Vijesti

Naslovna » Promašene poruke sisačkih prosvjednika protiv Hoda za život: Evo što je sve Crkva činila nakon potresa

Promašene poruke sisačkih prosvjednika protiv Hoda za život: Evo što je sve Crkva činila nakon potresa

lip 15, 2022

“Novac vatikanskih ugovora za obnovu Banije i Zagreba”, stajalo je na transparentu prosvjednika protiv Hoda za život u Sisku, u čijem potpisu je pisalo Radnička fronta. Ova je teza prosvjednika potpuno promašena jer je upravo Katolička crkva iznimno puno pomogla svim stradalnicima u potresom zahvaćenim županijama i gradu Zagrebu.

> U Sisku protiv Hoda za život prosvjedovalo ukupno pet osoba među kojima žena koja je psovala prosvjednicima – i pas

> Grad Sisak i Ikić Baniček (SDP) zabranili Caritasu humanitarno djelovanje u gradskim školama

> Sisačka biskupija: Odgovor gradonačelnice Ikić Baniček je laž i kleveta te izgovor da se zabrani djelovanje Caritasa

Podsjetimo samo da je povodom Dana Sisačko-moslavačke županije, nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju primio Caritas Sisačke biskupije, na čelu s ravnateljicom Kristinom Radić i predsjednicom Povjerenstva za pomoć stradalima u potresu, sestrom Smiljom Perom Čirko.

Župan Ivan Celjak i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić uručili su zahvale onima koji su pružili najviše kad je pomoć bila najpotrebnija.

Što je Caritas Sisačke biskupije napravio nakon potresa

Važno je istaknuti kako se upravo Caritas Sisačke biskupije, nakon potresa, tijekom prošle godine brinuo o 5250 obitelji s 15450 članova. Tako je podijeljeno 900 tona donacija hrane, higijenskih potrepština, goriva, građevinskog materijala, grijalica, peći, agregata, namještaja, invalidskih pomagala, odjeće i obuće vrijednosti veće od 44 milijuna kuna. Tu je i donacija Hrvatskog Caritasa od 200 stambenih modula, a 29 dodatnih modula i mobilnih kuća postavio je Caritas Sisačke biskupije.

Vaučere vrijednosti od 5000 do 150 000 kuna dobile su one obitelji čije je kuće bilo moguće sanirati. Kupljeno je i 5 kuća za obitelji s brojnom djecom, izgrađeno 29 montažnih kuća za starije osobe, a u suradnji s Udrugom „Seljaci pomažu seljacima“ izgrađeno je 64 drvenih kuća. Također, Udruga „Kruh svetog Ante“ podigla je 5 kuća, a biskupija Željezno iz Austrije i Udruga „Hrvat S.A.M.“ u akciji „Krov za Hrvatsku“ upravo podiže još pet kuća.

Također, podsjetimo da hrvatski Caritas pomaže i ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Ideološka borba sisačke gradonačelnice protiv Caritasa

Unatoč tome, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) u ožujku ove godine na adresu devet gradskih osnovnih škola poslala dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim ‘privatnim humanitarnim organizacijama’ to se zabranjuje.

‘Suprotno tvrdnjama iz Grada, Caritas nije privatna humanitarna organizacija, jer ga je osnovala Katolička Crkva te je i sam pravna osoba i mi se nismo prepoznali u tome. Kada su ravnatelji tražili objašnjenje, dobili su odgovor iz Grada da zbog ‘sekularnog karaktera škola’ Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama. Na zamolbu Caritasa, akciju su zapravo provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka uz suglasnost nadležnog ravnatelja škole’, priopćeno je tada iz Caritas Sisačke biskupije.

‘Flagrantno krše naša vjerska prava i slobode’

‘Ističemo kako je vjeronauk dio školskog sustava i kako se on ne sastoji samo u teorijskom znanju koje predaju naši vjeroučitelji djeci, čiji roditelji to traže i imaju na to pravo, nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela osobito ljubavi prema bližnjima. Školski vjeronauk stavlja naglasak na cjeloviti odgoj čovjeka te imajući osobito u vidu religioznu dimenziju, na promicanje osobnih i društvenih općeljudskih i vjerničkih vrednota.

Smatramo da se ovim postupkom gradskih vlasti Grada Siska flagrantno krše naša vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice.

Republika Hrvatska priznaje javno pravnu osobnost Katoličke Crkve i javnu pravnu osobnost svih crkvenih ustanova koje imaju takvu pravnu osobnost prema odredbama kanonskog prava. Kako stoji i u Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, katoličke vjerske tradicije duboko su ukorijenjene u hrvatskoj kulturnoj baštini, što se u javnom hrvatskom školstvu uzima u obzir, napose u provođenju prikladnih vjersko-kulturnih inicijativa i programa, koje uz školstvo obuhvaćaju najrazličitija područja društvenoga i kulturnoga života.

Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75% i 95% djece, a ona kao i njihovi roditelji imaju ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava. Kako bismo zaštitili vjernike i naša ljudska i vjernička prava zajamčena međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice, bit ćemo prisiljeni učiniti sve korake uključujući i pravne, protiv Grada Siska i gradonačelnice gospođe Kristine Ikić Baniček’, priopćili su iz Caritasa u ožujku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..