Vijesti

Naslovna » Tomašević pogazio više predizbornih obećanja: Najviše nastradali roditelji odgojitelji, tko je sljedeći?

Tomašević pogazio više predizbornih obećanja: Najviše nastradali roditelji odgojitelji, tko je sljedeći?

lip 20, 2022

Ultralijeva platforma Možemo i gradonačelnik Tomislav Tomašević na vlasti su u Zagrebu već godinu dana, a mnogi su njima razočarani, podrška u anketama konstantno pada. Jedna od više puta izrečenih zamjerki političkih protivnika i razočaranih birača jest ta da su pogazili svoja predizborna obećanja, ponajviše što se tiče ekologije, ali i druga. Trenutačno su najviše oštećeni roditelji odgojitelji, slučaj kojih još nije dobio sudski epilog. Mnogi se pitaju: Tko je sljedeći?

Naime, Tomašević je u predizbornoj kampanji obećao da će mjera roditelj odgojitelj ostati za one koji su već u tom programu, odnosno da neće dirati stečena prava. Međutim na vlasti je u prosincu lani donesenim odlukama praktički ukinuo mjeru roditelj odgojitelj za buduće eventualne korisnike, ali i retroaktivno. Potom je uhvaćen u laži jer je ustvrdio da u kampanji nije obećavao da neće dirati u već ostvarena prava.

Politička obećanja

Kako smo pisali, Visoki upravni sud nedavno je donio privremenu obustavu primjene protuzakonito izmijenjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, čime će se korisnicima nastaviti isplaćivati, umjesto 1000 kuna kako je to trebalo biti od 1. svibnja, dosadašnji iznos od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu. Zanimljivo je prisjetiti se kako je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u predizbornoj kampanji rekao da će spriječiti nove prijave za ostvarivanje prava ”roditelj-odgojitelj, ali da se neće dirati u one koji već imaju ostvareno pravo”. No to se pokazalo kao laž.

Stečena prava

Privremena odgoda je tu, međutim, još nije poznato kada će Visoki upravni sud donijeti konačnu odluku o spornoj odluci zagrebačke Gradske skupštine iz prosinca lani. Tada su većinom glasova gradski zastupnici ekstremno lijeve orijentacije izmijenili demografsku mjeru roditelj odgojitelj, na način da su je de facto ukinuli, mada ona predstavlja stečena prava za roditelje i pokazala se demografski učinkovita.

> Dr. Markić: Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost koju Grad Zagreb nije pokazao za roditelje odgojitelje

> Peternel: Gradska vlast nije kadra znanjem i intelektualnom kapacitiranošću voditi grad poput Zagreba!

> Visoki upravni sud obustavio izvršenje Tomaševićeve odluke o roditeljima odgojiteljima!

> Uhvaćen u laži: Što je Tomašević o mjeri roditelj odgojitelj govorio u predizbornoj kampanji?

Udruga U ime obitelji zatražila je potom u siječnju preko odvjetnika Karla Novosela zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokoga upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja s odvjetnikom Krešimirom Planinićem, GI U djeci je budućnost i Ivica Lovrić s odvjetnicom Ksenijom Vržinom.

Od Suda su zatražili uvođenje privremene mjere – čime bi se zaustavila sva postupanja povezana s nezakonitom odlukom gradonačelnika Tomaševića.

Tomašević tvrdio da je mjera štetna

“Što sam govorio 2019. mislim i danas. Pokazalo se da je došlo do smanjenja rođene djece unatoč 1,8 milijardi kuna utrošenoj za tu mjeru”, ustvrdio je Tomislav Tomašević u studenom prošle godine na konferenciji za medije u Zagrebu.

“Zamislite kako bi bilo toj majci vratiti se na tržište rada nakon 15 godina. Ta mjera je uistinu štetna. Treba reći da demografska politika ne može funkcionirati na lokalnoj razini. Onda dolazi do depopulacije u drugim regijama u Hrvatskoj”, nabrajao je dalje, navodi N1.

Je li iznevjerio birače?

Novinarka ga je priupitala sjeća li se da je u kampanji rekao da će spriječiti nove prijave za ostvarivanje prava “roditelj-odgojitelj, ali da se neće dirati u one koji već imaju ostvareno pravo”.

“Jeste li iznevjerili neke od svojih birača?”, upitala je.

“To sigurno nije citat. Ono što smo rekli je to da ćemo revidirati tu mjeru i da ćemo zaustaviti prijave, što i jesmo. Također, da ćemo nakon analize revidirati tu mjeru, što sada i činimo”, odgovorio je Tomašević.

