Vijesti

Naslovna » Portugal: Ustavni sud odbacio prijedlog legalizacije eutanazije

Portugal: Ustavni sud odbacio prijedlog legalizacije eutanazije

ožu 17, 2021

Portugalski ustavni sud odbacio je u ponedjeljak kao protuustavan nacrt zakona o eutanaziji koji je parlament odobrio ranije ove godine, a kojim se “omogućuje smrtno bolesnim pacijentima da zatraže pomoć liječnika kako bi okončali svoj život”.

Eutanazija podrazumijeva – umjesto pravilne skrbi i pomoći – prekidanje života čovjeka kako bi se zaustavila bol. U više se slučajeva pokazalo kako se u državama koje ozakone eutanaziju – povećala zloupotreba. Većina zemalja u svijetu nije ozakonila eutanaziju, ali s druge strane u njoj prednjače Belgija i Nizozemska.

>Liječnik u Belgiji zloupotrijebio zakon o eutanaziji i usmrtio pacijenticu bez znanja obitelji

U nedavno provedenom istraživanju tako je otkriveno da većina liječnika u belgijskog Flandriji podržava legalizaciju čedomorstva, a Nizozemska razmišlja o proširenju potpomognutog samoubojstva za ljude iznad 75 godina “umorne od života”.

Odluka Ustavnog suda u Portugalu je uslijedila nakon što je nedavno reizabrani predsjednik države Marcelo Rebelo de Sousa zatražio od suda da procijeni zakonodavstvo s obrazloženjem da sadrži “pretjerano nedefinirane koncepte”.

Prema zakonu koji je parlament odobrio u siječnju, ljudima starijima od 18 godina bilo bi dopušteno zatražiti pomoć u umiranju ako su smrtno bolesni i pate od “trajne” i “nepodnošljive” boli – osim ako se smatra da nisu mentalno sposobni za donošenje takve odluke.

Sudac Pedro Machete rekao je na konferenciji za novinare da je zakon protuustavan jer su neki dijelovi zakona predstavljali prijetnju načelu “nepovredivosti života”.

Inače, ljevica je u Portugalu već dva puta pokušala legalizirati surogatstvo, ali je Ustavni sud oba puta prijedlog legalizacije odbacio kao protuustavan. S druge strane, Ustavni sud u Hrvatskoj podlegao je pritiscima lijevih aktivista te je u maniri političkog aktivizma odlučio da homoseksualni parovi mogu udomljavati djecu, čime je otvoren put da homoseksualni parovi u Hrvatskoj udomljavaju djecu.

Ta odluka hrvatskog Ustavnog suda bila je posebno kontroverzna budući da je Ustavni sud najprije ocijenio da je Zakon o udomiteljstvu, po kojemu istospolni parovi nemaju pravo na udomljavanje djece, u skladu s Ustavom, a zatim donio uputu da se Zakon treba tumačiti suprotno tome.

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..