Vijesti

Naslovna » Rusija: Veliki plan za poboljšanje demografske slike – u 5 godina broj pobačaja smanjen 39 posto

Rusija: Veliki plan za poboljšanje demografske slike – u 5 godina broj pobačaja smanjen 39 posto

lis 11, 2021

Napravljeni su planovi za smanjenje smrtnosti novorođenčadi i majki, kao i poboljšanje općeg reproduktivnog zdravlja. U okviru novih mjera u vezi s pobačajem, vlasti planiraju poboljšati pristup pravnoj, psihološkoj i medicinskoj pomoći trudnicama koje razmatraju prekid trudnoće.

Rusija želi da se začeta djeca rađaju i da bude što manje pobačaja.

Ruska vlada odobrila je mjere čiji je cilj prepoloviti broj pobačaja u zemlji prije 2025. godine, piše u dokumentu koji je objavila vlada.

Plan je dio dugoročnog plana vlade za poboljšanje demografske situacije u Rusiji do 2025. godine, pošto je ponovo došlo do smanjenja populacije poslije desetljeća stabilnog povećanja populacije, piše redakcija Radija Slobodna Europa na engleskom jeziku, a prenosi slobodnaevropa.org

Također su iznijeti planovi za smanjenje smrtnosti novorođenčadi i majki, kao i poboljšanje općg reproduktivnog zdravlja. U okviru novih mjera u vezi s pobačajem, vlasti planiraju poboljšati pristup pravnoj, psihološkoj i medicinskoj pomoći trudnicama koje razmatraju prekid trudnoće.

Program postavlja cilj osigurati da 80 posto žena koje razmišljaju o pobačaju prođu konzultacije s liječnikom, s fokusom na povećanje vjerojatnosti da odustanu od istog.

Službeni dokument, na koji su ukazali ruski mediji poslije objavljivanja na internetu, izazvao je kontroverze među aktivisticama za ženska prava koje inzistiraju da pobačaj treba biti univerzalno pravo i da uloga države u njegovom reguliranju treba biti minimalna.

(…)

Za Putina smanjenje broja stanovnika Rusije jedan od najvećih problema zemlje

U svom obraćanju o stanju nacije u siječnju 2020., Putin je rekao da je smanjenje broja stanovnika Rusije jedan od najvećih problema zemlje.

“Izlazak iz ove demografske zamke je naša povijesna dužnost”, rekao je Putin, “Očuvanje i povećanje našeg naroda je najveći nacionalni prioritet.”

Godinu dana kasnije, na video konferenciji sa sudionicima, Putin je podržao planove da se trudne žene ohrabruju na rađanje i uvjeravaju da ne izvrše pobačaj začetog djeteta.

“Uvjeravanje žena da ne pobace je očigledno važno, ali je još važnije stvoriti uvjete za pomoć ženi i njenoj obitelji u podizanju djeteta, stavljanju djeteta na noge i davanju mogućnosti djetetu da dobije pristojno obrazovanje”, rekao je on.

Zamjenica premijera Tatjana Golikova rekla je u ožujku da je broj pobačaja u Rusiji opao za 39 posto od 2016. godine.

“To su ozbiljne brojke”, rekla je Golikova na sjednici vlade.

Izvor: narod.hr/slobodnaevropa.org

Pročitaj više..