Novinarka mu je replicirala kako ukida ostvarena prava.

“Ne, nismo to rekli. Ovo isto tako, kao što znate, nisu stečena prava jer se ne temelji ni na kakvome zakonu”, kazao je Tomašević.

Novinarka mu je ponovno replicirala da su to ostvarena prava na što je Tomašević pokretom glave negirao novinarkinu izjavu.

> Lovrić najavio tužbe zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, Šterc ističe da oko demografije ne smije biti politizacije

> Šterc: Ukidanje mjere roditelj-odgojitelj sigurno će doći do Ustavnog suda

Tomašićeve riječi tijekom kampanje

“Ono što smo mi stavili u programu je da ćemo zaustaviti prijave novih statusa za nove prijave te mjere roditelja odgojitelja. Vani su to žene u 90% slučajeva, 10% su muškarci. Želimo napraviti prvo evaluaciju demografskih, socijalnih, ekonomskih učinaka prije nego što vidimo hoćemo li nastaviti s novim prijavama, ali nećemo dirati ono što se tiče postojećih“, bile su riječi Tomislava Tomaševića tijekom predizborne kampanje.

Selak Raspudić – Predizborna laž Tomislava Tomaševića

Podsjetimo, saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić nakon što su gradonačelnik Tomislav Tomašević i Možemo ukinuli mjeru roditelj odgojitelj u Zagrebu komentirala je tu odluku te podsjetila na tri laži ekstremno lijeve Možemo i Tomislava Tomaševića.

“Uz ove tri očite laži, prvu kojom se pokušava mjera proglasiti beskorisnom, drugu kojom se pokušava odbaciti ključni i neoborivi argument protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj kojim se upozorava da za tu djecu ionako nema mjesta u vrtićima i treće predizborno obećanje kada se „pecalo“ sve moguće glasove pa reklo i da se u stečena prava neće dirati, prisutno je i puno manipulacija i poluistina kojima se pokušava opravdati ovaj postupak”, napisala je.

Komentar prenosimo u cijelosti:

“Kako MOŽEMO lagati Zagrepčane?

LAŽ 1.:

„Ako se gleda kao demografska mjera, nije polučila učinak.“ (Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec, N1, 8. studenoga 2021.)

ISTINA:

„Podaci o korisnicima za razdoblje od rujna 2016. do kolovoza 2021. pokazuju da čak 47 % korisnika mjere nije imalo djecu rođenu nakon 2015. godine što znači da ih mjera nije stimulirala na rađanje još jednog djeteta.“ (Podloga za javnu raspravu – mjera roditelj odgojitelj, str. 21.).

Ako odmaknemo ideološko sljepilo koje članice Možemo koje su autorice ovog dokumenta tjera da više vjeruju sebi, nego vlastitim očima, vidimo da nam činjenice govore suprotno. Većina (53 %) korisnika mjere imala je još djece nakon uzimanja mjere, što znači da je mjera polučila izniman uspjeh jer da ih je imalo i 30 % to bi, iz perspektive demografije, bio kolosalan uspjeh.

LAŽ 2.:

„Ne, za početak manipulira se brojkama zato što tih 5000 korisnika, jedan dobar dio, gotovo polovica, starija je od 7 godina ili navršava 7 godina do trenutka kad mjera stupa na snagu.“ (Ivana Kekin, Otvoreno, 8. studenoga 2021., odgovor na pitanje voditelja Smrtića koji navodi pismo majke koja upozorava da će 5400 djece vrtićke dobi prestati dobivati mjeru).

ISTINA:

„Primjenom mjere roditelj odgojitelj 5423 djeteta korisnika koji su u ranoj predškolskoj dobi nema mogućnost pohađanja dječjih vrtića zbog uvjeta definiranog u Odluci.“ (Podloga za javnu raspravu – mjera roditelj odgojitelj, str. 14.). Doduše, budući da je upravo Ivana Kekin jedna od koautorica navedene Podloge ostaje otvoreno pitanje obmanjuje li Kekin koja piše ili Kekin koja govori.

LAŽ 3:

„Mjeru nećemo dirati što se tiče postojećih prava“ (Tomislav Tomašević, 24sata, predizborna kampanja)

ISTINA:

Nije im trebalo ni pola godine da otvoreno prekrše izborno obećanje.

