Vijesti

Naslovna » Mirjana Matković, edukacijska rehabilitatorica: Pobačaj je najveća diskriminacije djece s teškoćama u razvoju

Mirjana Matković, edukacijska rehabilitatorica: Pobačaj je najveća diskriminacije djece s teškoćama u razvoju

svi 10, 2023

Prvi Hodovi za život u ovoj godini održani su u subotu 6. svibnja u Slavonskom Brodu i Imotskom. Među onima koji su podijelili svoje iskustvo u Imotskom je i Mirjana Matković, edukacijska rehabilitatorica s više od 25 godina staža u radu s djecom s teškoćama u razvoju.

Djeca s teškoćama češće su u opasnosti od pobačaja

„Želim biti glas nerođenog djeteta s teškoćama u razvoju jer već preko 25 godina radim s tom djecom. I oni su više u opasnosti od prekida života u majčinoj utrobi. Medicinskim postupkom amniocentezom se iz plodne vode može vidjeti hoće li dijete imati neke kromosomske nedostatke. Ako se utvrdi da bi dijete moglo imati neke teškoće, onda se u pravilu roditeljima savjetuje pobačaj. Mislim da je to najveća diskriminacije djece s teškoćama u razvoju. S jedne strane se volimo prikazivati kao društvo koje brine o potrebitima, o djeci s teškoćama, osobama s invaliditetom, a s druge strane ćemo napraviti sve da se oni ne rode. Zar to nije licemjerno?

U svojih više od 25 godina rada s tom djecom mogla bih vam pričati danima, ali reći ću samo da su to djeca koja mene svakodnevno uveseljavaju, oplemenjuju, koja su moja radost i od kojih ja učim.

Naravno da će kroz život njihova obitelj i oni sami imati teškoća, ali ne smijemo zaboraviti da su oni radost i blagoslov“, kazala je Matković.

Izvor: Narod.hr

Pročitaj više..