Vijesti

Naslovna » Šokantna direktiva SZO-a: Dopustiti pobačaj u svim okolnostima i ograničiti prigovore savjesti liječnicima

Šokantna direktiva SZO-a: Dopustiti pobačaj u svim okolnostima i ograničiti prigovore savjesti liječnicima

tra 11, 2022

Prošli mjesec je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala vodič za pobačaj –  šest godina nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova otkrilo da Kraljevski koledž primalja (Royal College of Midwives) zagovara istu politiku – preporučujući vladama da se “dopusti pobačaj u svim okolnostima”.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) posebna je agencija Ujedinjenih naroda zadužena za međunarodno javno zdravstvo i navodi da je njezin glavni cilj „postizanje najviše moguće razine zdravlja kod svih naroda”.

Posljednjih godina njihov je glavni cilj, čini se, bio nešto sasvim drugo; a to je legalizacija pobačaja diljem svijeta tijekom svih devet mjeseci trudnoće, od začeća do rođenja.

> Priziv savjesti stečevina je EU i demokratskog društva – u totalitarizmu ga nema

> Dr. Markić: Zakon štiti život – on je razlika između toga hoće li netko imati priliku živjeti jedan predivan život ili neće

> Bili ste na Hodu za život u Zagrebu? Pronađite svoju fotku!

Novi dokument Svjetske zdravstvene organizacije

Novi dokument Svjetske zdravstvene organizacije preporučuje „potpunu dekriminalizaciju pobačaja” i ukidanje zakona i propisa koji „zabranjuju pobačaj na temelju gestacijskih ograničenja” i „ograničavaju pobačaj” po bilo kojoj osnovi, piše lifesitenews.com, a prenosi quovadiscroatia.com

Prema izvješću britanskih novina Daily Mail, Svjetska zdravstvena organizacija je nedavno pozvala na uklanjanje svih ograničenja za pobačaj.

Prošli mjesec je Svjetska zdravstvena organizacija izdala vodič za pobačaj –  šest godina nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova otkrilo da Kraljevski koledž primalja (Royal College of Midwives) zagovara istu politiku – preporučujući vladama:

„Dopustiti pobačaj u svim okolnostima – ukidajući zakone koji zabranjuju prekide trudnoće jer je fetus ‘pogrešnog’ spola; ukinuti zakone prema kojima je ženama potrebno odobrenje liječnika ili medicinskog osoblja za prekid trudnoće; uvesti mogućnost ‘pilule poštom’ kako bi se ženama nakon telefonskog poziva mogli poslati lijekovi za pobačaj; ograničiti prava medicinskih djelatnika da zbog savjesti odbiju sudjelovati u pobačaju“.

UN pozdravlja zahtjeve

Ujedinjeni narodi su, očekivano, pozdravili ove zahtjeve, navodeći da zakoni koji štite bebe u maternici predstavljaju „nepotrebne političke prepreke sigurnom pobačaju“ bez priznanja da pobačaj nikada ne bi trebao biti opcija za dotično dijete – zapravo, dokument Svjetske zdravstvene organizacije na 210 stranica ne spominje nijednom etičke prigovore na pobačaj – čak i u slučaju pobačaja u kasnijim mjesecima trudnoće. Umjesto toga, poziva na „potpunu dekriminalizaciju pobačaja“.

Industrija pobačaja

Kako se ispostavilo, dokument je uvelike nastao pod utjecajem industrije pobačaja. Svjetska zdravstvena organizacija odabrala je 12 „neovisnih stručnjaka“ za izradu svojih preporuka (zahtjeva). Jedan od njih dvanaest  bio je dr. Dhammika Perera, direktor medicinske globalne organizacije „Marie Stopes“. „Marie Stopes“ je tvrtka za pobačaje sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja svake godine izvrši skoro šezdeset tisuća pobačaja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Perera se zalaže za pobačaj u kasnijim mjesecima trudnoće, ali taj izraz – kao i sve reference na otkucaje srca fetusa – opisuje kao „retoriku protiv izbora“. Zapravo, The Mail on Sunday otkrio je da je Perera otišao toliko daleko da je rekao kako je riječ „maternica“ neprihvatljiva jer se „organu pripisuje emocionalna i simbolička vrijednost“.

Ostali „stručnjaci“ Svjetske zdravstvene organizacije bili su dr. Laura Castleman iz Planned Parenthood Michigan, još jedne organizacije za pobačaje; Karthik Srinvasan iz međunarodnog ogranka Planned Parenthood i Christina Zampas iz globalnog Centra za reproduktivna prava, koji lobira za industriju pobačaja diljem svijeta. To su „stručnjaci“ koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija i pozvala da revidiraju „smjernice za pobačaj“.

Britanska zastupnica iz pro-life grupe šokirana zahtjevima

Zastupnica u britanskom parlamentu, Fiona Claire Bruce iz parlamentarne pro-life grupe rekla je za The Mail on Sunday da je izvješće „uistinu šokantno“, napominjući da bi „živo ljudsko biće moglo imati svoj život do točke rođenja. Ipak, dan, sat, čak i nekoliko trenutaka kasnije, slična akcija protiv djeteta mogla bi predstavljati ubojstvo”.

Podsjetimo, manifestacija “Hod za život”, koja slavi život od začeća do prirodne smrti, ove će se godine održati u čak deset hrvatskih gradova, i to 7. svibnja u Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Varaždinu, 14. svibnja u Zagrebu, 21. svibnja u Splitu i Imotskom, 28. svibnja u Zadru i Pločama te 11. lipnja u Osijeku i Sisku.

Pročitaj više..