Vijesti

Naslovna » Rođen nakon samo 21 tjedna i 2 dana trudnoće: Mali Richard danas je zdrav dječačić

Rođen nakon samo 21 tjedna i 2 dana trudnoće: Mali Richard danas je zdrav dječačić

srp 6, 2021

Richard Scott William Hutchinson rodio se nakon samo 21 tjedna i 2 dana trudnoće. Rođen četiri mjeseca preuranjeno, postao je najranije rođena beba na svijetu koja je preživjela unatoč malim izgledima, prenose službene stranice Guinnessovih rekorda.

Kada su Beth i Rick Hutchinson (SAD) dobili sina 5. lipnja 2020. mogao im je stati u dlan jedne ruke. Dugačak tek 26 sm, težio je tek 340 g, tj. jednu desetinu prosječne težine novorođenčeta. Liječnici dječje bolnice u Minnesoti u Minneapolisu pripremili su roditelje na najgore. Naime, prognozirali su mu 0% šanse za preživljavanje.

Mali Richard porođen – nakon “intenzivne rasprave” liječnika

Čak četiri mjeseca prije očekivanog roka (za 13. listopada 2020.) majka Beth doživjela je zdravstvene probleme i trudove. Nakon intenzivne rasprave liječnici su se složili da dijete treba poroditi i potom učiniti sve da preživi. Richard je rođen nakon 21 tjedna i 2 dana trudnoće. Prosječno je vrijeme trudnoće 40 tjedana.

Maleni Richard, čudo od djeteta, 5. lipnja 2021. proslavio je svoj prvi rođendan. Guinnessova knjiga svjetskih rekorda prepoznala ga je kao najranije rođenu bebu na svijetu koja je preživjela unatoč izgledima za preživljavanje. Time je “oboren rekord” kojeg je tri i pol desetljeća držao Kanađanin James Gill, rođen 1987. nakon 21 tjedna i 5 dana trudnoće. U istoj je preuranjenoj dobi 2010. rođena Frieda Mangold iz Fulde u Njemačkoj.

“Ne doima se stvarnim”, odgovorila je majka Beth na pitanje o svjetskom rekordu. “Još smo iznenađeni oko svega, ali i sretni. To je način da podijelimo njegovu priču i podignemo društvenu svijest o preuranjenim porođajima.”

> Najmanji dječak na svijetu, čiji su život liječnici spašavali u 22. tjednu trudnoće, vratio se kući bez ikakvih zdravstvenih problema

> (VIDEO) Najmanja beba na svijetu uspjela preživjeti prijevremeno rođenje te se i dalje razvija!

Svjetska pandemijska situacija i epidemiološke mjere dodatno su otežali ionako teški položaj ove obitelji. Rick i Beth nisu smjeli ostajati s bebom preko noći u bolnici, niti povesti druge članove obitelji u posjet. Brižni su roditelji zbog toga svakodnevno putovali preko državne granice – iz savezne države Wisconsin u saveznu državu Minnesotu, gdje se nalazi dječja bolnica u kojoj je Richard bio smješten. “Vjerujem da mu je naša svakodnevna prisutnost pomogla da preživi. Mogao je računati na nas.”, kazala je majka.

Neonatologinja Stcey Kern ističe da je ključnu ulogu u djetetovom preživljavanju imala upravo predanost i briga njegovih roditelja. “Njegovo čudesno preživljavanje pripisujem njegovim divnim roditeljima koji su s njim bili u svakom trenutku, kao i liječničkom timu naše dječje bolnice. ”

“Ne odustajte od svoga djeteta!”

Tijekom prvoga mjeseca Richardovo je preživljavanje ozbiljno dovedeno u pitanje. “Bilo je uistinu teško. Negdje u podsvijesti znaš da mu izgledi nisu obećavajući.”, kazali su roditelji. Međutim, primjer otpornosti njihovoga sina poticao ih je na dosljednu zauzetost i informiranje o razvoju zdravstvene situacije. Beth savjetuje druge roditelje s prerano rođenom djecom da nikako ne odustaju. “Zagovarajte svoje dijete koliko god možete. Zanimajte se i pratite sve jer je to vaše dijete i imate pravo znati što se događa.”

Mali je Richard u bolnici proveo više od pola godine te je pušten u prosincu 2020. Bio je to dirljiv trenutak ne samo za roditelje, nego i za medicinsko osoblje koje je pratilo Richardov oporavak. “Naučio me što to znači biti stvarno otporan. Svaki put kad ga pogledam podsjetim se koliko su zapravo sve ove bebe snažne i čudesne”, kaže dr. Kern.

Ipak, dijete se još uvijek služi medicinskom aparaturom – koristi kisik i cjevčicu za hranjenje. Richardovi roditelji zahvalni su liječničkoj brizi za njihovog sina. Dr. Kern i sama se smatra sretnom što je sudjelovala u ovoj čudesnoj priči o snazi ljudske želje za životom: “Vjerujem da će Richardov primjer nadahnuti mnoge i da ćemo još mnogo naučiti od njega. Hvala vam, Richarde, Beth i Rick na svemu što ste nas naučili. Jedva čekamo vidjeti što vam nosi budućnost.”

Pročitaj više..