Zdrava prehrana važan je dio zdrave trudnoće, no postoje neke namirnice koje bi trudnice trebale izbjegavati, piše dr. Robin Elise Weiss u članku za Verywell Family. Međutim, ako zabunom pojedete nešto s popisa “zabranjene” hrane, nemojte paničariti i javite se svom liječniku. Popis je sastavljen da bi umanjio rizik – nećete se automatski razboljeti ako pojedete nešto s tog popisa.
Postoje zablude o tome što se smije i ne smije jesti u trudnoći. Vaš liječnik može vam pomoći da razriješite nedoumice ali i osigurati da ne izostavljate hranu koju ne morate izbjegavati.
Popis možda izgleda dugačak, posebno ako su na njemu vaše omiljene namirnice. Korisno je znati zašto ih treba izbjegavati u trudnoći.
Namirnice koje treba izbjegavati u trudnoći
- Sirovo ili nedovoljno kuhano/pečeno meso
Konzumacijom sirova mesa, peradi ili ribe možete se zaraziti bakterijama Listeria monocytogenes (uzročnikom listerioze), Salmonellom (uzročnikom salmoneloze) ili Toxoplasma gondii (uzročnikom toksoplazmoze). Izbjegavajte bilo koju vrstu sirova ili nekuhana (nepečena) mesa, nekuhanu (nepečenu) perad i sushi.
-
Nepasterizirani sirevi
Nepasterizirano mlijeko može sadržavati štetne bakterije poput listerije. Sirevi proizvedeni od nepasteriziranoga mlijeka također mogu sadržavati te bakterije. Mnoge vrste sireva proizvedene su od pasteriziranog mlijeka, stoga provjerite deklaraciju da biste bili sigurni (u popisu sastojaka moglo bi biti navedeno je li sir napravljen s pasteriziranim mlijekom).
-
Sirova ili nedovoljno kuhana (pečena) jaja
Konzumacija sirovih ili nedovoljno kuhanih jaja nosi opasnost infekcije salmonelom. Hrana koju treba izbjegavati: sirovo ili nepečeno tijesto (tijesto za kolače i kekse), domaća hrana koja sadrži sirova jaja (domaći sladoled, umaci, majoneza, liker od jaja, umak hollandaise, mousse, krema od bjelanjaka, tiramisu), domaći ili svježi preljevi koji sadrže sirova ili nedovoljno kuhana jaja (svježi preljev za Cezarovu salatu). Kupovna majoneza, preljevi i umaci sadrže pasterizirana jaja i sigurni su za konzumaciju.
-
Velike ribe
Premda je riba izvor proteina bogat nutrijentima u trudnoći, neke vrste riba sadrže potencijalno opasne količine metil-žive. Vjerojatnost da velike ribe nakupljaju metil-živu je veća. Živa može biti štetna za vašu bebu u razvoju jer može prouzročiti oštećenja mozga. Vrste koje treba izbjegavati: grgeč, skuša, sabljarke, narančasta ljuska, velikooka tuna, morski pas. FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) ima popis ribe koju možete češće jesti.1
-
Lokalno ulovljena riba
Ako vi ili netko koga poznajete lovite ribu, morate biti svjesni nekoliko činjenica prije nego što jedete lokalno ulovljenu ribu. Razine kontaminanata (uključujući poliklorirane bifenile – PCB) razlikuju se ovisno o mjestu. Prije konzumiranja bilo koje lokalno ulovljene ribe morate provjeriti postoje li sigurnosne upute za ribu u vašem području. Osim toga, budući da se onečišćenja mogu nakupiti u koži, masnoći i organima ribe, potrebno ih je ukloniti prije kuhanja.
Namirnice koje zahtijevaju posebnu pozornost
Ove bi namirnice mogle biti dopuštene za konzumaciju u trudnoći ako poduzmete dodatne mjere opreza:
Mesni naresci. Da biste smanjili rizik od listerioze, pobrinite se da se svi naresci dobro zagriju (uključujući hrenovke). Meso bi trebalo biti vrelo ili dosegnuti unutarnju temperaturu od 74° C.
Jetra (u velikim ili čestim količinama). Jetra sadrži vitamin A. Prekomjerna količina vitamina A u obliku ne-beta-karotena može uzrokovati urođene mane.
- Food and Drug Administration (FDA), Center for Food Safety and Applied Nutrition. Advice About Eating Fish. Updated August 31, 2020.
Prevela/uredila: Diana Stjepandić/frendica.hr
Izvor: frendica.hr