Vijesti

Naslovna » Most: Tomašević ponovno pokušava nametnuti djeci i mladima rodni koncept i vrši institucionalno nasilje

Most: Tomašević ponovno pokušava nametnuti djeci i mladima rodni koncept i vrši institucionalno nasilje

svi 24, 2022

Na konferenciji za medije koje se održala u ponedjeljak u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Lovro Marković upozorio je na novu, prikrivenu, ideološki obojenu odluku koju gradonačelnik Tomislav Tomašević upućuje u proceduru u Gradskoj skupštini, a tiče se djece i mladih. Gradonačelnik je uputio u skupštinsku proceduru Prijedlog programa za mlade za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Dokumentom se definiraju osnovne smjernice politika za mlade Grada Zagreba za četverogodišnje razdoblje. „Na temelju ciljeva koji se donesu u ovome Planu, gradonačelnik će slobodnih ruku, bez suglasnosti Skupštine, donositi godišnje Akcijske planove za mlade kojima će detaljnije razraditi konkretne mjere definirane Programom“, upozorio je Marković. Spomenuti Program već je bio u postupku javnog savjetovanja pod nazivom „Prijedlog programa za mlade Grada Zagreba za razdoblje od 2021. do 2025. godine“. Javno savjetovanje je završeno u veljači 2021., ali nije izglasan na sjednicama Gradske skupštine.

Nametanje ideologije i rodnog koncepta

Dolaskom na vlast, gradonačelnik Tomašević, u listopadu 2021. imenuje Povjerenstvo za izradu novog programa za mlade, u koje su, osim gradskih zaposlenika, imenovani i neki vanjski članovi, među kojima i članovi platforme Možemo i SDP-a. Novoimenovano „neovisno“ Povjerenstvo pristupa izradi novog Programa za mlade osam mjeseci nakon završenog javnog savjetovanja. Novopredloženi program za mlade dobrim se dijelom poklapa s prijašnjim prijedlogom, ima i neke novine, uglavnom ideološki obojene. Među novostima je uvođenje pojma „osobe koja menstruira“ kao vjerojatnu zamjenu za pojam žene, inzistiranje na kontinuiranim „edukacijama“ mladih o rodnim temama i osiguranje ravnopravne zastupljenosti mladih svih rodova i seksualnih opredjeljenja u svim tijelima mladih na razini Grada.

Zastupnik Mosta Lovro Marković upravo posljednji dio smatra iznimno spornim. „Znači li to da Grad Zagreb planira provesti anketu o konstruktu kojeg oni nazivaju rodnim identitetom ili seksualnoj orijentaciji djece i mladih u Gradu Zagrebu? Ili voditi evidenciju o seksualnoj orijentaciji osoba koji predstavljaju mlade Grada Zagreba? Ili o seksualnoj orijentaciji članova Savjeta mladih ili maloljetnika u Vijeću učenika Grada Zagreba? Kako Grad planira ostvariti ravnopravnu zastupljenost tih kategorija?“, pitao je Marković. Smatra da nametanjem rodnih koncepata i uvođenjem seksualne orijentacije kao mjerljivog parametra mladih koji aktivno participiraju u demokratskim procesima, gradonačelnik Tomašević vrši institucionalno nasilje i zlostavljanje osoba na koje se Program odnosi, među koje spadaju i maloljetnici. „Ova inicijativa je opasna i javnost je mora spriječiti“, zaključio je Marković.

“Zagreb će ovakvom politikom teško postati grad za mlade”

Most je čvrstog stava da bi Program za mlade trebao biti usmjeren na rješavanje univerzalnih problema mladih u Gradu Zagrebu. Na mogućnosti zapošljavanja, osobe s invaliditetom, stambeno zbrinjavanje, sustav javnog prijevoza, poduzetništvo mladih, osiguravanje dovoljnih kapaciteta i adekvatnih uvjeta u ustanovama za predškolsko obrazovanje.

Grad Zagreb će ovakvom politikom teško postati Grad za mlade, ali polako postaje Grad za mlade po mjeri gradonačelnika Tomaševića i njegovih aktivista.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..