Vijesti

Naslovna » Nedonošće kojemu je i odjeća za lutke bila prevelika

Nedonošće kojemu je i odjeća za lutke bila prevelika

stu 21, 2021

Lacey Murray rođena je kao nedonošče, u srpnju u 28. tjednu trudnoće i težila je manje od 500 grama. Novorođena djevojčica bila je tako malena da joj je i odjeća za lutke bila prevelika, donosi Live Action.

U plastičnom omotu s mjehurićima da joj bude toplo

“Bila je tako sićušna,” izjavila je njena majka, Channae Kirkwood, za Daily Record. “Prva tri dana nismo je smjeli primiti u ruke. Nisam se usudila ni dotaknuti je, da je ne ozlijedim. Liječnici su koristili plastični omot s mjehurićima da bi joj bilo toplo.

“Bila je tako sitna, da nisam mogla pronaći odjeću koja bi joj odgovarala,” dodala je. “Sva odjeća za nedonoščad bila je prevelika. Imala je nekoliko lutaka pa sam im skinula odjeću, ali i to je bilo preveliko.”

Izgubila sina u 19. tjednu trudnoće

Kirkwood kaže da ih je trudnoća iznenadila, ali ona i njen partner, Jamie Murray, bili su oduševljeni. Kirkwood je zatrudnjela u 16. godini, ali izgubila je sina Caleba koji je mrtvorođen u 19. tjednu. Unatoč šoku kad je saznala da je drugi put trudna, bila je uzbuđena. Ali u 24. tjednu trudnoće počela je jako krvariti i hitno je prevezena u bolnicu. Sljedećih mjesec dana stalno se vraćala u bolnicu dok nije počela povraćati 9. srpnja. Sljedeća posjeta bolnici otkrila je da joj je vodenjak puknuo.

“Bilo je kao da se ponavlja opet sve isto, osim što je s Calebom počelo u 19. tjednu,” pojasnila je.

“Liječnici su rekli da [Caleb] neće preživjeti i ponudili su mi tabletu koja bi mu zaustavila srce, ali kad su ga skenirali, vidjela sam da se miče. Radio je salto i odlučila sam da ću pustiti da sve ide prirodnim tijekom. Porađala sam se pet dana ali rođen je usnuo. Bilo je poražavajuće.”

Liječnici nisu mislili da će Lacey preživjeti

Međutim, mala Lacey je imala 9 tjedana više nego Caleb, i Kirkwood kaže da joj je to dalo veću šansu da preživi. “Nadala sam se i molila da se opet ne ponovi isto. Bila sam užasnuta,” kaže Kirkwood.

Nakon rođenja, Lacey je prenesena direktno na Odjel za neonatalnu intenzivnu njegu (NICU – Neonatal Intensive Care Unit) i liječnici nisu mislili da će preživjeti, budući da je tako rano rođena. Ali nakon četiri tjedna, Lacey je jela, dobivala na težini i disala samostalno. Osmog listopada, pet dana nakon planiranog termina poroda, Lacey je puštena doma sa svojim roditeljima.

Bolnice koje zbrinjavaju nedonoščad

Lacey je sad stara 15 tjedana i napreduje. “Nevjerojatna je,” kaže Kirkwood. “Mislili smo da ćemo opet izgubiti bebu, ali ona se tako hrabro borila. Dobro je i raste. Još uvijek je jako sitna ali barem mogu kupiti odjeću za sitne bebe koja joj gotovo pa pristaje.”

Nedonoščad rođena već u 21. tjednu mogu preživjeti izvan maternice ako dobiju odgovarajuću medicinsku skrb. Neke bolnice ne mogu se brinuti za nedonoščad, ali broj bolnica koje su opremljene za skrb i najmanje nedonoščadi raste. Svi roditelji koji očekuju dijete na ovoj globalnoj karti mogu provjeriti koja bolnica u njihovoj blizini može ponuditi medicinsku skrb u slučaju preranog porođaja.

 

Izvor: frendica.hr

Pročitaj više..