Uz ove tri očite laži, prvu kojom se pokušava mjera proglasiti beskorisnom, drugu kojom se pokušava odbaciti ključni i neoborivi argument protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj kojim se upozorava da za tu djecu ionako nema mjesta u vrtićima i treće predizborno obećanje kada se „pecalo“ sve moguće glasove pa reklo i da se u stečena prava neće dirati, prisutno je i puno manipulacija i poluistina kojima se pokušava opravdati ovaj postupak.

Od toga da Kekin ističe da se majke koje voze djecu u privatne gimnazije koriste ovom mjerom umjesto da iznosi ključan podatak, a taj je da je prosječna korisnica ove mjere tridesetšestogodišnjakinja zaposlena u nekoj trgovini, primjerice možda neka od blagajnica u Konzumu, pa do naglašavanja teže zapošljivosti žena nakon izlaska iz mjere premda same u Podlozi za raspravu ističu kako konkretni podaci o stanju na hrvatskom tržištu još nisu dostupni.

Jedna je od zgodnijih teza i ta da se za novce utrošene na ovu mjeru moglo izgraditi 27 vrtića.

27 vrtića u četverogodišnjem razdoblju? Znači li to da će ih Tomašević izgraditi 7 u prvoj godini nakon ukidanja mjere? Jedva čekam jer ih i bez ukidanja ove mjere nedostaje dvadesetak, a, koliko mi je poznato, dosad je u srednjoročnom razdoblju gradonačelnik najavio tek izgradnju nedovoljnih 6 vrtića.

Osim što mu to možda nije prioritet i što Grad nema novaca, vjerojatno i zato jer izgraditi vrtić nije tek tako, od traženja prikladne lokacije, dozvola pa sve do financijskih sredstava i radnika.

Imajući to sve u vidu sklona sam interpretaciji da je Bandić bio „stari lisac“.

Znao je da je djece u Zagrebu previše za postojeće kapacitete i da kratkoročno nema gdje s njima, a jako bi loše izgledalo da se u „njegovom“ gradu značajan broj djece ne može upisati u vrtiće. Stoga je izašao s ovom mjerom s kojom je ispao „veliki frajer“, a istodobno odgodio teško rješiv problem.

Vrijedi dometnuti i da je iz feminističke perspektive ovo jedna od rijetkih mjera koja se bori protiv „dvostruke opresije žena“ jer prepoznaje i financijski kompenzira inače nevidljiv i neplaćen ženski kućanski rad, stoga više čudi što dežurne feministice patroniziraju žene govoreći im što je najbolje za njih, umjesto da se izbore za njihovu priliku da same izaberu.

O demografskim mjerama ovisi mnogo toga

Mnogi građani ne odobravaju mjeru roditelj odgojitelj iz različitih, djelomično i opravdanih razloga. Neupitno je da ju je trebalo revidirati, ali koliko nam god demografske mjere bile antipatične moramo znati da u njima leži jedini spas mirovinskog i zdravstvenog sustava o kojem svi ovisimo.

Most je na tom tragu predlagao uvođenje mogućnosti rada na pola radnog vremena za žene koje se koriste mjerom čime bi se proizvela ušteda za grad, a ženama dao izbor i pristup tržištu rada. No bez obzira što o navedenoj mjeri mislili, gradonačelnik koji docira o tome kako je za djecu bolje da su u vrtiću, a za majke da rade, dok ih istodobno ovim postupkom baca na ulicu jer u gradskim vrtićima ima tek 347 slobodnih mjesta, a riječ je o 5423 djece vrtićke dobi, gradonačelnik je čije bi nas ponašanje sve trebalo zabrinuti.

Odgovoran gradonačelnik prvo se pobrine za kompenzacijske mehanizme koji će amortizirati negativan utjecaj mjere, a tek onda ide na njezino ukidanje.

Tomislav Tomašević tek nakon što pročita u novinama da njegova odluka i nije najbolje prihvaćena, metaforički rečeno, zove Peru da brzinski pofarba onaj gradski suteren u koji ćemo sutra zbiti svu djecu nakon ukidanja mjere. Zato se ova odluka tiče svih građana grada Zagreba. Majke koje se nisu koristile mjerom trebale bi biti itekako zabrinute jer je pitanje hoće li svoje dijete, uz pritisak na vrtiće koji će ukidanje ove mjere proizvesti, moći upisati u njega.

Samci i svi ostali kojih se ova obiteljska tema ne tiče samo moraju postaviti očito pitanje: „Ako Tomašević ima drskosti ovako nemilosrdno i neplanski postupati prema najosjetljivijim društvenim skupinama, kako će se ponašati kad moja prava budu na dnevnom redu?“ Tko je od nas idući?” pitala se Selak Raspudić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..