Vijesti

Naslovna » Mama za 5: ‘Ne možemo očekivati da nas djeca poštuju ako i mi njih ne poštujemo od malena’

Mama za 5: ‘Ne možemo očekivati da nas djeca poštuju ako i mi njih ne poštujemo od malena’

srp 27, 2022

Sve češće čujem ili sam sama svjedokom nepoštovanja roditelja njihove djece. I sama imam takav problem, jer nisam prema svojim roditeljima baš uvijek onakva kakva bi trebala biti, pa mi je teško od svoje djece očekivati isto. U odgoju definitivno treba više primjera, no govora. Čak štoviše, naše dijete najmanje od nas treba govora o tome kako treba nas kao roditelje poštovati. Ukoliko to nismo uspjeli u njihovu djetinjem odrastanju utoliko je teško steći to naknadno… Poštovanje se i zaslužuje..

Ne možemo očekivati da nas djeca poštuju ako i mi njih ne poštujemo, od malena. Ne možemo ih natjerati da nas poštuju, ali ih možemo poučiti tome. Kako? Sva Kristova ostavština je u Ljubavi. Služiti u obitelji s ljubavlju i biti milostiv i pravedan po uzoru na našeg Nebeskog Oca, piše Marija Lukačin, koja je pisala kolumne “Mama za 5” za Narod.hr dok je imala petero djece, sada ih ima devetero.

> Mama za 5: Anđeli čuvari – naši najbolji prijatelji!

Obitelj je mjesto protiv kojeg se bore sve zle sile ovog svijeta. Kako je mons. Ramos rekao da je “obitelj tvornica svetaca “, pa nije ni čudo da je tome tako. Ukoliko nema obitelji nema ni svetaca. Nema ni ljubavi. Nema ni Boga. Današnji svijet ne poštuje roditelje i obitelj, degradira ih na samo dno društva kao neku neželjenu zastarjelu instituciju koja ne odiše modernim životom i željom za srećom s naglaskom na manjak novca koji možemo potrošiti puno kvalitetnije nego imajući djecu. Današnji svijet to uči našu djecu, i uči ih da moraju služiti sebi samima tako da mogu okusiti sreću ovoga svijeta. Pa tako poletni, na krilima modernog i s nekoliko naših krivina u roditeljstvu (normalno je da griješimo, jel…) vrlo lako dolazimo do situacija kada nam dijete odgovara prostački, bezobrazno, bahato, arogantno… jer može.

Dijete zna da granice više ne postoje jer da postoje ne bi tako lako prolazio kroz svijet s takvim jezikom koji će ga kad tad (kako se kaže) “koštati”. A mi roditelji, umjesto da odgajamo svoju djecu pravedno i milostivo, izaberemo onaj “lakši” put smatrajući da ako sve popustimo da će nas više voljeti i poštovati, pa ih uništimo na taj način do kraja. Sklanjamo ih od rada, jer ako im damo da rade nešto kod kuće za čas smo za nešto krivi – te nemaju vremena, te samo moraju raditi, te nemaju vremena za druženje i meni najslađe na kraju je optužba da neko drugo dijete voliš više jer njemu nisi rekao da odnese smeće u kantu nego da usisa cijelu kuću ili si mu rekao da odvede psa u šetnju, a ova druga mora ispeći palačinke. Tu padamo, popuštamo i puštamo ih…

> Mama za 5: Stvarno? Za nas kažete da živimo u srednjem vijeku?!

Uglavnom, odlaze u bespuća interneta jer na tehnikalijama mogu biti satima, a za drugo vremena nemaju.. i nemojmo se zavaravati. Kontrolirati ih možemo do neke mjere. I oni odrastaju i polako slažu svoje živote. Složiti će ih toliko koliko smo se mi molili dragom Bogu da nam da snage i milost za odgoj, toliko koliko smo se mi davali služeći Bogu i njima i toliko koliko su vidjeli kako se odnosimo prema svojim roditeljima; prema njihovim djedovima i bakama, jer time što smo postali roditelji ne prestaje naše služenje “djeteta prema roditelju”.

Ova zapovijed koju nam je Bog dao nije obična zapovijed. To je prva zapovijed Božjeg obećanja jer kaže:

“Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.” Poštuj, služi i ljubi svoje roditelje, da budeš radostan i slobodan čekajući Božje Kraljevstvo koje možeš okusiti i na zemlji. Poštuj, služi i ljubi sve ljude koji se nađu na tvom putu kako bi i tvoja djeca to mogla činiti prema tebi i svi ljudima koji im se nađu na putu.

> ’55 minuta’ s Marijom Lukačin: 37 godina, 9 djece, suvlasnica uspješne IT tvrtke…

*Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..