Vijesti

Naslovna » “Odgoj djeteta s Downovim sindromom je moj najveći doprinos pro-life-u”

“Odgoj djeteta s Downovim sindromom je moj najveći doprinos pro-life-u”

lis 24, 2021

Liveaction.org donosi ispovijest Catherine Daub koja je, s ostatkom svoje obitelji, naučila iz prve ruke kako izgleda život s djetetom koje ima Downov sindrom.

Ova dugogodišnja pro-life aktivistica  svoju je priču o tome kako je saznala da njezino osmo dijete William ima „99% šansu“ da se rodi s Downovim sindromom, odnosno Trisomijom 21, podijelila s  čitateljima u ljetnom izdanju 2021. godine „Celebrate Life“ – časopisa koji izdaje Američka liga za život (ALL-American Life League, op.prev).

Gđa Daub ispričala je kako je njezina obitelj imala sasvim drugačiju reakciju i očekivanja od klasičnih sumornih predviđanja koje je pročitala na internetu nakon što je doznala njegovu dijagnozu.

Sudjelujući godinama u pro-life aktivnostima, do 2019. godine gđa Daub danas je u ulozi voditeljice pro-life programa (CLSP – skraćenica za Culture of Life studies Program, op.prev.) pod okriljem Američke lige za život, čiji je cilj bio stvaranje dodatnih materijala za ugrađivanje pro-life poruke u nastavne programe.

U to vrijeme znala je reći da je „prilično sigurna da je upravo uloga u programu, način na koji ju Bog želi upotrijebiti za širenje kulture života, dozvoljavajući joj pri tome da bude ipak na prvom mjestu supruga i majka“, te da će, nakon sedmero živorođene djece i devet spontanih pobačaja, „sljedeće dijete o kojem će brinuti biti unuče“.

Međutim, u listopadu 2019. godine, otkrila je da je ponovo trudna u 49.-oj godini života, a nakon nekoliko mjeseci dobila je poziv od liječnika. Očekujući da će saznati spol djeteta, nemalo se iznenadila kada je saznala da je dijete dječak, ali da ima „99% šansu za trisomiju 21“.

„Ova me vijest nije ni malo uznemirila,“ prisjetila se gđa Daub. „Već smo imali nećakinju s Downovim sindromom, a i moj suprug je imao brata s istim sindromom. Znala sam da ćemo dobiti živućeg sveca u obitelji. Znala sam da ćemo uživati novu vrstu mira i radosti. Ali sam svejedno bila šokirana. I uplašena.“

A internetske pretrage o Down sindromu samo su rasplamtjele njezine strahove, negativne sve do jedne. „Bile su u suprotnosti s onim što sam iz prve ruke znala da je istina o svojoj nećakinji i drugima, ali ipak mi nisu dale mira.“ Na stranici „What to Expect“ (popularna knjiga i internetska stranica o trudnoći –op.prev.) o djeci sa Downovim sindromom piše da imaju „kose oči, spljošten nos, kratak vrat, male uši, velik jezik koji može visiti van, male ruke i noge, slab mišićni tonus ili slabe ligamente.“ Roditelji se također upozoravaju da:

Djeca s Down sindromom imaju sklonost raznim zastojima u razvoju kao i različite zdravstvene tegobe. Pola beba s Downovim sindromom rode se sa srčanom manom,  više od 60% ih ima problem s vidom, a čak 75% ih ima problema sa sluhom. 12 posto ih se rađa sa zapetljajem crijeva i potrebna im je operacija. Djeca s Downovim sindromom imaju također veću sklonost razviti hipotireozu (smanjeno lučenje hormona štitnjače), leukemiju te celijakiju tijekom života.

Gđa Daub samo je jedna od mnogih roditelja koji su postali anksiozni nakon što su pročitali o ovoj dijagnozi na internetu.

Nakon emocionalno naporne trudnoće William se rodio nekoliko tjedana prije vremena u lipnju 2020. Pupčana vrpca morala mu je biti presječena prije poroda jer je bila čvrsto omotana oko njega. Majka se prisjeća prvog puta kada ga je uzela u naručje:

Bio je prekrasan. Bio je naš. Svi strahovi ovih devet mjeseci jednostavno su nestali – odnosno više ništa nisu značili… On je bio savršen. Unatoč svim protivštinama stigao je. U tom trenutku, gledajući u njegovo malo anđeosko lice, znala sam da nas je Bog pozvao na najveće pro-life djelo ikada. Mi ćemo odsada stajati između Williama i svijeta. Bit ćemo njegov glas. I bivajući njegov glas biti ćemo glas i za druge poput njega.

William sad ima 16 mjeseci i napreduje. Već ima svoj Instagram račun te internetsku stranicu za prijatelje i obitelj kako bi mogli pratiti njegove avanture. A njegova majka Catherine ima neke prijedloge za internetske stranice koje bi objasnile roditeljima što u stvari mogu očekivati od djece s Downovim sindromom. Njen predloženi tekst glasio bi:

Ova djeca imaju oči koje svjetlucaju gledajući ljepotu u svemu što ih okružuje; oči koje vas promatraju kao da ste upravo vi najvažnija osoba na cijelom svijetu.

Male ruke koje vole držati vaš prst.

Uši koje možda malo teže čuju zvukove, ali čuju Božji glas jasnije nego će te ga vi ikad čuti.

Srce koje će moguće trebati neke fizičke popravke, ali koje je otvoreno, voli bezuvjetno, te će i vas naučiti činiti isto.

Mišiće koji rastu i razvijaju se u svom savršenom vremenu.

Zarazni osmijeh koji će svakoga oboriti s nogu.

Unutarnju čvrstoću koja će vas inspirirati da budete hrabriji nego što ste ikada smatrali mogućim.

Prevela: Svjetlana Živković

Pročitaj više..