Vijesti

Naslovna » Roditelji dočekuju rijetko viđene identične trojke

Roditelji dočekuju rijetko viđene identične trojke

lis 14, 2021

Gina Dewdney i njezin suprug Craig nisu ni pomislili da će ostati trudni odmah nakon što su donijeli odluku da u tome pokušaju, ali iznenađenje je bilo još veće kada su otkrili da očekuju rijetko viđene identične trojke (1:200 milijuna) koje dijele istu posteljicu, donosi liveaction.org.

„Mislili smo, vidjet ćemo što će se dogoditi i za mjesec dana ostala sam trudna“, objasnila je Gina. „Vrlo sam rano otkrila da sam trudna, unutar nekoliko tjedana, te sam dobila vrlo snažne migrene od kojih inače nisam patila. No imala sam očne migrene, vrlo snažne glavobolje i nesanicu – jednostavno nisam mogla spavati te sam se budila usred noći potpuno razbuđena.“

„Imala sam osjećaj da ne nosim samo jednu bebu, osjećala sam da nosim blizance.“

Ultrazvuk s 13 tjedana potvrdio je da sam nosila blizance, no nakon 20 minuta pregleda, svi su primijetili treću glavicu na monitoru.“ Roditeljima je rečeno da nose identične djevojčice i jednog dječaka te da se posteljica sjedinila. Bilo je ipak teško dobiti jasnu sliku jer bi se „nečije stopalo ili glava ispriječili na putu ili bi udarali jedno drugo.“

„Sonograf (specijalist sonografije, op. prev.) je rekao: ‘O moj Bože, u 26 godina pregledavanja nikad nisam pronašao trojke.’ Promislila sam da prestane, da ne pronađe još koje. Bio je to popriličan šok. Sjećam se samo da sam vrisnula – troje?“, objasnila je Gina.

Roditelji su uzbuđeno izišli i kupili mušku i žensku dječju robicu. No s 24 tjedna još jedan pregled otkrio je da zapravo iščekuju identična tri dječaka koji su dijelili istu posteljicu što je iznimno rijetka pojava.

To što su dijelili istu posteljicu značilo je da će se boriti za zajedničke hranjive tvari i hranu te ih je to svrstalo među visokorizične za moguće komplikacije. Gini je zakazan carski rez, no vodenjak joj je puknuo u 31. tjednu te su joj počeli trudovi. Poslana je na hitan carski rez. Svaka je beba imala vlastiti neonatalni tim u operacijskoj sali te su Jensen, Jimmy i Jaxson rođeni točno u isto vrijeme. Operacija je trajala samo jednu minutu i 52 sekunde.

Jaxson se pokazao kao još rjeđi primjer od svoje braće jer je rođen u amnionskoj vrećici, pojava koja se događa jednom na 80 000 poroda. Bebe su provele 6 tjedana na neonatalnoj intenzivnoj njezi u bolnici Liverpool Women’s Hospital no danas imaju 5 mjeseci i dobro napreduju.

„Počinju se smijati i daju naznake svoga karaktera“, kaže Gina. „Zanimljivo je da su svi identični te je DNK također ista, ali već sad imaju toliko različite osobnosti što mi je zapanjujuće jer ih odgajamo na isti način te promišljam o  tome koliko utječu genetički čimbenici nasuprot odgoju i njezi.

Svaki je život jedinstven te se dogodi samo jednom u cijelom rasponu vremena. Čak i identične trojke koje dijele isti DNK su zasebne osobe – svaki sa svojom vlastitom osobnošću i talentima. Referentni ured za stanovništvo procjenjuje da je na Zemlji živjelo 107 milijardi ljudi otkad je nastao prvi čovjek. To znači da svaki ljudski život zaslužuje da ga se slavi jer je jedan naprema 107 milijardi – nikada prije i nikada poslije neće ponovno postojati.

Pročitaj više..