vjernici, i ateisti… To je miroljubivi Hod da se skrene pozornost na ovo pitanje.” – naglasila je Blagojević te najavila dolazak ljudi iz cijele Slavonije.

Također je poručila: “Želimo da naši sugrađani znaju da to malo srce počinje kucati već 18. dan. Mislimo da su nerođena djeca najmanje zaštićena manjina u RH.”

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..

0