Vijesti

Naslovna » Nova istraživanja ističu opasnosti od pušenja tijekom trudnoće
trudnoća pušenja

Nova istraživanja ističu opasnosti od pušenja tijekom trudnoće

velj 17, 2022

Novo istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of Perinatal Medicine“ otkriva da postoji jasna povezanost između pušenja i ishoda trudnoće. Retrospektivna istraživanja populacije koja je uključila više od 9 milijuna poroda u posljednjih 10 godina otkrila je i pozitivne i negativne utjecaje pušenja na trudnoću.

Autori istraživanja istaknuli su da je tijekom prethodnih godina obavljeno nekoliko manjih istraživanja u svrhu proučavanja mogućih ishoda pušenja tijekom trudnoće. No nijedno nije bilo u ovakvom omjeru. Iako su otkrića dovela do očekivanih rezultata i dalje treba mnogo toga shvatiti o tome kako pušenje utječe na tijelo trudnice. Verwell Family donosi najvažnije.

Ključne činjenice

  • Postoji povećana stopa prijevremenog poroda, prijevremene rupture membrane te mala stopa gestacijske zrelosti novorođenčadi kod trudnica koje puše.
  • Rizik preeklampsije je manji kod žena koje puše, najvjerojatnije zbog manje porođajne težine.
  • Pušenje tijekom trudnoće ne šteti samo djetetu već i majci.

Otkrića istraživanja

Ovo je istraživanje uzelo u obzir 9 096 788 poroda između 2004. i 2014. pomoću projekta za koji su podatci uzeti u bolnicama diljem zemlje (Healthcare Cost and Utilization Project – Nationwide Inpatient Sample). Unutar tog uzorka 443 590 (ili 4,8 %) osoba bili su pušači. Istraživači su također upotrijebili kontrolnu grupu trudnica koje nisu pušile tijekom trudnoće.

Cilj je bio istražiti povezanost između pušenja i prijevremenog poroda, unutarmaterničnih ograničenja razvoja, odvajanja posteljice i perinatalne smrti. Istraživanje je istaknulo da su prijašnja manja istraživanja potvrdila uvjerenje da pušenje povećava rizik svega navedenog, no smanjuje rizik od preeklampsije i postporođajnog krvarenja.

Otkrića ovog istraživanja pokazala su povećanu stopu prijevremenog poroda, prijevremene rupture membrane te malu stopu gestacijske zrelosti novorođenčadi kod trudnica koje puše. Međutim, otkrića su također pokazala smanjenje rizika od preeklampsije, korioamnionitisa, postporođajnog krvarenja te operativnog vaginalnog poroda.

Pušačice nose manje bebe i rađaju prije termina

Ido Feferkorn, liječnik, autor ovog istraživanja te liječnik na odjelu reproduktivne endokrinologije i neplodnosti na sveučilištu McGill University Health Care Center u Montrealu, Kanadi, rekao je da navedeni zaključci zahtijevaju daljnje istraživanje. „Otkrili smo smanjenu stopu operativnog vaginalnog poroda i postporođajnog krvarenja među pušačicama“, rekao je dr. Feferkorn. „Zanimljivo bi bilo dalje istražiti ovu povezanost te shvatiti patofiziologiju tih otkrića.“

Nakon pregleda istraživanja, Yvonne Bohn, doktorica ginekologije i opstetricije u bolnici Providence Saint John’s Health Center u Santa Monici, istaknula je da su kod manjih beba obično porodi kraći. „Mislim da je to uzrokovano time što žene koje puše nose manje bebe i rađaju prije termina“, tvrdi dr. Bohn. „To znači da je rizik od dužeg poroda koji dovodi do krvarenja i infekcije manji. Također, rizik od preeklampsije povećava se s prelaskom termina za porod što se ne događa kod većine žena koje puše“, dodaje liječnica. Međutim, unatoč smanjenom riziku od preeklampsije, rizici povezani s pušenjem tijekom trudnoće nadmašuju nekolicinu pozitivnih strana.

Dr. Feferkorn je dodala da ako se istraživanja na ovu temu nastave, uzet će se u obzir prestanak pušenja. „Kod žena nepušačica znamo da su neke štetne posljedice pušenja donekle reverzibilne dok neke druge nisu“, kaže doktor. „Bilo bi zanimljivo istražiti vezu između vremena prije trudnoće kada je žena prestala pušiti i komplikacija u trudnoći, posebno s obzirom na dugoročne posljedice kod ploda.

Zašto bi trudnice trebale izbjegavati pušenje

Pušenje je štetno za sve, a posebno za trudnice u kojima se razvija beba. „Pušenje uzrokuje stres u ženinom tijelu.“, kaže Yenn Tran, doktor ginekologije i opstetricije u bolnici Memorial Care Orange Coast Medical Center u Fountain Valleyu u Kaliforniji. „Kada uzmete u obzir promjene koje dolaze s trudnoćom, posebno promjene u krvotoku, pušenje povećava rizik od loših ishoda.“

Jedan od tih ishoda jest manja porođajna težina. To je uzrokovano niskom razinom opskrbe kisikom zbog pušenja što također može rezultirati smanjenjem rizika od preeklampsije. Mala porođajna težina, ipak, može uzrokovati nerazvijenost udova i organa, tvrdi dr. Tran.

Osim onoga što je u istraživanju objavljeno o najvećim rizicima povezanim s pušenjem tijekom trudnoće, dr. Feferkorn istaknuo je da se problemi odnose i na majke. „Među pušačicama je otkriven povećan rizik od komplikacija kod rana te potreba za histerektomijom“, kaže Feferkorn.

Savjeti kako prestati pušiti

Najvažnije je da žene koje puše i ostanu trudne kažu svome liječniku da su pušačice. Ne samo da će vam vaš liječnik pomoći u prestanku ili barem pauziranju od pušenja tijekom trudnoće već će taj podatak uvrstiti u plan poroda.

„Liječnici su svjesni toga da ne mogu nikoga uvjeriti da prestane pušiti. No mogu ponuditi pomoć da ili prestanu pušiti  ili smanje pušenje ili pronađu druge načine kako poboljšati cjelokupno zdravlje tako da se beba rodi zdrava i u terminu.“

– dr. Yen Tran

Vodič za prestanak pušenja pomaže da shvatite zašto želite prestati, a vaša nerođena beba bi zasigurno trebala biti jedan od razloga. S tom mišlju možete stvoriti plan kako prestati pušiti koji ćete podijeliti sa svojim bližnjima koji će vas poduprijeti.

Prestanak pušenja nije lagan. No ako pronađete zdravije navike (poput vježbanja), nagradite se za uspjeh i usmjerite energiju na nešto drugo što vam može pomoći da ostavite pušenje za sobom, uspjet ćete. Iako će biti kušnja da opet nastavite s pušenjem nakon poroda, ako održavate zdrave navike s kojima ste započeli tijekom trudnoće, pomoći će vam da odolite napastima. No ako ipak pokleknete, budite blagi prema sebi i dajte sve od sebe da se vratite na pravi put.

Što ovo znači za vas

Istraživanje je pokazalo da pušenje tijekom trudnoće ima svojih izrazito negativnih i manje pozitivnih strana, te medicinski stručnjaci ne preporučuju pušenje tijekom trudnoće. Ono može dovesti do velikih problema ne samo tijekom poroda već i do dugoročnih posljedica.

Za one koje su pušile prije trudnoće, trudnoća je odlično vrijeme za prestanak pušenja zbog dobrobiti svoga djeteta. Iako će biti teško odoljeti cigaretama nakon rođenja bebe, bolje je za vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta da se ne vraćate pušenju.

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..