Vijesti

Naslovna » Ove subote prvi Hod za život u Opuzenu: ‘Glas rođenih za život nerođenih!’

Ove subote prvi Hod za život u Opuzenu: ‘Glas rođenih za život nerođenih!’

lip 4, 2024

U dolini Neretve, već treću godinu zaredom održava se Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Nakon Ploča i Metkovića, u ovu subotu, 8. lipnja 2024. godine po prvi puta održat će se Hod za život u Opuzenu. Okupljanje započinje u 9 sati na Trgu kralja Tomislava – Pjaca pod geslom: „Glas rođenih za život nerođenih!“ Građani koji se zalažu za temeljno ljudsko pravo, pravo na život za sve ljude, ove će godine hodati u 15 hrvatskih gradova.

Uz grad Opuzen, po prvi puta ovu subotu, 8. lipnja održat će se Hod za život u gradu Sinju i već treću godinu u Varaždinu.

„Građani Opuzena okupili su se u ovoj inicijativi, jer žele zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji.“, rekla je Maja Vučković, članica organizacijskog tima Hoda za život u Opuzenu.

„Pravo na život prvo je od svih prava! Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Ove godine kroz Hod za život podsjećamo i sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život. Osobito onaj najnezaštićeniji – život djeteta u majčinoj utrobi.

Činjenica je da pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca!“, naglasila je Vučković.

Hod za život u Opuzenu: Nikada, baš nikada ne pomažemo majci, tako da joj “pomognemo” da prekine život svojeg djeteta

Jelka Barba, članica organizacijskog tima Hoda za život u Opuzenu, istaknula je da nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno. „Svako dijete željeno je od nekoga! Nikada, baš nikada ne pomažemo majci, tako da joj “pomognemo” da prekine život svojeg djeteta. Usmrćivanje djeteta ni u kojem slučaju nije izraz suosjećanja ili pomoći. I zato zagovaramo nultu toleranciju prema nasilju nad nerođenom djecom. Uvijek pomažemo ženi kada joj pomognemo zaštititi život svojeg sina ili kćeri. Nadamo se da će Hod za život pronijeti sve ove važne poruke kroz cijelu Hrvatsku.“, izjavila je Barba.

Ana Postrimovski, koordinatorica Hoda za život u Opuzenu, istaknula je da su se građani okupili u ovoj inicijativi jer im je svima zajedničko da se zalažu za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

„Mi hodamo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. Istraživanja pokazuju da 75 % žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju / koji glasa nemaju.

‘Očekujemo od političara da štite temeljno ljudsko pravo’

I zato želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života!

Mi i ovim putem očekujemo od političara, ohrabrujemo sve one koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini, da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život, jer svaki život je vrijedan. Svaki život oplemenjuje!

Ovaj snažan pokret – Hod za život, obitelj i Hrvatsku, pokazuje kako iz godine u godinu, osim rastućeg broja ljudi koji dolaze na Hod, raste i broj gradova u kojima se organizira. To je ona Hrvatska prema kojoj mi želimo ići. Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti.“, izjavila je Postrimovski.

Martina Vrankić, članica organizacijskog tima Hoda za život u Opuzenu, istaknula je da se u Hrvatskoj nažalost i dalje ne vrednuje odluka koju donosi većina žena u našem društvu – da rađaju djecu i o njima se brinu. „Majčinski poziv, odnosno požrtvovno ulaganje ljubavi, zdravlja, vremena i novca u svoju djecu, nije samo izvor osobne radosti i ispunjenja za brojne naše sugrađanke, već i ulaganje u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka. Tužno je da danas upravo žene iz pozicije političke moći stigmatiziraju one žene i majke koje se odlučuju potpuno posvetiti odgoju djece i brizi za obitelji.

Suosjećamo i sa svakom majkom koja se suočava s teškom dijagnozom svojeg djeteta, kao i sa svim roditeljima koji nose teško breme bolesti sa svojom djecom. Upravo ovim Hodom svima njima izražavamo i podršku i ohrabrenje.“, naglasila je Vrankić.

„Želimo se zahvaliti i svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete.”, istaknuli su organizatori Hoda za život na današnjoj konferenciji za medije.

Izvor: Narod.hr

 

Pročitaj više..