Vijesti

Naslovna » Njemačka olakšava pristup tableti za pobačaj

Njemačka olakšava pristup tableti za pobačaj

tra 21, 2022

U Njemačkoj, prema izvješćima, posljednjih godina opada i broj pobačaja i broj onih koji su ga spremni obavljati. Zato industrija pobačaja želi olakšati pristup tabletama za pobačaj da bi oživjela posao, donosi portal Liveaction.org.

Oko 100.000 pobačaja godišnje

Pobačaj je u Njemačkoj legalan tijekom prvog tromjesečja trudnoće, osim ako je trudnoća posljedica silovanja ili je zdravlje žene ugroženo. (Namjerno okončanje života novorođenčeta nikada nije neophodno.) Obavljanje pobačaja izvan zakona kažnjivo je kaznom do tri godine zatvora, navodi Deutsche Welle (DW). Ipak, u Njemačkoj se svake godine izvrši oko 100.000 pobačaja, premda ta brojka opada.

Pad broja pobačaja

Njemački savezni statistički ured (Destatisizvijestio je u rujnu 2021. da je broj pobačaja u Njemačkoj pao 8,5 % na godišnjoj razini. U prvom tromjesečju 2021. zabilježen je pad od oko 7 % — s 26 500 u prvom tromjesečju 2020. na 24 600 u prvom tromjesečju 2021. U drugom tromjesečju 2021. bilo je oko 22 900 pobačaja, u usporedbi s 25 100 u istom razdoblju 2020. Ravnomjeran pad započeo je 2001. godine.

Sve manje liječnika želi vršiti pobačaj

Prema DW-u, pristup pobačaju u Njemačkoj postao je ograničen zbog nedostatka liječnika spremnih na njegovo obavljanje. Mnogi liječnici odlaze u mirovinu, a zagovaratelji pobačaja tvrde da mlade liječnike ne obučavaju za pobačaje. Broj ustanova koje provode pobačaje prepolovljen je od 2003. godine.

Pro-life aktivnosti imaju ključnu ulogu

Christian Albring, čelnik njemačkog udruženja ginekologa, ustvrdio je da pro-life aktivnosti u nekim ustanovama za pobačaje imaju ključnu ulogu u odvraćanju liječnika od pobačaja. „Nitko ne voli obavljati aktivnost zbog koje je javno napadan i prozivan ubojicom”, rekao je.

Zloupotreba telemedicinskih usluga

Kao rezultat toga, tri organizacije koje podupiru pobačaj – Doctors for Choice, Pro Familia i Balance – tijekom pandemije pokrenule su pilot-projekt pilula za pobačaj kod kuće putem telemedicine. Žena se sastaje s ginekologom putem videochata da bi popila prvu tabletu nakon slanja ultrazvučne slike i savjetovanja. Važno je napomenuti da izdavanje pilule za pobačaj putem telemedicinskih termina otvara vrata mogućnosti da žene budu prisiljene na pobačaj ili pak uzmu pilulu za pobačaj dok su u stanju visokog rizika koja mogu ostati neotkrivena i nedijagnosticirana. Svaki ultrazvuk poslan liječniku putem prijenosa računalom može biti izmijenjen.

Grupe za pobačaj nadaju se da će sada proširiti pristup telemedicinskim pobačajima u iščekivanju promjena zakona o pobačaju u Njemačkoj pod novom vladom socijaldemokrata, zelenih i neoliberalnih slobodnih demokrata, koja je obećala ukloniti dio kaznenog zakona kojim je oglašavanje pobačaja nezakonito.

Tableta za pobačaj četiri puta opasnija od kirurškog pobačaja

Poznato je da je tableta za pobačaj četiri puta opasnija od kirurškog pobačaja u prvom tromjesečju, no čini se da financijska dobit od pobačaja nadmašuje sigurnost žena u Njemačkoj, kao i u SAD-u, gdje se događa sličan pokušaj proširenja pristupa pilulama za pobačaj i gdje je FDA pod Biden-Harris administracijom najavila je da će trajno ukinuti sigurnosna ograničenja pristupu pilulama za pobačaj.

Preveo/uredio: Tomislav Kaurloto/Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..