Vijesti

Naslovna » Šola i Blagojević: ‘Ničija sloboda ne smije ići tako daleko da nerođenom djetetu uskraćuje temeljno ljudsko pravo – pravo na život’
Doc. dr. sc. Ivica Šola na tribini pod nazivom „Nerođeni kao najmanje zaštićena manjina“

Šola i Blagojević: ‘Ničija sloboda ne smije ići tako daleko da nerođenom djetetu uskraćuje temeljno ljudsko pravo – pravo na život’

svi 1, 2019

Dana 29. travnja 2019. u đakovačkom pastoralnom centru Župe svih Svetih u 19,30 održana je tribina pod nazivom „Nerođeni kao najmanje zaštićena manjina“ na kojoj su sudjelovali doc. dr. Ivica Šola i Lidija Blagojević, prof. koordinatorca Hoda za život, uz moderiranje prof. Ivana Bassija.

Doc. dr. sc. Ivica Šola, teolog, komunikolog i novinar, održao je vrlo jezgrovito i poticajno predavanje.

Koristeći se biblijskim primjerom Ezava i Jakova približio je slušateljstvu primjere spoznajnog realizma i spoznajnog idealizma. Ezav je bio realist jer je znao da ništa ne može promijeniti činjenicu da je on prvorođenac. S druge strane, Jakov predstavlja spoznajnog idealista kod kojega je istina postaje ono što si je on zamislio u glavi i to provodi u djelo.
Temeljni problem današnjega društva i jest u tome što je spoznajni idealizam Jakova postao mainstream (glavna struja mišljenja). Ako ja mislim da je stolica bicikl ona je bicikl i društvo mi mora omogućiti da zakonodavno stolica postane biciklom. Upravo zbog toga zakoni prestaju biti odraz naravnog razuma čije su odluke usmjerene prema općem dobru čovjeka, a počinju biti nečiji hirovi. To pokazuje situacija u Kanadi gdje se vrlo lako može učiniti pobačaj bez kaznene odgovornosti, a dobije se 150 dolara kazne ukoliko netko puši cigaretu.

Unatoč činjenici da se svi medicinski stručnjaci slažu s time da je život počinje začećem društvo „pravo na slobodu žene stavlja iznad prava na život koje je temeljno ljudsko pravo.“ To čini s objašnjenjem da je riječ pravu na odluku reproduktivnom zdravlju, ali da bi tomu bilo tako trudnoća se mora proglasiti bolešću. Zar je trudnoća bolest!??
Drugim riječima, ničija sloboda ne smije ići tako daleko da nekome (u ovom slučaju nerođenom djetetu) uskraćuje temeljno ljudsko pravo: pravo na život.

Zato nas je koordinatorica ovogodišnjeg Hoda za život u Osijeku prof. Lidija Blagojevićsve pozvala da pokažemo kako smo mi za zaštitu života kojega branimo kao temeljno ljudsko pravo, te 18. svibnja 2019. dođemo na Hod za život u Osijeku te pozvala sve građane da se u što većem broju odazovu na ovu vrlo važnu inicijativu i svojim miroljubivim hodom promovirali zaštitu života, obitelji, trudnica te pokazali kako Slavonija voli i brani život.

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..