Vijesti

Naslovna » Prvi Hod za život u Kninu: Iznimna svjedočanstva onih koji na ‘prvoj crti’ štite život

Prvi Hod za život u Kninu: Iznimna svjedočanstva onih koji na ‘prvoj crti’ štite život

lip 3, 2023

Knin je danas po prvi puta domaćin Hoda za život, obitelj i Hrvatsku. Nekoliko stotina Knjinana okupilo se kako bi rekli DA životu od začeća do prirodne smrti. U Kninu smo mogli čuti i snažna svjedočanstva.

Hrvatski kraljevski grad Knin, simbol pobjede u Domovinskom ratu, ove je godine po prvi puta domaćin Hoda za život uz još 11 hrvatskih gradova. Sudionici Hoda za život počeli su se okupljati ispred crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta i oko 10 sati krenuli u Hod za život uz zvukove pjesme ‘Lijepa li si’.

Oko 10.30 povorka od nekoliko stotina Kninjana je stigla na odredište na Trg Ante Starčevića. Nakon snažnih svjedočenja i govora koje možete pročitati u nastavku, okupljeni su se nastavili družiti uz glazbeni program.

Sofija koja ima 15 dana, najmlađa je sudionica Hoda za život u Kninu

”Ovom prigodom želim posebno zahvaliti svim našim hrvatskim braniteljima, koji su nam boreći se za slobodu naše Domovine, posebice u zimu 1994. godine, pokazali što znači biti ustrajan u ljubavi prema Domovini i biti ustrajan u istini! A istina je bila imperativ tada, kao što je imperativ i danas! Zahvaljujući žrtvi naših hrvatskih dragovoljaca i branitelja, mi danas možemo biti ovdje, u slobodnoj i demokratskoj zemlji. Sa istinom koja i nas danas obvezuje i koju moramo reći – svaki život je važan!

Deseci tisuća ljudi i ove su godine okupljeni u ovom snažnom pokretu, kako bi iskazali ljubav prema životu, ljubav prema obitelji i našoj jedinoj Domovini – Hrvatskoj! Ove godine i mi u Kninu, imamo priliku jasno i beskompromisno stati u zaštitu svakog ljudskog života – onog nerođenog i onog rođenog!” istaknula je Marina Žulj, članica organizacijskog tima Hoda za život u Kninu.

Jurković: Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života! 

Koordinator Hoda za život Knin, Domagoj Jurković, otac, suprug, diplomirani teolog te profesor u srednjoj školi istaknuo je kako istina o kojoj će govoriti ”nije ona koja neumoljivo kori, nego ona koja srdačno ljubi”.

”Svatko od vas koji ovo slušate, u trenutku začeća, počeo je vaš život i postali ste novo autentično ljudsko biće. Autentični ste. Posjedujete vlastiti genetski kod, često drugačiju krvnu grupu od majke… Živjeli ste u njoj, ali vaše stanice bile su samo vaše, odvojene od majčinih… Dijete kroz prvih 9 mjeseci svog života treba na poseban način majčinu ljubav i zaštitu. Već od 18. dana imali smo srce koje kuca, od 8. tjedna svi organi su formirani, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta! Tužna je činjenica da prilikom pobačaja, dijete osjeća bol! Ove činjenice nam objašnjavaju da svako nerođeno ljudsko biće uistinu jest jedno od nas, no kako bismo se trebali ponašati prema tom nerođenom ljudskom biću?

Koja je to naša dužnost prema svim ljudskim bićima, posebno onima malenima koji ne mogu sebe zastupati? Koja je to naša dužnost prema svim odraslim ljudskim bićima? Želimo li da nam djedovi i bake žive u strahu od egzistencije zbog lošeg demografskog sustava? Želimo li da nam majke, pogotovo one samohrane, budu zakinute zbog nedostatka fleksibilnosti njihovog radnog vremena ili obitelji, koje nemaju mogućnost društvenog i ekonomskog napretka zbog manjka radnih mjesta i politike koja zanemaruje običnog čovjeka?”, istaknuo je.

”Dragi ljudi, znanost je potvrdila da ljudsko srce počinje kucati 18. dana od začeća! Roditelji često još ni ne znaju da su stvorili novi život, a on već daje znak svog postojanja. I to tako velik i snažan. Svima je jasno da je pravo na život temeljno ljudsko pravo!”, kazao je kninski koordinator Hoda za život.

Okupljeni su mogli tada čuti snimku otkucaja srca nerođene bebe.

”Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti. Želimo da sve ove navedene činjenice, ova stvarnost, bude poznata svakoj ženi i muškarcu u Hrvatskoj. Pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca! Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života! Zato pozivam sve nas, samo dajmo ljubav… Svaki dan!”, poručio je.

Primalja Jaga Stojak: Niti u najtežim trenucima nikada se nisam bojala niti pokolebala 

Okupljenima se obratila primalja Jaga Stojak koja je svojedobno dobila otkaz u kninskoj bolnici jer nije htjela asistirati na pobačajima.

”Ja sam primalja i ovaj posao sa zadovoljstvom radim blizu 40 godina. Kao primalja moja je dužnost te ljudska i moralna i profesionalna obveza štititi svaki ljudski život, a pogotovo život nerođenih. Zato i je zlatno pravilo primaljstva štititi život od začeća do rođenja. I sama riječ nam to govori: primati život na ruke.

Ali kako primalje, tako i liječnici ne smiju dozvoliti da se njihovo zvanje zloupotrebljava na štetu života…

Niti u najtežim trenucima nikada se nisam bojala niti pokolebala zbog komfora i materijalne sigurnosti. Kada je riječ o životu, tu nema i ne smije biti kompromisa. Svaki bi zakon trebao štititi članove svoga društva, a pogotovo one najranjivije, a to su nerođena djeca.
Na kraju će život pobijediti. Čuvajmo svaki život!”, kazala je Stojak.

