Vijesti

Naslovna » Ove godine Hod za život u čak 12 gradova; dr. Markić: Svako nerođeno dijete netko želi

Ove godine Hod za život u čak 12 gradova; dr. Markić: Svako nerođeno dijete netko želi

ožu 5, 2023

Hod za život, obitelj i Hrvatsku, ove će se godine održati u rekordnom broju gradova, otkriveno je na konferenciji za medije Hoda za život, obitelj i Hrvatsku koja se održala u nedjelju u Zagrebu.

Na konferenciji za medije predstavljen je ovogodišnji Hod za život, koji će se održati u čak 12 gradova. Gradovi u kojima će se ova manifestacija za zaštitu života od začeća do prirodne smrti odvijati prvi puta su Knin i Metković.

>Sisak je hodao za život: Ovoliko pozitive u gradu na Banovini rijetko se viđa

”12 gradova diljem Lijepe Naše hodat će za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, a ove godine nam se po prvi puta pridružuje kraljevski grad Knin. Osam subota u svibnju i lipnju čeka svoje hodače, ljubitelje života”, poručuju organizatori.

Dr. Željka Markić iz nacionalne koordinacije Hoda za život kazala je:  Jako nam je drago što ove godine u Hodu za život sudjeluje 12 gradova, od toga dva grada u kojima se Hod za život održava po prvi puta, a to su Knin i Metković.

”Hvala svima koji nam se javljaju sa željom da se uključe u organizaciju Hoda za život u svom gradu. Ove godine pripremamo Hod za život u ozračju strašnih posljedica potresa u Turskoj i Siriji i nažalost, rata u Ukrajini. Ovih dana pratimo kako Rusi sravnjuju sa zemljom Bahmut, grad u kojem je zarobljeno oko četiri tisuće civila. Ovo nas podsjeća na slike koje su nam 1991. dolazile iz Vukovara kada je istom doktrinom i istim bijesom Srpska vojska uništavala hrvatski Grad heroj. Ovi gubici i ubijanja nedužnih ljudi čine nas još osjetljivijima na izgradnju kulture života.

>Prekrasni prizori iz Rijeke: Pogledajte kako se u veselju hodalo za život!

”Svako nerođeno dijete ima nekoga tko ga želi i tko za njega ima ljubavi”

Pred našim očima ubijaju se nevini ljudi, a mi želimo učiniti sve što možemo za izgradnju kulture života i to ovdje gdje mi to možemo, u zaštiti svakog ljudskog života od začeća kroz cijeli život do prirodne smrti. Kroz Hod za život podsjećamo i sebe i sve druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život. Kroz Hod za život podsjećamo i sebe i sve druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život, koliko je važno da dijete u majčinoj utrobi tijekom prvih devet mjeseci svoga života ima majčinu ljubav i majčinu zaštitu, a da majka ima zaštitu i podršku oca svog djeteta, cijeloga društva i svih nas”, poručila je Markić.

Željka Markić, Foto: Matija Svoren

”Ružna afera trgovine djecom u Zambiji nas je podsjetila, iznijela na svjetlo dana, jednu jako dobru stvar, da u Hrvatskoj ima mnogo parova, obitelji, koji žele posvojiti dijete i omogućiti svakom djetetu da ima dom”, napomenula je.

”Niti jedno nerođeno dijete nije neželjeno od svih. Dakle svako nerođeno dijete netko želi. Svako nerođeno dijete ima nekoga tko ga želi i tko za njega ima ljubavi. Mi se nadamo da će ove poruke Hoda za život u 12 hrvatskih gradova pronijeti poruku kroz cijelu našu zemlju i sve nas ojačati, ojačati žene, zaštititi nerođenu djecu i omogućiti da gradimo kulturu mira i života.

