Vijesti

Naslovna » Pro-life kampanja u Irskoj pokazala zabrinjavajuće podatke: Pobačaj nakon legalizacije u porastu

Pro-life kampanja u Irskoj pokazala zabrinjavajuće podatke: Pobačaj nakon legalizacije u porastu

sij 26, 2022

Pro-life kampanja u Irskoj #RethinkAbortion (Ponovno promislite o pobačaju) je kampanja kojoj je cilj jumbo-plakatima pozvati ljude da ponovno promisle o pobačaju. Kampanja je upozorila javnost u Irskoj na zapanjujuće statistike o pobačajima koji su se dogodili u tri godine nakon njegove legalizacije, donosi lifesitenews.com.

Life Institut i Iona Institut, dvije irske pro-life organizacije, postavile su reklamne panoe diljem zemlje da podignu svijest o ovoj temi. Istovremeno, zakonodavna tijela prolaze trogodišnji osvrt na zakon iz 2018. koji dopušta pobačaj iz bilo kojeg razloga do 12. tjedna trudnoće.

Kampanja #RethinkAbortion posebno skreće pozornost na prekršena obećanja zagovaratelja pobačaja, koji su tvrdili da će pobačaj ostati „rijedak“ u Irskoj nakon njegove legalizacije. Statistike iz 2019. i 2020. godine dokazuju suprotno.

Prema Life Instituteu, 6.666 pobačaja izvršenih 2019. je „više od dvostrukog broja pobačaja koji je obavljen na 2.879 žena koje su otputovale u Britaniju na zahvat 2018.“, a uz to „nepoznat broj žena, prema nekim procjenama 1000 ili više, također je uzimalo tablete za pobačaj 2018.“

Ukidanje  trodnevnog razdoblja za promišljanje o odluci za pobačaj?

Pojava pobačaja u kasnim terminima, kao i slučaj dječaka tragično pobačenog nakon što je roditeljima pogrešno rečeno da ima trisomiju 18, samo dodatno proturječi tvrdnjama koje su zagovaratelji pobačaja iznosili dok se raspravljalo o zakonu o pobačaju. Navodno, se zagovaratelji pobačaja sada zalažu da se ukine trodnevno razdoblja za promišljanje o pobačaju, koje je spasilo živote oko 870 beba jer su se njihove majke predomislile nakon konzultacija o pobačaju.

Jedna verzija jumbo plakata glasi: „13.243 pobačene bebe u 2 godine. Obećali su da će pobačaji biti ‘rijetki’.“ Drugi jumbo plakati napominju da je broj pobačenih beba 2019. i 2020. veći od broja stanovnika irskih gradova, poput Santryja, Arklowa, Crumlina i Shannon. Panoi se postavljaju, a istovremeno se dijele letci od vrata do vrata te se objavljuju poruke na društvenim mrežama, a kampanja je 20. listopada upotpunjena skupom koji je održan pod pokroviteljstvom Life Institutea.

„Legalizacija pobačaja zasigurno je pobačaj učinila mnogo učestalijim“, komentirao je Niamh Uí Bhriain s Life Institutea.

Povećan broj pobačaja u lockdownu

„Unatoč lockdownu u 2020., dogodilo se još 6.577 pobačaja, što je ukupno 13.243 u samo dvije godine. Ipak, vlada nije dala nikakve naznake da bi željela djelovati u svrhu smanjenja tog broja ili ponudila bolje opcije ženama. Umjesto toga, imamo zagovaratelje pobačaja koji zahtijevaju promjene koje bi dodatno povećale broj pobačenih beba, kao što je ukidanje trodnevnog razdoblja za razmišljanje.“

Uí Bhriain je nastavio: „Zašto bi itko želio ukinuti mjeru koja pomaže smanjiti broj pobačaja? Umjesto toga, trogodišnji osvrt na zakon iz 2018., trebao bi biti usredotočen na uvođenje promjena koje mogu pomoći ženama u donošenju pozitivnih odluka. Konkretno financiranje ustanova za potporu u trudnoći, pružanje bolje podrške samohranim roditeljima i promicanje kulture koja je najbolja za majke.“

Zagovaratelji pobačaja poput Holly Cairns zahtjevali su od irskog ministra zdravstva da zabrani reklamne panoe, tvrdeći da dovode u zabludu. „Očigledna implikacija ovoga jest da je pobačaj sada učestaliji u Irskoj nakon ukidanja [Osmog Amandmana, kojim je 1983. u irskom ustavu prepoznato jednako pravo na život trudne žene i nerođenog djeteta, op. prev.] i donošenja zakona o pobačaju”, rekao je Cairns za Irish Examiner.

„Činjenica je da nikada nismo imali pouzdan podatak o broju pobačaja u Irskoj, s obzirom da ovdje nikada nije ni bio legalan te su žene morale putovati. Jedino zakonodavstvo za koje smo imali podatke jest ono Velike Britanije – a te brojke su bile nepouzdane jer su ovisile o Irkinjama u britanskim klinikama koje su davale irsku adresu te time ostajale zarobljene u statistici.“

Preveo: Tomislav Kaurloto

Pročitaj više..