Primarijus Čičak: Kad u moju ambulantu dolazi trudnica onda ja imam brigu za dva života

Okupljenima se u Kninu obratio o primarijus dr. Marko Čičak, specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine koji radi u OB ” Hrvatski ponos” Knin na Ginekološkom odjelu.

Naglasio je kako veliki broj njegovih kolega ne radi pobačaje na zahtjev.

”Bilo je različitih, kako znanstvenih tako i socioloških i pravnih tumačenja, da život počinje rođenjem, zatim kad majka osjeti pokrete djeteta, a kasnije uporabom ultrazvuka, da život počinje kad se registriraju otkucaji srca.

Međutim na upit Ustavnog suda republike Hrvatske predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, pročelnici za fetalnu medicinu i opstetriciju, uroginekologiju , CEF, ginekološku kirurgiju, ginekološku onkologiju, neonatologiju, anesteziologiju i patologiju su decidirano odgovorili da život počinje oplodnjom, spajanjem ženske i muške spolne stanice.

Poslije toga događa se intenzivna dioba i intenzivan rast. Tako s 18 dana počinje kucati
srce. Sa osam tjedana embrio je dug 12-14 mm. Kasnije fetus čuje otkucaje majčinog srca, registrira glazbu i svjetlost”, istaknuo je Čičak.

Kažu da se medicina uči ne samo iz knjiga nego uz pacijenta, a ja bih rekao i od pacijenta. Kad u moju ambulantu dolazi trudnica onda ja imam brigu za dva života, majku i njeno nerođeno dijete. To me tjera da sve više učim i postajem bolji liječnik, a također i bolji čovjek…. I zato moramo svi, i kao pojedinci i društvo u cjelini nastojati zaštiti one najranjivije skupine,a jedna od njih je nerođeno dijete. Moramo se zalagati za očuvanje života od začeća pa do njegovog prirodnog kraja”, poručio je primarijus.

Marija Friedrich o liječniku

Okupljenima se obratila i majka Marija Friedrich koja je istaknula važnost oca u djetetovu stvaranju i u životu.

”Kad razmišljam o majčinstvu, važno je reći da prije nego što sam postala majka, postala sam supruga. I taj je redoslijed za mene jako bitan. Jer svako dijete, osim majke ima i oca. Oca koji bi trebao zaštititi i majku i dijete. Osobito onda kad žena treba pomoć, zaštitu i potporu na poseban način – kad nosi dijete u svom tijelu i kad ima novorođenče, malo dijete koje u potpunosti ovisi o njoj.

Suprug i ja u braku smo 18 godina. Imamo četvero djece ovdje s nama. I još četvero na nebu. Mogu sa sigurnošću reći da je svako to naše dijete bilo planirano. Možda nismo suprug i ja bili ti koji smo ih planirali. Ali, ima netko tko je. I prije nego što sam saznala da sam trudna, njihovo je srce već zakucalo”, kazala je.

Naši sinovi znaju da imaju još četiri seke na nebu. Tu činjenicu smo svaki put podijelili s njima. Dečki su znali zašto su sad mama i tata tužni. I dijelili su tu tugu s nama. Mogu reći da nas je to zajedničko prolaženje kroz teško razdoblje gubitka nerođenog djeteta još dodatno povezalo.

A naše treće dijete, prvo koje smo izgubili na poseban me način povezalo s jednim liječnikom. U 8. tjednu trudnoće mu je prestalo kucati srce. Nije se saznalo zašto. Jednostavno je stalo. I tada se našao u bolnici jedan liječnik koji me je pokušao utješiti tako da me je uvjeravao da to još nije trudnoća, a kamo li dijete. Nije uopće shvaćao koliko mi samo još više para srce. Ne samo da neću zagrliti svoje dijete ovdje na zemlji, nego mi se još ne daje pravo niti da ga pokopam niti da ga oplačem. Koliko god da je on bio dobronamjeran, meni je to bila sol na ranu.

Mome djetetu oduzimaš ljudskost, a moju bol proglašavaš izmišljotinom. Još sam bila čula za njega da radi pobačaje. Ne znam je li to bilo točno, ali ako on smatra da dijete od 8 tjedana nije dijete, onda je to valjda logična posljedica. Počela sam moliti za njega. Premda uopće nije bio moj liječnik niti sam ga viđala kad bih došla na neki pregled. Vrijeme je prolazilo, povremeno bih ga se sjetila i pomolila se za njega. Sljedeći put kad sam ga susrela bilo je to nekoliko godina kasnije na susretu inicijative 40 Dana za život.. On isto sada, Bogu hvala, podržava život od začeća!

Pridružujem se punim srcem, zahvalna za ljubav koju kao majka dajem i primam ovogodišnjem geslu Hoda za život, obitelj i Hrvatsku: Ne zaustavljaj otkucaje moga srca! Samo daj mi ljubav…”, poručila je.

Knin poručuje: Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života!

”Jer što će nam sva prava, ako nije omogućeno temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Kako nerođenog djeteta, tako i rođenog, mladog, starog, pa sve do naših djedova i baka. Mi i ovim putem očekujemo od političara, ohrabrujemo sve one koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini, da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život. Jer svaki život je vrijedan! Svaki život oplemenjuje!”, izjavila je Marina Žulj, članica organizacijskog Hoda za život, Knin.

Kako je bilo u Kninu pogledajte OVDJE

Izvor: Narod.hr

Pročitaj više..