Vijesti

Naslovna » SAD: Održan tradicionalni, ove godine virtualni, Hod za život

SAD: Održan tradicionalni, ove godine virtualni, Hod za život

sij 31, 2021

Hod za život u Sjedinjenim Američkim Državama po 48. put održan je u petak 29. siječnja virtualno, uz simboličko okupljanje dvjestotinjak prosvjednika pred zgradom Vrhovnoga suda u Washingtonu, piše Vatican News, prenosi IKA.

Najveće u svijetu godišnje okupljanje za zaštitu života, koje je i ove godine pozdravio papa Franjo, zbog pandemije koronavirusa i napada na zgradu Kapitula 6. siječnja ove se godine nije održalo na ulicama iz epidemioloških i sigurnosnih razloga. Katoličke udruge i pokreti za život svake godine na obljetnicu slučaja Roe protiv Wadea (1973.), kojim je ozakonjen pobačaj u SAD-u, organiziraju prosvjede kojima ističu potrebu zaštite svakoga ljudskog života od začeća do prirodne smrti, na kojima se okupi više stotina tisuća ljudi, te se polaže crvene ruže pred sudovima u spomen na dosad u SAD-u 62 milijuna nerođenih žrtava pobačaja.

Na ovogodišnjem 90-minutnom prosvjedu sudjelovali su između ostaloga vojni biskup Joseph L. Coffey, nogometaš Benjamin Watson, bivša voditeljica Klinike za planirano roditeljstvo sada poznata pro-life aktivistica Aby Johnson kao i Kolumbovi vitezovi. U podne su u nacionalnom parku (Mall) prenošeni govori poznatih boraca za život, među njima i legende bejzbola Tima Tebowa. Na početku skupa molitvu za trudnice i sve pogođene pobačajem predvodio je predsjednik Povjerenstva za život pri Biskupskoj konferenciji SAD-a nadbiskup Joseph F. Naumann, a završnu molitvu unuka poznatoga baptističkoga pastora Billyja Grahama. Govorilo je i više američkih zastupnika, među njima i demokratskih, tražeći podršku svih stranaka protiv pobačaja i to ne samo pukom zabranom već poboljšanjem medicinske skrbi, skrbi za djecu, mogućnostima posvajanja i socijalnih usluga kako se žene ne bi osjećale prisiljenima na pobačaj.

Mnogi su govornici pozvali novoga američkoga predsjednika Joea Bidena da bude „zagovornik i zaštitnik nerođenih a ne još jedan moćni protivnik“. Naime, Biden, drugi katolik u toj službi u povijesti, dekretom je poništio onaj bivšega predsjednika, tzv. „Politiku Mexico Cityja“, kojom se zabranjuje financiranje nevladinih organizacija u inozemstvu koje odobravaju pobačaje. To uobičajeno čine gotovo svi demokratski odnosno republikanski predsjednici kada dođu na vlast. Bidenovu odluku američki biskupi najoštrije su osudili kao nespojivu s katoličkim naukom.

Izvor: narod.hr/vatican news

Pročitaj više..