Vijesti

Naslovna » Prof. dr. sc. Lada Zibar: Priziv savjesti na meti je onih koji za krajnji cilj imaju ukidanje ovoga instituta

Prof. dr. sc. Lada Zibar: Priziv savjesti na meti je onih koji za krajnji cilj imaju ukidanje ovoga instituta

svi 20, 2022

“Svjedočimo posljednjih tjedana prozivanju instituta priziva savjesti u javnom prostoru i to na način koji ima sporna obilježja”, upozorila je prof. dr. sc. Lada Zibar na tribini povodom Međunarodnog dana priziva savjesti.

> Dr. Boris Ujević: Hodam za život da podržim priziv savjesti svojih kolega – život je nešto najdragocjenije

> U totalnoj ofanzivi na priziv savjesti stručnjaci stali u obranu ovog instituta: ‘Nitko nas nema pravo prozivati i osuđivati’

> Dijete ne postoji dok se ne rodi?! Evo kako izjavu svoje kolegice komentira prof. Dubravka Hrabar

Institut priziva savjesti liječnika ponovno je doveden u pitanje u aktualnom slučaju Čavajda. Tim su povodom, no i povodom Međunarodnog dana priziva savjesti, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora, Akademija pravnih znanosti RH i Akademija medicinskih znanosti RH održali tribinu pod nazivom Priziv savjesti u svjetlu autonomije i temeljnih ljudskih prava.

Doc. dr. sc. Morana Brkljačić, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a istaknula je da je riječ o “temi koja ponovno intrigira kako javnost tako i zdravstveni sustav”.

Jedna od sudionika tribine bila je i prof. dr. sc. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK.

“Teško je reagirati na pitanja u medijima koja se temelje na zaključcima temeljenim na netočnim premisama”

Prof. dr. sc. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK, istaknula je da treba razgraničiti “odgovornost liječnika od odgovornosti zdravstvenog sustava”.

“Teško je reagirati na pitanja u medijima koja se temelje na zaključcima temeljenim na netočnim premisama…. Svjedočimo posljednjih tjedana prozivanju instituta priziva savjesti u javnom prostoru i to na način koji ima sporna obilježja. Naime, koristi se za situacije čiji kontekst nije primjeren niti primjenjiv… Na meti je onih koji za krajnji cilj imaju ukidanje ovoga instituta. Prizivom savjesti objašnjavaju se zakonodavni i propusti u organizaciji zdravstvenog sustav, a odgovornost sustava svodi se na odgovornost pojedinog liječnika. Specijalnost ginekologije i porodništva svodi se sadržajno samo na izvođenje pobačaja i priziv savjesti”, kazala je Zibar.

Prof. dr. sc. Lada Zibar rođena je u Osijeku 1966. godine, diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1990. godine, specijalistica je interne medicine i subspecijalistica nefrologije u KB Merkur te profesorica na Katedri za patofiziologiju MEF u Osijeku. Članica je također Pododbora za transplantaciju bubrega pri Ministarstvu zdravlja i Pododbora za registar transplantiranih bolesnika pri Ministarstvu zdravlja. Bavi se i medicinskom statistikom. Osnovno područje interesa joj je transplantacijska medicina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..