Tomaševićeva zabrana zastava 

Na novinarsko pitanje što ove godine očekuje s obzirom da je prošle godine zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zabrani isticanje zastava Hoda za život na gradskim jarbolima, Markić je odgovorila: Mi ćemo ponovno zatražiti jer smatramo da kao građani gradova u kojima živimo, u kojima plaćamo prirez, imamo pravo u demokratskoj Hrvatskoj u javnosti svjedočiti i stajati iza onoga što mi i znanost znamo da je istina.

Blagojević: Željela bih podsjetiti institucije da je njihova obveza zakonom štititi i nerođeno dijete i njegovu majku

Lidija Blagojević, koordinatorica Hoda za život iz Osijeka kazala je: Mi smo se ovdje okupili kao volonteri u ovoj inicijativi jer nam je svima zajedničko da se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života. Znanost je dokazala da ljudski život počinje začećem….Željela bih podsjetiti institucije hrvatske države da je njihova obveza zakonom štititi i nerođeno dijete i njegovu majku, pružiti mu materijalnu i svaku drugu sigurnost.

>Izvrsna atmosfera na osječkom Hodu za život uz tamburice i slavonske pjesme

Fabris: Očekujemo zakon koji štiti živote nerođene djece

Maja Fabris, koordinatorica Hoda za život iz Slavonskog Broda poručila je: ”Danas u kada Hrvatskom saboru sjede zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do trenutka poroda, diskriminirajući tako bolesnu djecu, u odnosu na zdravu, vjerujem da nam je svima jasno da postojeći Zakon o pobačaju star 45 godina potrebno mijenjati. Želimo zakonski okvir koji će u 21. stoljeću štititi ljudska prava, počevši od temeljnog ljudskog prava – prava na život od začeća do prirodne smrti. Očekujemo zakon koji štiti život nerođenog djeteta sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama te koji štiti i jača ženu”, kazala je.

Maja Fabris, Foto: Matija Svoren

Nikpalj: Slobode izbora nema kada te netko ili nešto tjera na pobačaj

Teuta Nikpalj, koordinatorica iz Zadra istaknula je da slobode izbora nema kada te netko ili nešto tjera na pobačaj. Pružamo potporu ženama koje se nalaze u teškim situacijama i razmišljaju o pobačaju. Tražimo sprečavanje i kažnjavanje svake diskriminacije žena osobiti diskriminacije trudnica i majki na radnim mjestima. Želimo u svakom gradu stvoriti optimizam i potaknuti aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obrazovanje, u obitelji, u radna mjesta i da se omogući svima koji žele imati djecu i žele stvoriti obitelj da to bude uz konkretan ekonomski napredak.

Teuta Nikpalj, Foto: Matija Svoren

>Pogledajte najbolje trenutke s Hoda za život u Pločama i Zadru

Svoren: Pobačaj zaustavlja otkucaje srca

Silvija Svoren, koordinatorica Hoda za život iz Varaždina kazala je da je znanost dokazala da srce djeteta počinje kucati 18. dan od začeća. Želimo da upravo ova činjenica, ova stvarnost bude poznata svakoj ženi i svakom muškarcu u Hrvatskoj. Pobačaj zaustavlja otkucaj srca. Ne želimo da se ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca. Svaki ljudski život nam je važan.

Jurković: Posebno radosni i ponosni što prvi puta možemo najaviti Hod za život u našem herojskom gradu Kninu

Domagoj Jurković, koordinator Hoda za život u Kninu kazao je: ”Mi smo posebno radosni i ponosni što prvi puta možemo najaviti Hod za život, obitelj i domovinu u našem herojskom gradu Kninu gdje još uvijek ima puno mladih obitelji koje ne žele otići iz tog grada. Iznio je podatak kako je u Kninu u 2022. godini rođeno 30 posto više djece u odnosu na prethodnu godinu. ”Nadamo se da će naš grad postati i po tome prepoznatljiv osim što je poznat po herojstvu u Domovinskom ratu i ovim vas putem pozivamo da dođete i da nas podržite.

Domagoj Jurković , Foto: Matija Svoren

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..