Vijesti

Naslovna » Škotska: Potpomognuto samoubojstvo moglo bi biti odobreno putem Zoom-a

Škotska: Potpomognuto samoubojstvo moglo bi biti odobreno putem Zoom-a

lis 25, 2021

Novi zakon o potpomognutom samoubojstvu u Škotskoj mogao bi omogućiti ljudima koji žele prekinuti život u skladu sa zakonom da im se zahtjev odobri putem Zoom aplikacije, navodi righttolife.org.uk.

Savjetodavni dokument o prijedlogu tzv. Zakona o potpomognutom umiranju za terminalne bolesnike u Škotskoj objavljen prošlog mjeseca otkriva da predlagači Zakona razmatraju mogućnost da se smrt dogovori putem video veze ako pacijent ima poteškoća s putovanjem ili iz drugog razloga nije u mogućnosti posjetit dva liječnika.

Liam McArthur, škotski saborski zastupnik liberalnih demokrata, predlagatelj je ovog Zakona.

Potpomognuto samoubojstvo odobreno putem Zooma

Savjetodavni dokument napominje: „[potpomognuto samoubojstvo] u praksi bi moglo biti teže postići ljudima koji žive u malim i udaljenim zajednicama, uključujući otočne zajednice – posebno jer će putovanja vjerojatno biti posebno teška za osobe sa terminalnim bolešću“.

„Proces zahtijeva izravno uključivanje niza drugih ljudi u obavljanje određenih funkcija, na primjer dvije neovisne procjene liječnika u fazi 1. Osobi koja živi u maloj i udaljenoj zajednici može biti teže pronaći pojedince koji mogu doći u određeno vrijeme i mjesto ”.

„Nekome tko živi na takvom mjestu može biti i teže pristupiti drugom liječniku ako jedini lokalni liječnik odbije sudjelovati zbog priziva savjesti.“

„Zastupnik [g. McArthur] priznaje ove poteškoće i željan je čuti mišljenja o tome kako se one mogu ublažiti.”

U savjetodavnom dokumentu kao napomena dodaje se rečenica: „Istraživanje iz liberalnih zakonodavstava pokazuje da se procjene mogu izvršiti putem video veze liječnika i pacijenta u iznimnim okolnostima”.

“Krajnje zlokobna otkrića”

Izvršni direktor udruge Care Not Killing (Briga, a ne ubijanje, op.prev.), dr. Gordon Macdonald, koji je istaknuo navedenu napomenu, nazvao je pozivanje na konzultaciju putem video veze “nevjerojatnom”.

„Kako liječnik može donijeti odluku o stanju uma pojedinca na udaljenoj internetskoj vezi, bez da je ikako bio u fizičkoj prisutnosti te osobe kako bi pokušao donijeti ispravnu odluku?“, dodao je.

Rekao je da se mnogi zdravstveni stručnjaci „žestoko protive Zakonu i već izražavaju svoje stavove“.

„Legaliziranje potpomognutog samoubojstva stavilo bi nemjerljiv pritisak na ranjive osobe, uključujući i one s invaliditetom, da prerano okončaju svoje živote, iz straha da ne budu teret za druge, po pitanju financija, osjećaja ili brige“, rekao je.

Dr. Macdonald istaknuo je odlomke Zakona koji aludiraju na potencijalne uštede koje donosi potpomognuto samoubojstvu, rekavši: „Ovo su krajnje zlokobna otkrića i pokazuju bešćutnu ravnodušnost prema vrijednosti ljudskog života“.

Prijedlog zakona o potpomognutom samoubojstvo barunice Meacher

Barunica Meacher, predsjednica udruge koja podržava potpomognuto samoubojstvo, Dignity in Dying (Dostojanstvo u umiranju), pokrenula je pak u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva zastupnički Prijedlog zakona o potpomognutom samoubojstvu, koji je na prvom čitanju u Gornjem domu parlamenta bio u svibnju ove godine, a usvojen je na drugom čitanju u petak, 22. listopada.

Moguće je da se o Zakonu, nakon što je izglasan u Gornjem domu raspravlja u Donjem domu početkom sljedeće godine te bi mogao učiniti potpomognuto samoubojstvo legalnim u Engleskoj.

Premijer [Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Johnson] poručio je da ne podržava promjenu zakona.

Glasnogovornica Right To Life UK (Pravo na život UK), Catherine Robinson, kazala je: „Zakon o potpomognutom samoubojstvu prijetnja je najugroženijima u našem društvu koji će se vjerojatno sve više doživljavati kao teret. Ovo nisu nagađanja, već nešto što se već događa u drugim zakonodavstvima”.

„Zakon o potpomognutom samoubojstvu posebno je opasan kada osoba koja ga traži ne mora niti osobno posjetiti liječnika da odobri njezinu prijavu. Ovo je tako očito podložno zlouporabi i manipulaciji od strane zlonamjernih osoba. Slično kao i kod pobačaja kod kuće, postaje daleko teže otkriti slučajeve prisile kada se sastanci obavljaju na daljinu, a ne osobno ”.

Preveo: Tomislav Kaurloto

 

Pročitaj više..