Vijesti

Naslovna » Ne propustite: U Imotskom ove subote Hod za život, obitelj i Hrvatsku

Ne propustite: U Imotskom ove subote Hod za život, obitelj i Hrvatsku

lip 19, 2024

U Imotskom će se u subotu 22. lipnja već četvrtu godinu za redom održati Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Okupljanje je kraj Modrog jezera u 19:30, a Hod se održava pod geslom: „Glas rođenih za život nerođenih!“

„Građani grada Imotskog okupili su se u ovoj inicijativi, jer žele zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji.“, rekao je Ivan Galić, član organizacijskog tima Hoda za život u Imotskom.

„Pravo na život prvo je od svih prava! Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi.

Činjenica je da pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca! Ove godine kroz Hod za život podsjećamo i sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život. Osobito onaj najnezaštićeniji – život djeteta u majčinoj utrobi. Kao supružnici i očevi, u svojim obiteljima dijelimo obaveze i odgovornosti s našim suprugama i majkama naše djece. Ono što je od ključne važnosti jest da djeca osjete kako je otac, jednako kao i majka, aktivno uključen u njihov život i da na njega mogu računati.“, naglasio je Galić.

Imotski2-1
Imotski1
Imotski3
Imotski4
Imotski2-1 Imotski1 Imotski3 Imotski4

Hod potaknut ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci

Stipe Čelan, koordinator Hoda za život u Imotskom, istaknuo je da su se građani okupili u ovoj inicijativi jer im je svima zajedničko da se zalažu za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. „Svi mi hodamo potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem. Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka.

Dr. Markić: Imotski zna za što se vrijedi žrtvovati; Čelan: Dužni smo stvoriti nove zakone koji će podržati majke, trudnice, nerođene

Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju / koji glasa nemaju. Znanost kaže: već 18. dan od trenutka začeća djetetu kuca srce, od 8. tjedna oblikovani su svi organi djeteta, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta, a s 12 tjedana smješka se u majčinoj utrobi. Tužna je činjenica da prilikom pobačaja dijete osjeća bol! Nadamo se da će Hod za život pronijeti sve ove važne poruke kroz cijelu Hrvatsku.

Mi hodamo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako je dijete željeno od nekoga!

Nikada ne pomažemo majci, tako da joj “pomognemo” da prekine život svojeg djeteta. Usmrćivanje djeteta ni u kojem slučaju nije izraz suosjećanja ili pomoći. Uvijek pomažemo ženi kada joj pomognemo zaštititi život svojeg sina ili kćeri.“, izjavio je Čelan.

Majčinski poziv ulaganje je u najveću objektivnu društvenu vrijednost

Ivana Prlić, članica organizacijskog tima Hoda za život u Imotskom, istaknula je da se u Hrvatskoj nažalost i dalje ne vrednuje odluka koju donosi većina žena u našem društvu – da rađaju djecu i o njima se brinu. „Majčinski poziv, odnosno požrtvovno ulaganje ljubavi, zdravlja, vremena i novca u svoju djecu, nije samo izvor osobne radosti i ispunjenja za brojne naše sugrađanke, već i ulaganje u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka. Tužno je da danas upravo žene iz pozicije političke moći stigmatiziraju one žene i majke koje se odlučuju potpuno posvetiti odgoju djece i brizi za obitelji.

Suosjećamo i sa svakom majkom koja se suočava s teškom dijagnozom svojeg djeteta, kao i sa svim roditeljima koji nose teško breme bolesti zajedno sa svojom djecom. Upravo ovim Hodom svima njima izražavamo i podršku i ohrabrenje.“, naglasila je Prlić.

„Ovaj snažan pokret – Hod za život, obitelj i Hrvatsku, pokazuje kako iz godine u godinu, osim rastućeg broja ljudi koji dolaze na Hod, raste i broj gradova u kojima se organizira. Ove godine za život, hodat će se u 15 hrvatskih gradova. To je ona Hrvatska prema kojoj mi želimo ići. Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti.

Želimo se zahvaliti i svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete.”, istaknuli su organizatori Hoda za život na današnjoj konferenciji za medije.

Izvor: Narod.hr

Pročitaj više..