Vijesti

Naslovna » Podržan teksaški zakon kojim se zabranjuje komadanje živog fetusa tijekom pobačaja

Podržan teksaški zakon kojim se zabranjuje komadanje živog fetusa tijekom pobačaja

kol 22, 2021

Savezni Žalbeni sud SAD-a i srijedu je podržao zakon države Teksas kojim se zabranjuju ‘pobačaji djelomičnim rođenjem’ (dilation-and-evacuation abortion, D&E), piše CNA.

Ovaj način pobačaja najčešće se obavlja tijekom drugog tromjesječja trudnoće. Zakonom zabranjena praksa ‘raščlanjivanja naživo’ djetetovog tijela podrazumijeva upotrebu pincete kojom se djetetovo tijelo komada i na taj način usmrćuje prije nego se izvadi iz maternice. Teksaško zakonodavstvo proglasilo je ovaj postupak “brutalnim i nečovječnim”.

Međutim, teksaški zakon pod oznakom SB8 ne zabranjuje pobačaje u drugom tromjesječju trudnoće, nego zabranjuje liječnicima upotrebu pincete kojom bi se dijete raskomadalo dok je još živo. Zakon ipak dopušta slične pobačaje usisnom kiretažom.

> Teksas zaštitio živote nerođene djece od dana kad im počinje kucati srce

> Američke države otkazuju pobačaje zbog pandemije koronavirusa: Pobuna Planned Parenthooda i zagovarateljica pobačaja

> Američki Žalbeni sud odlučio: ‘Zabrana pobačaja u Teksasu opravdana je tijekom globalne pandemije’ 

Helen Osman, stručnjakinja za odnose s javnošću pri Teksaškoj biskupskoj konferenciji, izjavila je da katolici mogu gledati na ovu zakonsku odluku kao demonstraciju države Teksas u pridavanju “većeg poštovanja prema ljudskom životu u okruženju u kojem još nismo u stanju odstraniti pobačaj iz društva”.

“Naš je prioritet u idućem koraku nastavak zagovaranja za ukidanjem pobačaja”, rekla je Osman za CNA, naglasivši da se američki Žalbeni sud priprema na razmatranje slučaja 15-tjedne zabrane pobačaja u državi Mississippi. Riječ je o slučaju za koji mnogi borci za život smatraju da bi mogao dovesti do obaranja poznate sudske odluke Roe v. Wade, kojom je u SAD-u snažno porastao broj pobačaja.

Osman je potaknula sve katolike na davanje vlastitog doprinosa kulturi života i to podrškom trudničkim centrima i davanjem alternative pobačaju te molitvom za okončanje pobačajne prakse i obraćenje onih koji ju podupiru.

U studenome 2017. godine savezni okružni sud privremeno je blokirao teksaški zakon, rekavši da je protuustavan jer stavlja “neprikladan teret” na “pravo žene na pobačaj”. Sudovi su blokirali slične zakone u Alabami, Kansasu, Louisiani i Oklahomi.

U listopadu 2020., tročlano vijeće Žalbenoga suda potvrdilo je tu presudu, izdavši trajnu zabranu. Većina (2-1) izjavila je da bi zahtjev da se žene podvrgnu skupljim i manje uobičajenim alternativama pobačaja u drugom tromjesečju narušilo žensko pravo na izbor pobačaja.

Pružatelji usluga pobačaja, koji su bili stranka u sudskom sporu, tvrdili su da zahtijevanje drugih metoda “fetalne smrti” umjesto komadanja pincetom, predstavlja zdravstveni rizik za majku.

Teksas je podnio žalbu na odluku iz 2020. godine, šaljući slučaj pred 17 sudaca Žalbenoga suda SAD-a za peti krug. Puni je sud u presudi od 18. kolovoza utvrdio da je okružni sud “počinio brojne, pravno poništive i činjenične pogreške”.

Žalbeni sud utvrdio je da je država ustvrdila nekoliko razloga zašto je zakon potrebno donijeti, uključujući državni interes za “poštivanje života fetusa”, “fizičku i psihičku dobrobit pacijenata” te “medicinsku i društvenu etiku”. Žalbeni je sud potvrdio da je okružni sud u svojoj presudi “zanemario” sve te interese, što je u suprotnosti s presedanima Vrhovnog suda.

Sud je odlučio da zahtjevi postavljeni u zakonu ne predstavljaju “značajan teret” ženama koje traže pobačaj. „[Zakon] potpada pod presedane Vrhovnog suda kao uredba koja poštuje važne državne i društvene interese uključene u zabranu brutalnog postupka, ali ne predstavlja značajnu prepreku ženama koje traže pobačaj u relevantnim okolnostima”, stoji u sudskom izvještaju.

“Komadanje i pobačaj djelomičnim rođenjem potpuno su i očigledno jezivi. Već je dugo zabranjeno ubijati zatvorenike osuđene na smrt metodom raščetvorivanja… Također je protuzakonito komadati živuće životinje… Država traži da se zakon jednostavno protegne i na fetuse.”

Sud je dodao da “liječnici mogu sigurno izvršavati D&E i ujedno poštivati SB8 metodama koje su u širokoj upotrebi.” Teksas je već zabranio većinu pobačaja nakon 22 tjedna trudnoće.

Teksaški savez za život, jedna od udruga koje se bore za dostojanstvo života prozvao je sudsku odluku “zadivljujućim prijekorom upućenim pružateljima pobačaja u Teksasu”. “Iako zakon ne zabranjuje pobačaje, sprječava komadanje nerođenog djeteta ako je dijete živo”, rekao je dr. Joe Pojman, izvršni direktor udruge.

“Iako cilj pokreta za život ostaje potpuna zaštita svih nerođenih beba od pobačaja, užasan presedan Vrhovnog suda u predmetu Roe protiv Wadea to sprječava … Nadamo se da će Sud izmijeniti ili preokrenuti Roe i omogućiti državama zabranu pobačaja kad se bude pozabavio slučajem Dobbs kasnije ove godine.”

Savez za obranu slobode, kršćanska pravna udruga, pohvalila je odluku u srijedu. “[Teksaški zakon] zabranjuje upotrebu ove jezive i nepotrebne metode prije smrti nerođenog djeteta. Zakon je i human i ustavni ”, izvijestili su iz udruge. “Promicatelji pobačaja koji su podnijeli tužbu ‘potpuno su propustili dokazati da SB8 nameće prekomjeran teret velikom dijelu žena u spomenutim okolnostima.”

Izvor: narod.hr/catholicnewsagency.com

Pročitaj više..

0