Vijesti

Naslovna » Medicinski časopisi odbijali objaviti rad o povezanosti pobačaja i depresije

Medicinski časopisi odbijali objaviti rad o povezanosti pobačaja i depresije

sij 31, 2022

David Fergusson znanstveni je istraživač i zagovaratelj pobačaja. Njegovo istraživanje iz 2006. otkrilo je porast depresije i drugih psihičkih problema u žena koje su pobacile, donosi liveaction.org.

42% žena koje su imale pobačaj – patilo je od depresije

Istraživanje je pokazalo da je 42% žena koje su pobacile u zadnje četiri godine patilo od depresije. I to u više nego dvostrukom razmjeru naspram žena koje nisu pobacile. One također prednjače i naspram broja žena koje su rodile. Istraživanje je pokazalo da žene koje su pobacile u većoj mjeri konzumiraju opojne tvari, osjećaju tjeskobu i u većoj su mjeri suicidalne.

Kako se navodi u članku objavljenom na portalu New Zealand Herald:

“Fergusson je osobno zagovaratelj pobačaja. No, priznaje da bi njegovo posljednje istraživanje – koje otkriva snažnu poveznicu između pobačaja i psihičkih oboljenja – zagovaratelji za život mogli koristiti kao oružje na prave i krive načine.”

Zagovaratelji pobačaja žele sakriti istinu

Čini se da Fergusson vjeruje da bi upozorenja zagovaratelja za život o rizicima za psihičko zdravlje žene nakon pobačaja, te njihova nastojanja da se žene zaštite od toga, na neki način bila »zlouporaba« njegovog istraživanja.

No ipak, čini se da zagovaratelji pobačaja pokušavaju skriti istinu. Kako navodi Fergusson, mnogi medicinski časopisi odbili su objaviti njegovo istraživanje. “Razgovarali smo s četiri časopisa, što je za nas vrlo neobično – inače nas odmah prihvate.” Ovo jasno pokazuje da se veliki dio znanstvene i medicinske zajednice protivi istraživanjima koja ukazuju na rizične posljedice pobačaja.

Udruga vršila pritisak u zamjenu za šutnju

Jedna od udruga koje zagovaraju pobačaj, Abortion Supervisory Committee, pokušala je izvršiti pritisak na Fergussona da ne objavi svoje istraživanje. Prema njima, objavljivanje rezultata u »nesređenoj državi« izazvalo bi »političku utakmicu«. Jasno je da su zabrinuti da bi ovakvo istraživanje moglo pobiti njihove tvrdnje da pobačaj ne uzrokuje probleme. Progleme u psihičkom zdravlju. Što onda ugrožava pokret za pobačaj.

Fergusson navodi da bi bilo »znanstveno neodgovorno« ne objaviti njegovo istraživanje, te je to uporedio s istraživanjima koja otkrivaju štetne nuspojave lijekova. Tom prilikom je izjavio:

Psihološke posljedice pobačaja

“Činjenica da su kirurški zahvati koji su izvedeni na više od jedne od 10 žena (na Novom Zelandu) toliko slabo istraženi i ocijenjeni što graniči sa skandalom, pogotovo ako uzmemo u obzir rasprave na temu psiholoških posljedica pobačaja.”

Također je izjavio da ga nitko ne može optužiti da je naklonjen zagovarateljima za život, dodavši da on »zagovara izbor, no da je došao do rezultata koji, u najmanju ruku, idu u prilog zagovarateljima za život«.

Znanstvenici nisu očekivali da će rezultati pokazati štetnost pobačaja

Fergusson je također otkrio da on i njegove kolege nisu očekivali da će rezultati pokazati da je pobačaj povezan s psihičkim oboljenjima. No ipak, zaključak do kojeg su došli suprotan je očekivanjima. Na svu sreću, imali su dovoljno integriteta da ipak objave to istraživanje, unatoč odbijanjima medicinskih časopisa i pritisku od strane najmanje jedne udruge koja zagovara izbor.

Druga vezana istraživanja, od kojih su neka objavljena na portalu Live Action, dulje vremena ukazuju na poveznicu između pobačaja i depresije, suicidalnih misli, te samoubojstva.

Prevela i uredila: Ornela Findrik/narod.hr

Izvor: frendica.hr
Photo: Depositphotos

Pročitaj više..