Vijesti

Naslovna » Lijevo-liberalne udruge pokušavaju smijeniti američkog nadbiskupa s čela pro-life odbora zbog kritike Bidenovog zagovaranja pobačaja

Lijevo-liberalne udruge pokušavaju smijeniti američkog nadbiskupa s čela pro-life odbora zbog kritike Bidenovog zagovaranja pobačaja

ožu 31, 2021

Liberalno-lijeve „kršćanske“ skupine pokušavaju smijeniti nadbiskupa Josepha Naumanna s čela pro-life odbora Američke biskupske konferencije, zbog njegove osude Bidenove radikalne podrške pobačaju, prenosi LifeSiteNews.

„Faith in Public Life“ i „Faithful America“ – dvije radikalno lijeve, takozvane vjerske skupine koje financira George Soros – pokrenule su prošli tjedan internetsku peticiju za smjenu nadbiskupa Naumanna s njegova mjesta u odboru. Peticija je do utorka sakupila gotovo 20 000 potpisa, iako je otprije poznato da je „Faithful America“ podnosila peticije s lažnim potpisima.

„Kao braća katolici, kršćani i drugi zabrinuti vjernici, pozivamo čelnike [biskupske] konferencije da smijene nadbiskupa Josepha Naumanna s mjesta predsjednika pro-life odbora“, navodi se u peticiji protiv Naumanna.

„Potičemo vas da odaberete novog vođu koji će se suzdržati od napada na predsjednikovu osobnu vjeru“, dodaje se u peticiji.

Naime, nadbiskup Naumann je kritizirao Bidena u intervjuu u veljači zbog njegovih stalnih izjava da je “pobožan katolik” iako istovremeno podržava pobačaj i LGBT politike:

„Predsjednik bi se trebao prestati izjašnjavati kao pobožan katolik i priznati da je njegov pogled na pobačaj u suprotnosti s katoličkim moralnim naukom“, izjavio je nadbiskup. „Kad kaže da je pobožan katolik, mi biskupi imamo odgovornost da ga ispravimo. Iako su ljudi ovom predsjedniku dali moć i ovlasti, on ne može definirati što znači biti katolik i što je katoličko moralno učenje“.

Naumann je također naglasio da Biden ne bi trebao primati svetu pričest:

„Vjerujem da je odgovornost predsjednika ne pristupati svetoj pričesti“ rekao je, dodajući da Biden „ne bi trebao dovoditi svećenika u situaciju da mora odlučiti hoće li mu dopustiti primanje svete pričesti.“ – “To bi trebao znati nakon 78 godina kao katolik“, naglasio je Naumann.

Što kaže učenje Katoličke crkve?

Suprotno izjavama lijevo-liberalnih skupina „Faithful America“ i „Faith in Public Life“, katoličko učenje tumači da je protivljenje pobačaju apsolutno neophodno za zakonodavce koji se izjašnjavaju kao katolici:

„U slučaju suštinski nepravednog zakona, poput zakona koji dopušta pobačaj ili eutanaziju, nikada nije dozvoljeno poštivati ​​ga ili ‘sudjelovati u propagandnoj kampanji u korist takvog zakona ili glasati za njega’“ ustvrdio je sveti papa Ivan Pavao II u svojoj enciklici Evangelium Vitae.

U dokumentu koji je 2002. objavio Ivan Pavao II, a napisao ga je tadašnji kardinal Joseph Ratzinger, kasnije papa Benedikt XVI, naglašava se kako je „nemoguće“ da katolici podržavaju „bilo koji zakon“ koji promiče pobačaj.

„Ivan Pavao II, nastavljajući neprekinuto učenje Crkve, više je puta ponovio da oni koji su izravno uključeni u tijela koja donose zakone imaju ozbiljnu i jasnu obvezu suprotstaviti se bilo kojem zakonu koji napada ljudski život“, navodi se u dokumentu. „Za njih je, kao i za svakog katolika, nemoguće promicati takve zakone ili glasati za njih“.

Katolička Crkva nedvosmisleno osuđuje pobačaj kao intrinzično zlo i težak grijeh, kao što je to bilo već dva tisućljeća, i „pripisuje kanonsku kaznu izopćenja“ za svaku „formalnu suradnju“ u pobačaju. U memorandumu američkim katoličkim biskupima iz 2004. godine kardinal Joseph Ratzinger – budući papa Benedikt XVI – pojasnio je da „dosljedna kampanja i glasanje za zakone koji dopuštaju pobačaj i eutanaziju“ odgovara definiciji „formalne suradnje“:

Što se tiče teškog grijeha pobačaja ili eutanazije, kada formalna suradnja osobe postane očigledna (shvaćena, u slučaju katoličkog političara, kao njegova dosljedna kampanja i glasanje za zakone koji dopuštaju pobačaj i eutanaziju), njegov Pastir bi se trebao sastati s njim, uputiti ga u nauk Crkve i pritom obavijestiti da ne pristupa svetoj pričesti dok ne okonča objektivnu situaciju grijeha u kojoj se nalazi te ga upozoriti da će mu u protivnom biti uskraćena pričest.

„Kad katolici prime pričest, oni priznaju stvarnu Isusovu prisutnost, a također i vjeru u nauk Crkve“, ponovio je Naumann prošlog mjeseca. „Predsjednik Biden ne vjeruje u crkveno učenje o svetosti ljudskog života“ i stoga ne bi trebao pokušavati primiti pričest, izjavio je.

Također, kao potpredsjednik, Biden je pred vodio ceremoniju homoseksualnog „vjenčanja“ 2016. godine, a 2012. je javno podržao izjednačavanje istospolnih zajednica s brakom, što je također u suprotnosti s naukom Katoličke crkve.

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..